Özdilek

Güncel

Büyükşehir’in 2016 bütçesi tartışmalarla geçti

Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar 900 milyon TL olan 2016 yılı bütçesi, meclis oturumunda kabul edildi. Muhalefet, bütçe içerisinde yatırım harcamasına yüzde 21 pay ayrıldığını söyledi.

18 Aralık 2015 Saat: 08:28
Büyükşehir’in 2016 bütçesi tartışmalarla geçti
Büyükşehir’in 2016 bütçesi tartışmalarla geçti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis oturumu Leyla Atakan Kültür ve Kongre Merkezi Şefik Postalcı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yönettiği yılın son toplantısında  145 madde görüşüldü. Meclis toplantısın ana gündem maddesi  ise, Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı bütçe rakamları oldu. Büyükşehir’in bütçesi, meclisten 1 milyar 900 milyon olarak geçti. 12 ilçenin bütçesi de geçti.

YILMAZ:  BİR  YIL BOŞA GEÇTİ

2016 yılı performans programına ilişkin görüşlerini aktaran CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Yılmaz, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı bütçesi 1 Milyar 900 Milyon TL olarak belirlenmiştir. Böyle bir bütçeyi göz önüne aldığımızda 2016 yılının Kocaeli için bir hizmet yılı olacağı zannedilmektedir. Oysa Performans sistemi incelendiğinde görülmektedir ki, büyüklük açısından sadece tramvay projesi planlanmıştır. O projenin de sadece yüzde 51’i 2016’da bitirilecektir. Bu haliyle performans programı Kocaeli için boşa geçecek 1 yıl anlamını taşımaktadır.

 YATIRIM HARCAMASI YÜZDE 21

Bütçede toplam 858 milyon 984 bin TL yatırım harcaması görünmektedir. Bu rakamdan onarım ve bilgisayar bedellerini düştüğünüzde 623 milyon 534 bin TL yatırım harcaması kalmaktadır. Bu da bütçenin yüzde 33’ü demektir. Tek kalem olan tramvay projesini de hesaba kattığınızda  Kocaeli için 2016’da düşünülen yatırım harcaması bütçenin yüzde 21’i kadardır” ifadelerini kullandı.

 NASIL OLSA  KÜÇÜK ESNAF OY VERİYORLAR

 Yılmaz, sözlerinin devamına şunları dedi,  “Yakın bir zamanda 41 Burada olarak adlandırılan bir AVM daha kent merkezinde ticaret hayatına başlayacaktır. Fakat daha şimdiden AVM etrafındaki trafik akışı tıkanmaya başlamştır. Yaplan tadilat çalışması ise çarpıl bu yerleşimden kaynaklanan karışıkları önleyemeyecektir. Bu yol güzergahı üzerinde yeterince AVM varken bu kadar büyük AVM’nin burada  konuşlanması çağdaş kent plancılığına aykırıdır. Avrupa’da hiçbir kentin merkezinde AVM yoktur. Tabi siz, nasıl olsa küçük esnaf bize oy veriyor diyorsanız yargıyı tarihe bırakılım.

 SURİYELİ SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK

Gün geçtikçe sayısı artan Suriyeli Göçmenlerle ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi herhangi bir çözüm düşünmemektedir. Bu kentin bir parçası olmaya başlamış bu insanların barınma, geçinme ve insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yaptıkları dilenme, belediyenin gözlerini kapatarak önlenemez. Bu sorunun çözümü sadece merkezi hükümete bırakılamaz. Çünkü sorunu Kocaeli Halkı yüklenmiştir. Bu nedenle 2016 performans programında sorunun çözümü planlanmalıydı.”

 

İZMİR BÜTÇESİ TARTIŞILDI

Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Yılmaz’ın sözlerine sert eleştirilerde bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesiyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini karşılaştıran Yıldırım, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden İzmir’den daha fazla olduğunu söyledi. İsmail Yıldırım ayrıca, İzmir’de ilçelere bir yılda ayrılan payın Kocaeli’de 3 ayda ayrıldığını ifade etti. Daha sonra konuşan Hüseyin Yılmaz ise “İzmir Büyükşehir Belediyesinin de bütçesini burada onaylıyalım” diyerek iki belediyenin karşılaştırılmasına tepki gösterdi.

 TRAMVAY  TARTIŞMASI

Yılmaz’ın ardından 2016 yılı performans programına ilişkin konuşan MHP’li Vahit Eryılmaz ise tramvay projesinin belirsizliklerine ve aksaklıklarına dikkat çeken bir konuşma yaptı. Vahit Eryılmaz’ın konuşmasından sonra, tramvay projesi nedeniyle işletmelerinin yıkılması gündemde olan bar sahipleri söz almak istedi. Ancak Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, konuşmak isteyen işletmecilere söz hakkı tanımadı. Karaosmanoğlu “Siz meclis üyesi misiniz? Her şeyin bir sırası var. Toplantıdan sonra bilgilendirilirsiniz” diyerek konuyu kapattı.

 VATANDAŞ ONAYLIYORUZ ZATEN

Bütçenin kabulünün ardından konuşan Karaosmanoğlu ise, “Diğer yıllara göre yatırım bütçesinde yükselme vardır. Daha iyi bir duruma gidiyoruz. Harcadığımız her kuruşun üzerinde tüyü bitmedik yetimin hakkı var. Bu bakışla değerlendiriyoruz. İsraf etmeden kullanıyoruz. Kocaeli’de hayat standardını yükseltme en verimli hale getirmek için yapılan bir bütçedir. Teknik ifadelere o kadar önem vermiyorum. Ama harcama yönüyle özelikle, hedeflere varma vatandaşların ihtiyacını karşılama noktasına bize önemli görev düşmektedir. Vatandaş onaylıyor zaten. Ben halka inanıyorum” diye konuştu

KARSLI:  ULAŞIM ZAM YAPILMASIN

Oturum sonunda gazetemizin gündeme getirdiği ulaşım zammıyla ilgili CHP Meclis Üyesi İbrahim Karslı soru önergesi verdi. Karslı, “Kocaeli genelinde çeşitli şikayetler almaktayız, Kocaeli ulaşım pahalılığı konusunda ülkemizde önde gelen illerdendir. Ulaşıma zam yapılmaması konusunda halkımızın beklentisi mevcuttur. Bu konuda yapılan bir görüşme veya çalışma mevcut mudur” diye önerge verdi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat