Bursa'da Osmangazi Belediyesi, kardeş şehir Moğolistan’ın Arhangay Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Orhon Yazıtları ve Türk Moğol İlişkileri Sempozyumu”nda tarihi buluşmaya ev sahipliği yaptı. BURSA (İGFA) - Türk
Bursa'da Osmangazi Belediyesi, kardeş şehir Moğolistan’ın Arhangay Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Orhon Yazıtları ve Türk Moğol İlişkileri Sempozyumu”nda tarihi buluşmaya ev sahipliği yaptı.
BURSA (İGFA) - Türkiye’nin yanı sıra, Kazakistan, Azerbaycan Kırgızistan, Japonya ve Moğolistan’dan akademisyenlerin sunduğu bildiriler, kitap haline getirilerek bilim dünyasına kazandırıldı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen Uluslararası Orhon Yazıtları ve Türk Moğol İlişkileri Sempozyumu’nda 6 farklı ülkeden 20’yi aşkın akademisyen katılımcı, Türk ve Moğol milletleri arasındaki tarihî ve kültürel bağlar, bozkır medeniyeti ve Türklerin ana yurdu olan geniş coğrafya hakkında bildiriler sundu.
Sempozyumda oturumlara geçilmeden önce, Anadolu Halk Ozanı Yusuf Alper Güllü, sazıyla başta ‘Dombra’ olmak üzere Türk Müziği’nden eserler seslendirdi. Ayrıca, Moğol müzik grubu ‘JononMongaliçNational’ da Türk ve Moğol ezgilerinden eserler seslendirerek programa renk kattı.
Sempozyumun açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kültür ve bilim adına önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. “Bursa, bir ana kucağı" diyen Başkan Dündar, "Burası, tarihin her döneminde Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Anadolu’dan sıkıntıya düşmüş, pek çok insanın gelip sığındığı, huzur bulduğu bir şehir. Bizler de böyle bir belediyede hizmet etmenin onur ve şerefini taşıyoruz.Tabi bu onur ve şerefin omuzlarımıza getirdiği yükün de bilinciyle hareket ediyoruz. Yapmış olduğumuz faaliyetlerle de, Osmanlı’nın kuruluş felsefesindekigibiatalarımızın gittiği her yerde bir etkinlik düzenlemeye çalışıyoruz, oralarla iletişim halinde olmaya gayret ediyoruz. Dünyanın pek çok farklı ülkesinde kardeş şehirlerimiz var. Kardeş şehirlerimizle birlikte pek çok farklı projeler üretiyoruz. İsveç’ten Moğolistan’a kadar 25 kardeş şehrimiz var. Kısacası, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar olan coğrafyada Osmangazi Belediyesi bir şekilde var. Bu coğrafyada var oluşumuz da, bu sempozyuma katılan siz değerli ilim adamlarının yol göstermesiyle, önümüzü açmasıyla oluyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Şahin: “Bu Hizmetler Ebedidir”
Daha sonra söz alan Tarihçi Prof. Dr. İlhan Şahin de Türk ve Moğol milletleri arasındaki tarihî ve kültürel bağların tarihin bilinen en eski dönemlerine dayandığını belirterek, iki milletin farklı imparatorlukların şemsiyesi altında aynı kültürlere sahip olduğunu belirtti. Osmangazi Belediyesi ve Arhangay Belediyesi’nin kardeşlik ilişkilerini akademik ve bilimsel bir toplantıyla pekiştirdiğini ifade eden Şahin, “Bu sempozyumla ilgili olarak ulaştığım 32 meslektaşımın hepsi severek böyle bir çalıştaya katılmayı kabul ettiler.
Sempozyuma Kırgızistan’dan katılan Bişkek Devlet Karasaev Üniversitesi’nden Prof. Dr. TaşpolotSadıkovve telekonferans ile toplantıya katılan Prof. Dr. EnkabahtAvirmed ise sempozyum ile bildirilerin yer aldığı kitapların Türk ve Moğol ilişkilerini geliştirmesi ve geleceğe aktarılması bakımından son derece önemli olduğunu ifade ettiler.
İki gün boyunca toplam 7 oturumun olduğu sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirilerek, bilim dünyasına kazandırıldı.