Körfez Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Esin Heval Şirintaş “Çalışanlarda Yaşanan Bel, Boyun, Sırt ve Diz Ağrıları” konusunda bilgilendirme ve uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı sebebiyle 9 günlük tatilin ardından mesaiye başlayan çalışanlarımız için önemli açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Esin Heval Şirintaş “Her 10 kişinin 8’i hayatının belli bir döneminde bel, sırt ve boyun ağrısı çekmektedir ve bu ağrılar baş ağrısından sonra ikinci sırada iş gücü kaybına neden olmaktadır. Bu ağrılara özellikle belli pozisyonlarda uzun süre masa başında çalışma, ters hareketler, koltukta uyuma sonucu postür bozuklukları, yanlış yastık kullanma vb. neden olmaktadır. Kasların iyileşme kapasitesi hızlı olduğundan gün içerisinde düzelmekte, ancak %10 luk bir kısmı tekrarlamaktadır.
Özellikle masa başı çalışanlarda kalça ile diz arasındaki vücudun en büyük kasında ciddi zayıflamalar görülüyor. Ayrıca dizi sürekli bükülü tutmak oradaki kan akımını yavaşlatarak diz kıkırdaklarını zayıflatmaktadır. Başlarda az olan şikayetler daha sonra erken yaşta kireçlenmelere ve şiddetli ağrılara neden olmaktadır.
YANLIŞ OTURMA POZİSYONU BEL VE SIRT AĞRISI SEBEBİ
Oturarak çalışmanın, ayakta çalışmaya göre daha avantajlı görüldüğünü ancak bazı ergonomik kuralları olduğunu ifade eden Şirintaş, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Öncelikle yapılması gereken, doğru oturma pozisyonunu bulmak. Yanlış oturma pozisyonları bel ve sırt ağrılarını da tetikleyerek, ileride tedavisi zor sağlık sorunlarına yol açabilir. Ofisteki çalışma masasında, öncelikle bel bölgesini destekleyen ergonomik bir sandalyede oturmak gerekiyor. Yumuşak, derin ve çukur koltuklar, omurga için çok zararlı. Bunların yerine kol koyma yeri olan, bel bölgesini destekleyici yapıda ve sırt yüksekliği en az omuz hizasında olan ve ofis için tasarlanmış sandalyelerden kullanılmalı. Dik oturulduğunda ekran tepe noktası, göz seviyesinde olmalıdır. Kişi eğer masada oturduğunda aşağı veya yukarı doğru bakmak zorunda kalıyorsa monitör yüksekliğini iyi ayarlamalı. Klavye kullanırken bileklerin sabit bir noktaya dayanması ve burada uzun süre kalması, sinirsel yaralanmalara ve karpal tünel sendromuna neden olur. Bu yüzden klavyede yazı yazarken bileklerin altına yumuşak destekler koyulabilir. Bileklerin dirsek hizasından hafif aşağıda olmasına dikkat edilmelidir. Eğilmek gerektiğinde belden eğilmek, uzun süre sabit pozisyonda kalan beli zorlayacaktır. Bunun için kalkıp çömelir şekilde eğilmek daha doğrudur, çünkü sürekli oturur pozisyondayken bel kasları tembelleştiğinden, ani hareketler yapıldığında bel fıtığı olma riski yüksektir.”
EGZERSİZLERİ SIKCA TEKRARLAYIN
Oturarak çalışanların günlük yapabileceği bazı kolay egzersizler olduğunu belirten Şirintaş, "Her yarım saatte 30-60 saniyelik gerilme egzersizleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri kan dolaşımını düzenler, belirli bir pozisyonda uzun süre oturmaktan doğan rahatsızlığı azaltır, verimliliği arttırır ve hata yapmayı önler. Her yarım saatte bir ofis içinde tur atmak, su içmeye gitmek de sandalyede sabit oturmayı engeller. Masada otururken ayakları oynatmak, öğle arasına çıkarken veya toplantıya giderken asansör yerine merdivenleri kullanmak hareketsizliği azaltacaktır. Bilekleri korumak için kollar öne doğru uzatılmalı, parmakların araları açık tutularak koldan öne doğru olabildiğince itilmelidir. Sık sık avuç kapatıp açılmalıdır. El ve bileklerdeki bu hareketler, dolaşımı düzenleyecektir. Masabaşındayken boynu hareket ettirmek de ihmal edilmemelidir." şeklinde konuştu.
Son olarak sigara kullanmak, fast food ile beslenmek ve kronik stresten uzak durmak kişilerin daha kaliteli bir yaşam geçirmeleri için önemlidir. Çalışanlarımıza sağlıklı bir ömür dilerim.