Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, toplantıda Bakan Pekcan’a Kocaeli iş dünyasının röntgeninin çekildiği detaylı bir rapor sundu.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen ‘Bölgesel İstişare Toplantısı’nda bölgenin sorun ve çözüm önerilerine ilişkin dosya sunan Başkan Bulut, “Kentimizi ve ülkemizi dünyada hak ettiği konuma taşıma inancımızdan ve yolumuzdan kesinlikle dönmeyeceğiz. Bu hedef projeler geliştiriyor ve hayata geçiriyoruz. KOTO olarak, kentimizin ve ülkemizin gücüne güç katmaya devam edeceğiz” dedi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı ilimizin ve bölgemizin geleceğinin konuşulduğu Bölgesel İstişare Toplantısı’nda konuk eden Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, toplantıda Bakan Ruhsar Pekcan’a Kocaeli iş dünyasının röntgeninin çekildiği detaylı bir rapor sundu.
Sorun ve çözüm önerileri
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra; Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Başiskele Kaymakamı Atila Kantay, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, Oda-borsa başkanları, SİAD’lar, STK temsilcileri ve iş insanlarının katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Türkiye’nin en önemli üretim ve ticaret merkezi ilimizde sizleri ağırlamaktan duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum. Ülkemizin kalkınmasında öncü rol üstlenen, yüksek düzeyde vergi ödeyen, sektörlerinde öncü olan ve ihracata liderlik yapan müteşebbislerimizin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerini ele alacağız.
‘Kobi’lerin gelecek planlaması belirsiz’
Hükümet ve Bakanlık nezdinde yol açıcı politikalar geliştireceğinize kuşkumuz bulunmamaktadır. İşletmelerimizin gelişmesi ve yurtdışı pazarlara açılması için Odamızda devlet desteklerine yönelik bilgilendirme toplantıları organize ediyoruz. Özellikle yerel tüccar ve esnaflarımızın azami oranda faydalanması için çalışıyoruz. İlimiz ve ülkemiz ticaretinin gelişimi adına derlemiş olduğumuz sektörel raporu sizlere arz ettik. Bununla birlikte bazı konu başlıklarına değinmek istiyorum. Ülkemizde faaliyet gösteren firmaların yüzde 99'u KOBİ statüsünde olup, istihdamın yüzde 73,5'i KOBİ'ler tarafından gerçekleştirilmektedir. KOBİ’lerin gelecek planlamasında belirsizlik olması, ulusal firmaların orantısız büyümesi yerel esnaf ve tüccar için tehlike arz etmektedir.
Ulusal firmalar yerelde daha agresif
Ulusal işletmelerimizin kendilerini uluslararası areneda göstermesi ve tüm dünyada marka olmaları için çalışmaları gerekliliğine inanıyoruz. Fakat uygulamada bunun tam tersi olarak ulusal firmaların yerelde daha agresif olduğunu görüyoruz. Bu durumun önlenmesi için ticari master plan ve mesleki kanunları yürürlüğü gitmesi hayati önem taşımaktadır. Yapılacak olan çalışma ile; Kentimizde aynı sektörde veya birbirini tamamlayan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin farklı lokasyonlarda bulunması ve altyapı maliyetlerinin fazla olması sebebiyle belli bir küme içerisinde toparlanması, Sektöre özgü kanunlar ile tüm meslek gruplarının çerçevesinin çizilmesi, Yerel esnaf ve tüccara özgü, ulusal firmalara karşı rekabet edebilirliğini sağlayacak tedbirler geliştirilmesi sağlanacaktır.
‘Hallerin geleceği…’
Diğer önemli bir husus ülke gündemini son aylarda çokça meşgul eden hallerin geleceği ile ilgilidir. Tanzim satış noktalarının oluşturulması ve Yeni Hal Yasası’nın yürürlüğe gireceği bir dönemde hal tüccarının zan altında bırakıldığını düşünüyoruz. Kocaeli Ticaret Odası olarak veriler ışığında yağtığımız çalışma neticisini sizinle paylaşmak istiyorum. İlimizin çeşitli bölgelerinde bulunan 5 ulusal 2 yerel market ve 2 semt pazarında 10 gün boyunca sebze-meyve fiyat araştırması yaptık. Her gün ayrı ilçede yaptığımız araştırma neticesinde ulusal firmaların fiyatlarının yerel market ve pazar fiyatlarına göre yüksek olduğunu gözlemlendik. Hazırladığımız raporda çalışmalarımıza yer verdik.
Tüm ürünler hallerden çıkış yapmalı
Ulusal firmalardan temin edilen sebze ve meyve fiyatlarının hallerden alınan ürünlere nazaran daha yüksek olduğu ve Yeni Hal Yasasın da bu durum değerlendirilerek ele alınması önem arz etmektedir. Yeni Hal Yasası ile ilgili TOBB’da düzenlenen İstişare Toplantısında da dile getirdiğimiz üzere; Ulusal çaptaki büyük marketlerin, onların aracılarının ve hal dışı tüccarların üretim noktasından/tarladan toplu alım yapmasını yasal olarak imkansız kılmak gereklidir. Böylece tamamı hallere gelmiş bu ürünleri kimin hangi fiyattan aldığı ve ne kadar kar koyarak sattığı şeffaflaşacaktır.
Üretici/üretici birlikleri fiyat
belirlemede aktif olmalı
Tüketilen sebze meyvenin yalnızca % 30’u hallere giriyor. Tüketilen sebze meyvenin %100 e yakını hallere girip komisyoncular tarafından satılması zorunlu hale getirilirse; ulusal çaptaki büyük marketler, il bazında şubeleşmiş marketler, küçük marketler, manavlar ve pazarcılar mecburen halden alışveriş yapacaktır. Böylece herkes sabit fiyattan ürün satın almış olacak, fiyat hallerde belirlenecektir. Yani üretici/üretici birlikleri fiyat belirlemede aktif olacaklardır. Hallerde tek tip fiyattan satılan ürünler, market ve pazarlarda da tek tip olacak. Ayrıca haller dışında gerçekleşen meyve sebze ticareti kayıt dışılıktan kurtulacaktır.
Ülkemizin gücüne güç katmaya devam edeceğiz
Haller özelleştirilmemelidir. Zincir marketler ve ortaklarının halleri satın alması ve komisyonculara ağır işletme maliyetleri uygulaması korku yaratmaktadır. Komisyonculuk devam ettirilmelidir. Eğer komisyonculuk kalkarsa bugün hallerde faaliyet gösteren komisyoncular hal içi ve hal dışı tüccarlık sıfatlarını kullanarak fiyatları anormal şekilde etkileyebilirler. Son olarak işyeri devir haklarının komisyoncuda kalması önem arz etmektedir. Kocaelili iş insanları olarak dün olduğu gibi bugün de yarın da kentimizi bölgemizde; ülkemizi ise dünyada hak ettiği konuma taşıma inancımızdan ve yolumuzdan kesinlikle dönmeyeceğiz. Bu hedef projeler geliştiriyor ve hayata geçiriyoruz. KOTO olarak, kentimizin ve ülkemizin gücüne güç katmaya devam edeceğiz” dedi.