Fahri Örengül
Fahri Örengül

Büyükşehir, şeffaflık ve hesap verebilirlik!

Demokrasinin en temel özelliği şeffaf ve denetlenebilir olmasıdır.

7 Haziran 2016 Saat: 01:39

Bu nedenle kamu kurumlarının şeffaf olması şart koşulurken ,onların denetlenmesine esas ciddi kurallar konur ve bu kurallara göre denetlemeler yapılır. Örneğin belediye denetçileri bağımsız ise belediyeyi gereği gibi denetler,yine  iktidar yada muhalefet partisine mensup olsun belediye meclis üyeleri partili bile olsalar, denetleme ve hesap sormada bağımsız ise, meclis denetimi ile belediyeyi denetlerler.Varsa belediye bağlı şirketlerini Sayıştay denetler, denetimler objektif ve siyasi taraf tutulmaksızın yapılırsa olumlu sonuçlar verir. Denetimlerin sonunda zimmet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlar tesbit edilirse bu defa rapor yargıya intikal eder ve yargısal denetim başlar. Yargı da millet adına bağımsız bir inceleme/denetim  yapar, suç varsa cezalandırır, yoksa ilgilileri aklar. Bu anlamda yargılanmak da bir haktır aslında.

 

İşte hukuk devleti dediğimiz demokrasinin olmazsa olmaz kuralı da böylece hayata geçer. Bu böyle  işlediğinde kamu kurumlarına ve siyasete güven artar, yargıya güven artar, toplumda kaos, şiddet, hakaret görülmez ve toplum sevgi, saygı ve huzur içersinde kalkınır. İşte sistemde aranan kurumsallaşma hamlesi budur.

 

Uzun zamandır, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olarak denetim, denetimden sıyrılma, denetim raporlarını açıklamama, meclis içi denetimini işletmeme, kanuna karşı hile ile yeni şirket kurma gibi konularda  yazmıştım. Hatta bana tekzip talebi geldiğinde onu ve ona cevaplarımı da yazmıştım.

 

Bu ve buna benzer kunuların meclis üyeleri tarafından titizlikle gündeme alındığını büyük bir mennuniyetle öğrendim ve araştırdım. Örneğin; ULAŞIM A Ş’ nin yeniden ve neden ve hangi usulle kurulduğu, nasıl borç verildiği, yönetim ve denetimlerinde kimlerin görevlendirildiği sorulmuş. Belediye meclis üyeleri görevlerini gereği gibi yapmışlar, ancak belediyenin verdiği cevaplar evlere şenlik.

 

Belediye diyorki ; biz yeni bir şirket kurmadık, eski şirketin  türünü değiştirdik. Pekiyi eski şirketin yaptığı sigortacılık işlerini kim yapıyor, pekiyi yeni şirket ulaşım çalışacağına göre Ulaşım Daire Başkanlığının işleri bu şirkete devredilmiyor mu ?

 

Yeni şirket için Bakanlar Kurulu kararı almak lazım, bu karar verilmeyebilir, belediye bal gibi yeni bir şirket kurmuş ve ulaşımı ÖZELLEŞTİRMİŞ  bulunmaktadır. Bu şekilde ulaşım harcamaları denetimden amamen kaçırılacaktır. Şimdi diyeceksiniz ki neden denetimden kaçsın, belediye bu şirketlerin Sayıştay tarafından denetlenmekte olduğunu söylüyor,

 

Öyle mi bir bakalım,

Belediye meclis üyeleri bu defa ulaşım A Ş nin yönetim ve denetim kurullarında kimlerin olduğunu sormuş,cevap  “BİLGİ EDİNME YASASI GEREĞİ BU BİLGİLERİ SİZE VEREMEYİZ “ Yahu arkadaş belediye meclis üyeleri vatandaş mı da bilgi edinme yasasına tabii olsunlar? Belediye meclis üyeleri her konuda yazılı, sözlü soru sorarak cevap alır, değerlendirir, buna göre kararlarını veririr ve toplumu bilgilendirir. Sizin kent parlamentosuna saygınız bu kadar mı ? Bu cevap bırakın meclis üyelerine,vatandaşa dahi verilemez.

 

Şimdi bu evlere şenlik cevap,yenilir yutulur bir şey mi ? Bu şimdi şeffaf belediyecilik midir ?

 

Yine Ulaşım A Ş’ nin sermayesi ile ilgili olarak biz NAKDİ ( PARA) ve AYNi (OTOBÜSLER) sermayeyi bu şirkete aktardık. Borç para vermedik diyorlar. Pekiyi şimdi otobüsler belediyenin mi Ulaşım A Ş’nin mi ? Bu otobüslere belediye kaynaklarından verdiğiniz ciddi paralar bu şirkete borç para olarak geçmedi mi ? Pekiyi nakti olarak aktardığınız para belediye kasasından şirket kasasına geçmedi mi ?

 

Pekiyi bu şirketlerin  yönetim ve denetim kurulu üyelerini, aldıkları maaşları, gerçek sermayelerini, borç ve alacaklarını, şirketlerle ilgili denetim raporlarını ( KENT PARLAMENTOSUNA) meclis üyelerine vermediğinize göre, halka açıklamadığınıza göre, konuttan ulaşıma kadar ciddi harcamaları şirketlerle yaptığınıza göre, halkın trilyonlarını meclis denetimine  sokmadığınıza gore, siz kimin belediye başkanısınız ? Kocaeli’nin mi, yoksa AK P’ nin mi ? Sahi sizi kim denetliyor kardeş…?

 

Mesela yaklaşık 114 trilyon TL’ ye yaptırılacağı anlaşılan TRAMVAY ihalesi ucuz mu pahalı mı? Bunun için ne kadar kredi alındı? Krediyi belediye mi yoksa İSU’ mu aldı? Kim kime kefil oldu? Bu işin kredili maliyeti nedir? İnsan merak etmeden edemiyor. Ne dersiniz, belediyede şeffaflık var mı? Belediye halka gereği gibi hesap verebiliyor mu? Yoksa hesaptan mı kaçıyor?  

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Büyükşehir Belediyesi Kocaeli turizmini UNUTMUŞ GALİBA!4 Temmuz 2024 Saat: 13:12
Geçen hafta Kandıra/ Kerpe özelinde sahillerde yaşanan Büyükşehir ve Kandıra Belediyesindeki ciddi denetim aksaklıklarını bu köşede yazmıştım.
Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat