Necdet Güler
Necdet Güler

Budamayla yakacak odun üretimi!...

Ağaçları budamışlar. Yeni budandıkları belli. Neden budamışlar ? Neden bu zamanda budamışlar? sorularının karşılığını almanız mümkün değil.

9 Kasım 2017 Saat: 13:01
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 699 kez okunmuştur

Yapanlar ve yaptıranlar böyle öğrenmiş, öyle gidiyor. Dünyada doğruyu iki durumda öğretemezsiniz: Birisi “Öğrenme gereğinin duyulmaması” diğeri “Öğrenememek” durumudur.  Kesinlikle kapasite meselesi.

Örneğin budama konusunda öğrenilecek ilk şey şudur. Yaprağını toptan döken ağaçlar yapraklarını tamamen dökmeden budanmaz. Çünkü ağaç -en basit anlatımla- yapraklarında biriktirdiği maddeyi gövde ve köklere aktaracak zaman bulamaz. Bu durumda bahar geldiğinde, kullanacağı rezerv maddeden mahrum olacağından gelişimi duraksar. Akılda kalması ne kadar kolay !..

İkinci önemli  konu şudur: Budama, ağaçların, zararına bir işlemdir.  Kentteki ağaçların budanması  sadece aşağıdaki durumlarda ve mümkün olan en düşük düzeyde yapılmalıdır. Bu nedenlerin dışında yapılan budamada amaç, yakacak odun elde etmektir..

  • Binalara, tesislere, elektrik  hattı vs’ye temas eden dallar budanır,
  • Araçların ve yayaların geçişini engelleyen alt dallar budanır,
  • Gövde dip kısmındaki yabani sürgünler budanır,
  • Ağacın enfekte olmuş, kurumuş ve parazit tasallutuna uğramış dalları budanır,
  • Anormal ve tehlikeli eğilmelere uğramış ağaçlarda, eğilmenin olduğu taraftaki dalları azaltmaya yönelik olarak dengeleme budaması yapılır,
  • Özellikle iğne yapraklı türlerde tepede lider sürgün olması çok önemlidir. Kırılma vs nedeniyle tepede lider sürgün konumu kaybolduğunda ve birçok tepe sürgünü içinden biri lider konuma gelemediğinde ağaç normal boy gelişimini yapamaz. Bu nedenle tepe sürgünleri içinde gövde ekseni baz alındığında en doğru olana dokunmadan diğer tepe sürgünlerini budamak gerekir,
  • Su kanalı, elektrik hattı, doğalgaz hattı vs nedeniyle bir ağacın kökü tahribat görmüş ise ağaç kendiliğinden tacındaki yaprak yüzeyini azaltır. Bu nedenle bazı dallar kurur ve ağaç kötü bir görünüme girer. Yapılacak şey kurumalar başlamadan kök tahribatının büyüklüğüne göre ve ağacın  simetrisi  gözetilerek tacı küçültmeye yönelik budama yapmaktır.
  • Kuraklığa bağlı olarak ağaçların tepe dallarının kurumaya başlaması durumunda tacı küçültücü budama yapılmalıdır,
  • Yaşlı ağaçların bakımında, kırılma riski olan ağır dalların yükünü budama yaparak hafifletmek gerekebilir.
  • Kentlerde, hastane gibi tesisleri etkin soğuk rüzgârlardan korumak veya özel tesislerin görünümünü engellemek için "perde" konumunda tesis edilen ağaçlandırmalarda, rüzgâr ve kar zararlarının yanı sıra, ışık alımı mücadelesi sonucu form bozuklukları görülür. Bunu en aza indirmek için budama uygulanır.

 

Bilgisizlik ne kötü diyoruz..Öğrenememek çok daha kötü..

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat