Özdilek

Güncel

"Büyükşehir Can ve Mal Kayıplarını Umursamamakta"

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

 

 

CHP Büyükşehir Grup Başkan Vekili Av. Fahri Örengül geçtiğimiz hafta Gebze, Çayırova ve Darıca kesimlerinde yaşanan sel baskınlarının akabinde yaptıklaramakta

 incelemeler hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

 

 

 

Örengül yaptığı açıklamada, “İlimizin batı kesiminde ciddi sel baskınları ve bu nedenle de ciddi mal ve can kayıpları oldu. Bu konuları CHP grubu olarak dikkatle inceledik, değerlendirdik ve incelemelerimizin tamamladık. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU can ve mal kayıplarını ve uyarılarını maalesef umursamamaktadır.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı olarak çalışmakta bulunan İSU’nun son genel kurulu 14.05.2010 tarihinde meclis toplantısından hemen sonra yapıldı. Bu genel kurulda İSU’nun hatalı çalışmalarına ilişkin ikazlarımız ve uyarılarımız, eleştirilerimiz oldu. Arkasından 17 Haziran 2010 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında Belediye Başkanı Sn İbrahim Karaosmanoğlu ve çalışma arkadaşlarını kısa bir süre önce bu bölgede yağan yağmur nedeniyle yaşanan su baskınları konusunda uyarmış, bir önceki yağmur ve sel fotoğraflarını kendilerine mecliste göstererek tekrarı halinde can ve mal kayıplarının olabileceğini söylemiştik. Ama maalesef son yağmurlarda bu bölgede insanlar hayatlarını kaybetmiş ciddi mal ve can kayıpları olmuştur. Büyükşehir Belediyesi anlaşılan odur ki can ve mal kayıplarını umursamamaktadır” şeklinde konuştu.

 

İSU BORÇ BATAĞINDA

İSU’nun borç batağına gömüldüğünü ve çalışamaz durumuna getirildiğini dile getiren Örengül,  “İSU,  CHP tarafından tamamen borçsuz olarak AKP ye devredilmiştir. İSU İzmit Büyükşehir belediyesinin en borçsuz ve belediyeye para aktaran bir kurumu iken bu gün  AKP anlayışı  ve acemiliği nedeniyle çalışamayacak derecede borç batağında sürüklenmektedir. İSU; 2009 yılı itibariyle  9557.837 039.91 TL( 558 trilyon civarında) bir yıllık bütçeye sahiptir. Gelirleri 218 076 226.79.TL (Eski para ile 219 trilyon civarında) dir. Gelirlerinin büyük bölümünü de adam gibi işletemedikleri ve sürekli eleştirdikleri Yuvacık barajından abonelere satılan su miktarı olan 125.100.330,oo TL (Yüzyirmibeş trilyon gibi bir rakam) oluşturmaktadır. 2009 yılı itibariyle  İSU giderlerinin ortalama  gerçekleşme oranı % 84 iken  yatırım giderlerinde bu oranın % 57 gibi komik bir rakamdır.Yani İSU asıl yapması gereken yatırım giderlerine çok az pay ayırmaktadır.Yaptığı yatırım giderlerinin Gebze miktarı ise çok komiktir.63 972 559 93 TL yi bulan personel giderlerine karşılık  ancak 61 978 375 25 TL tutarında bir yatırım gideri vardır.İşletmeye yönelik mal ve hizmet giderleri dahi 64,273 627 19 TL olarak yatırım giderlerinden daha fazladır. İSU maalesef AKP iktidarında  batırılmış,müflis işletme haline getirilmiştir.Kocaeli Büyükşehir belediye başkanlığı büyük borçlanmalarını İSU aracılığı ile yaparken Sanki İSU belediyenin bir kuruluşu değilmiş gibi   belediyenin hiç borçlanmadığı yalanına sığınmaktadır” dedi.

 

İSU’YU BU İKTİDAR BATIRDI

Kurumun Mayıs 2010 itibariyle 101.651 924 04 TL (YÜZİKİ TRİLYON CİVARINDA) kredi borcu, 141 457 688 84 TL tutarında da ticari borçları bulunduğunu, bu hali ile toplam borcunu 243 109 612 88 TL (İkiyüz kırkdört trilyon civarında) olduğunu, böyle bir kuruluşun yatırım yapması, gelişmesi ve kamu hizmeti görmesinin mümkün olmadığını dile getiren Örengül,  “Tüm yatırımlara rağmen su kayıp ve kaçak oranlarının yeteri kadar azaltılamamış, dolayısıyla su satışından elde edilmesi gereken kazancı çok düşük olmuştur. 2009 yılı  itibariyle  252 654 078 38 TL yıllık gideri ve  218 076 226 79 TL yıllık geliri,  34 577 851 59 TL tutarında yıllık zararı vardır. Bu zarar bilançosunun nedeni AKP’nin acemiliği ve beceriksizliğidir.Bir işletmenin  borçlarının yıllık gelirden daha fazla olması durumunda o kurumun yaşaması mümkün değildir.Böyle bir ticari işletme esasında borca batık bir işletme olup verimli çalışması mümkün değildir” dedi.

 

GEBZE İKİNCİ SINIF İLÇE

AKP’li Büyükşehir Belediyesi İSU açısından Gebze’yi ikinci sınıf ilçe olarak kabul ettiğini ve Gebze’yi daha da fazla ihmal ettiğinin altını çizen Örengül, “İSU’nun 2009 yılı yatırımları çok komik durumda olup, yağmur sularının depolanması, selin önlenmesi ve diğer hususlarda İSU’nun Gebze’ye yapmış bulunduğu yatırım miktarı nüfus ve yüzölçümü açısından diğer ilçelerle kıyaslandığı taktirde çok komik kalmaktadır. Büyükşehir belediyesi İSU yatırımları açısından da Gebze’yi ikinci sınıf ilçe olarak görmekte, sorunlarına duyarsız kalmakta, doğal olarak ciddi maddi ve manevi kayıplar yaşanmaktadır” şeklinde ifade etti.

 

BÜYÜKŞEHİR SINIFTA KALDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU’nun sorunları tespitte ve çözümlerini üretmekte sınıfta kaldığını söyleyen Örengül, “2009 yılı içersinde yağan yağmurlar nedeniyle kentimiz sıkça yağmura teslim olmuş ve bu nedenle İzmit/Kocaeli fuarı içersinde ölümler olmuştur. Ölümlerden sonra belediye mecburen burayı çözmek gereğini düşünebilmiş, bu konudaki var olan projeyi fark etmiş, revize ederek İzmit bulvar projesini iktidara geldikten 6 yıl sonra ancak hayata geçirebilmiştir. Kocaeli Büyükşehir belediyesi AKP iktidarında çağdışı yöntemlerle deneme yanılma yöntemleri ile çalışmakta ve bu arada maalesef ciddi mal ve can kayıpları yaşanmaktadır. Çağdaş kurumlar sorunları önceden, sorun çıkmadan, zarar doğmadan fark eder, tesbit eder ve bu şekilde önceden çözerler. Geri kalmış toplumlar ancak deneme ve yanılma yöntemi ile çalışır. Sorunları yaşar,zararlarını görür ve bundan sonra çözüm üretir” dedi.

 

169 TRİLYON HEBA OLDU

Örengül sözlerine şöyle devam etti; “Yer altına gömdüğünüzü Saöylediğiniz 169 trilyonu heba ettiniz. Nasıl hesap vereceksiniz? Son yerel seçimler öncesi İSU ve belediye yetkilileri  olarak yerin altına 169 trilyon gömdük dediniz.Topluma büyük kaynakları yer altına harcadık dediniz. Ancak iddia ettiğiniz bu yatırımlarla hiçbir sel felaketini önleyemediniz. Bulvar bölgesini ölümlerden sonra gündeme aldınız,ilave trilyonlar harcadınız.Vatandaşın parasını bu şekilde bedava heba etmeye hakkınız var mı ? Vatandaşlarımızı en azından uyarabilir, ölümlere engel olabilirdiniz. Hiç vicdanınız sızlamıyor mu?

  • İlimizde ne zaman ve ne kadar yağmur yağacağını bilmek için falcı olmaya gerek yok.

  • Siz hiç metooroji müdürlüğü diye bir müdürlük tanımıyormusunuz,?

  • En azından internetten ,televizyonlardan hava durumunu öğrenmiyormusunuz.,teknoloji özrlümüsünüz.?

  • Belediye yönetimi olarak bütün bunları öğrenmek,vatandaşlarımızı uyarmak ve gerekli önlemleri almak göreviniz değil mi ?

  • Bunların hiçbirisini yapmıyorsunuz.

  • Bu kentte Afrika.da yaşanmadığı kadar acemiliklerle insanların ölümlerine neden oluyorsunuz.

  • Bu ölümlerden bizzat sorumlusunuz,gece uyuyabiliyormusunuz.?

 

ÖLÜMLERE ENGEL OLABİLİRDİNİZ

Sizi vicdanlı olmaya, işinizi yapmaya davet ediyor ve esefle kınıyoruz. Gebze, Çayırova ve Darıca’yı inceledik, dere yataklarının temizlenmediğini, bazı dere yataklarının molozlarla doldurulduğunu, yağmurun zararlarının önlenmesi için en küçük bir çalışma yapmadığınızı gördük. Hava durumuna bakmıyorsunuz, meteoroloji diye bir birim tanımıyorsunuz, yurttaşlarımızı aşırı yağmur konusunda uyarmıyorsunuz, uyuyorsunuz. Bu arada kısa süre önce aşırı yağmurlarla sel felaketi oluyor,Haziran meclisinde fotoğraflarla sizi uyarıyoruz.Önlem alın diyoruz, İSU ve belediye olarak önlem de almıyorsunuz.Öyle ise siz neden varsınız. Neden vatandaştan görev talep ettiniz de şimdi görevlerinizi yapmıyorsunuz. Bunun adı sorumsuzluktur,bunun adı emanete ihanet etmektir. Sadece kendi yandaşlarınıza değil, halk yararına çalışın, Başbakana yakın Çalık grubuna hiç gerek yokken hala kullanılmayan YUVACIK-SAPANCA boru hattı ihalesini yaratacağınıza işinizi yapın,mal ve can kayıplarına izin vermeyin. Yarım Katrilyon bütçesi bulunan ve size tarafımızdan borçsuz devredilen İSU’yu batırdınız. Sizi kendi vicdanınızla baş başa bırakıyoruz. Sizi CHP grubu adına kınıyoruz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat