Mimari Görünümü ve Yapısı
Kareye yakın dikdörtgen bir plana sahip yapının inşasında kesme taş malzeme kullanılmış. Tek kubbeli ve tek minareli olan Yeni Cuma Camii`nin merkezi kubbesi, yarım kubbelerle takviye edilmiş. Kubbeye geçişte tromplar (bir bina köşesine bindirmeli olarak örülen tonoz parçası) kullanılmış ve trompları dıştan da belirlenmiş olan dört köşeden, payanda kemerleriyle desteklenmiş. Beden duvarları oldukça yüksek olan yapının, kubbeye geçiş kısmında iki kasnağa yer verilmiş.
Mermer, taş, ahşap, kalemişi ve vitray süslemelerin görüldüğü bir yapı olan Yeni Cuma Camii`nde, mermer mihrap, minber, vaaz kürsüsü ve giriş kapısı da bezemelerle kaplı. Yapının bezeme bakımından en zengin öğesi ise minber. Minber aynalığında sonsuzluk prensibiyle yapılmış geometriksel süslemelere yer verilmiş. Minber sonradan boyanmış, yaldızlanmış ve mihrap silmelerle çerçeve içerisine alınmış. Caminin avlu duvarının batı ana giriş kapısı üzerindeki kitabede “Cami-i Şerif-i Pertev Mehmet Paşa Sene 987” yazısı ise hala durmakta.
Sinan köprüsü Sinan'ın eserini kapattı.
Aydınlatma sistemleri de tüyünü dikti.
KBB tarafından yapılan ve tarihi Pertev Paşa Camii yani Yenicuma camiinin önünü kapaması mahkemelik oldu ve mahkeme kararına göre adına Mimar Sinan Köprüsü verilen Çelik konstrüksiyon köprünün yıkım kararı bile çıktı. Ama bu yetmezmiş gibi birde çanak anten gibi aydınlatma sistemlerini sıkıca koca metal ayakları ile birlikte tarihi okundum içine sağlayan zihniyetin ortaya çıkardığı görüntü bu işte. Tarihi taşları delerek konulan ve caminin muhteşem güzelliğine çirkinlik katan aydınlatma sistemleri ortaya çirkin mi çirkin bir görüntü çıkmasına neden oldu. Koruma kurulumuz var ama sanki KBB karşısında pek işe yaramıyorlar gibi. Yargıyı yürütmenin esiri eden anlayış aynı şeyi koruma kurulları içinde yapmış anlaşılan.