22 Mayıs "Avrupa Obezite Günü" Etkinliği kapsamında Gebze Toplum Sağlığı Merkezimiz tarafından Halkı doyurucu ve bilgilendiren Obezite konulu basın açıklaması yoptı.
Obezite ; özellikle 20. yy’da birçok hastalığın altyapısını oluşturan, yaşam süresini ve kalitesini olumsuz etkileyen kronik bir hastalıktır. Bedenin yağ kütlesinin yağsız (kas) kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre ağırlığın normal düzeyin üstüne çıkmasıdır.
Türkiye’de halkın beslenme durumu bölgelere, mevsimlere, sosyo-ekonomik düzeye, gelir dağılımına göre önemli farklılıklar göstermektedir. Kentsel ve kırsal bölgelerdeki obezite oranları birbirine yakındır.
Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo-kültürel etmenler, enerji alımının fazlalığı ve enerji harcamasının azlığı, yağ ve şeker oranı yüksek besin alımı, öğün atlama, hızlı yemek yeme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, kullanılan bazı ilaçlar, doğum sayısı ve doğumlar arası süre, hormonal ve metabolik faktörler, genetik faktörler, psikolojik faktörler obezite nedenleridir.
Obezitenin birçok sağlık sorunlarına yol açar. Bunlar; diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, insülin direnci ve buna bağlı gizli şeker, gut hastalığı, kanser (özellikle meme, endometrium, mide, kolon), safra taşı oluşumu, karaciğer yağlanması, siroz, eklem kireçlenmesi, horlama, uyku apnesi (uykuda solunumun 10 saniyeden uzun süreli durması), fiziksel aktivite zorlukları, kazalar, solunum sorunları, çalışma veriminin düşmesi gibi yaşam kalitesinin etkilenmesi, hızlı ve derin soluk alıp verme sendromu hastalıklarıdır.
Sadece %5-10’ luk bir kilo kaybı, kiloyla ilişkili metabolik hastalıkların riskini, kan basıncını, kan glikoz düzeyini, kandaki kolesterol ve trigliserit düzeyini, erken ölüm riskini azaltır..
Obeziteden korunmak ve/veya obezitenin tedavisi için öncelik, beslenme alışkanlığını değiştirmek; doğru beslenme alışkanlıkları oluşturmak, düzenli ve dengeli beslenmektir. Fiziksel aktivitelerin mutlaka artırılması, hareketli yaşam ile obezite önlenebilir hastalıktır. Herhangi bir kronik hastalığı olan kişiler uzman doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Obezite tedavisinde ‘mucize’, ‘sihirli’ diye adlandırılan formüller yoktur. Obezite hastalıktır, tedavisinde temel amaç sağlıklı beslenme öğretilerek ve fiziksel aktivite yapmaya teşvik edilerek davranış değişikliği oluşturmaktır. Obezite ile ilgili sağlık kuruluşlarında bilgi ve destek verilmektedir.