Özdilek

Güncel

Bu yaz su sorunu yaşanmayacak

Mayıs ayı boyunca süren etkili yağışlar Haziran ayında da devam ediyor. Yuvacık ve Namazgah barajlarını dolduran yağışlar, yer altı sularına da kaynak sağlıyor. Yağışlardan oldukça memnun olan İSU yetkilileri müjdeledi: “Bu yaz su

5 Haziran 2014 Saat: 17:49
Bu yaz su sorunu yaşanmayacak
Bu yaz su sorunu yaşanmayacak

Devlet Su İşleri’nin kayıtlarına göre son 50 yılın en kurak dönemi bu yıl kış aylarında yaşandı. Kış aylarının kurak ve yağışsız geçmesi nedeniyle kentimiz başta olmak üzere birçok bölgede su sorunu sıkça gündeme geldi. Yuvacık ve Namazgah barajlarında su seviye o kadar düştü ki, barajlarda kente sadece 15 gün yetecek kadar su kaldı. Acil durumlar için inşa edilen Sapanca-Yuvacık boru hattı bu dönemde devreye sokuldu.

 

SAPANCA GÖLÜ ALARM VERDİ

Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajı’nın isale hatlarına buradan da kente pompalanan su Kocaelilileri susuzluktan kurtardı. Fakat bu da uzun sürmedi. Sapanca Gölü kısa süre sonra alarm vermeye başladı. Yağış olmaması ve Kocaeli geneline su pompalanması nedeniyle göl gün geçtikçe çekildi. Barajlardaki doluluk oranın düşük olması ve Sapanca Göl suyunun çekilmesi kent genelinde panik yarattı.

 

SONDAJ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

O günlerde İSU çözüm olarak kent genelinde su kuyularını tespit etmeye ve bu kuyularda kuraklık döneminde kullanılmak üzere sondaj çalışması yapmaya başladı. Çalışma doğaya zarar vereceği gerekçesiyle kent genelindeki bir kısım duyarlı yurttaşın tepkisini çekti. İSU tepkilere rağmen onlarca kuyu için sondaj çalışmasını sürdürdü. Neyse ki tükendiğinde kent doğasını tahrip etme olasılığı yüksek kuyu sularını kullanmaya gerek kalmadı.

 

YUVACIK’IN YARISI DOLU

Kocaelilileri tedirgin eden kuraklık tehlikesi nisan ayının ortasında başlayan, mayıs ayı boyunca süren ve halen ara ara devam eden yağışlar sonrasında sona erdi. Yuvacık Barajı’nda doluluk oranı yüzde 47’ye, Namazgah’da ise yüzde 37’ye yükseldi. 3 Haziran Salı günü itibariyle Yuvacık’ta 24 milyon 20 bin metreküp, Namazgah’ta ise 9 milyon 588 bin 303 metreküp su kaydedildi. Yağışların devam ettiği baraj bölgelerinde toprağın yağmur sularını çekmesi sonrasında barajlardaki su seviyelerinin daha da yükselmesi bekleniyor.

 

SIKINTI YAŞANMAYACAK

Kuraklık ihtimalinin ortadan büyük ölçüde kalktığını söyleyen İSU yetkilileri yaz aylarında Kocaelililerin su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi. Gazetemize çeşitli açıklamalarda bulunan yetkililer; “Kent genelinde kuraklık yaşanma ihtimali olduğu için bütün önlemlerimizi almıştık. Nisan ve mayıs aylarında başlayan ve halen devam eden yoğun yağışlar kuraklık ihtimalini büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Bizim önlemlerimiz de tamam. Bu yaz hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat