Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şubat ayı meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında yapıldı.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekonomik verileri açıkladı. KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu da hazır bulundu.
Ekonomik değerlendirme yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, gümrük verilerine göre Kocaeli’nin 2013 yılında ihracatta Türkiye’nin önünde gittiğini söyledi. Dış ticarette 69 milyar 9 milyon dolar katkı verdiğini belirten Zeytinoğlu, ancak bu önemli gelişmenin 2014 yılının ilk ayında tersine döndüğünü ifade etti. Ocak ayında ihracatın yüzde 12, ithalatın ise yüzde 2,3 oranında gerilediğini belirten Zeytinoğlu, “Bu gerilemenin otomotivdeki model değişikliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi.
2013 yılında vergi gelirlerinde Kocaeli’nin katkısının yüzde 12,4 olduğunu ve Türkiye’de üçüncü sırada yer aldığını belirten Zeytinoğlu, “Kişi başı vergi geliri 24 bin 219 lire ile 2012 yılına göre arttı. İlimiz verdiği verginin yüzde 94,9 oranında artmıştır” dedi. Kapasite kullanım oranında Kocaeli’de Ocak ayında büyük düşüş yaşandığını belirten Zeytinoğlu, “Umarım bu düşüş devam etmez” dedi.
Derince Limanı ile ilgili yapılan ihalede işletme süresinin 36 yıl olması başlangıç tutarı olan 516 milyon dolar teklif gelmeyince iptal edildiğini hatırlatan Zeytinoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bakanımız Fikri Işık’a özelleştirilme ihalesinin seçimler sonrasına ertelenmesi konusundaki tavsiyemizi iletmiştik. 25’e yakın firmanın şartname aldığını biliyoruz. Eğer döviz kurlarında son aylarda yaşanan belirsizlikler olmasaydı ihaleye katılım gösteren firma sayısının 10’a kadar çıkabileceğini bekliyorduk. Ancak, 6 firma katıldı. Limanın hak ettiği değere edilmesi arzumuzdur. Maalesef atıl durumda bulunan Derince Limanı’na ihaleyi alacak firmanın limana yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapması gerekiyor. Hali hazırda Oda olarak Derince Limanı’nın özelleştirme sürecinde yer alacak işletmelerimizle katkı sağlayacağına inandığımız ve bu amaçla yürüttüğümüz çalışmamız devam ediyor. Çalışmayı Piri Reis Üniversitesi yürütüyor. Bu çalışmamızın sonuçlarını yakında kamuoyu ile paylaşacağız.”
Cengiz Topel Havaalanında Anadolu Jet ile haftanın 4 günü uçuşların devam ettiğini hatırlatan Zeytinoğlu, “Dünyanın en fazla noktasına uçarak, maliyetlerden dolayı pahalı olsanız da dünyayı bize yaklaştırıyorsunuz. Şu anda Cengiz Topel’de kar etmemenize rağmen devam ettirmenizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Sanayiciyi dünyayla yakınlaştırdınız” dedi.
THY’de 10 yıldır görevde olan tek Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu belirten Topçu, bu unvanı ile tarihe geçtiğini söyledi. Havacılığın artık ABD ve Avrupa’da gelişmediğini, dünyanın doğusunda büyüdüğünü belirten Topçu, 2003 ile 2014 yılları arasında THY’nin gelişimini anlattı. Gelecek 10-15 yılda dünyanın hava trafiğinin Türkiye’nin güneyine kayacağını iddia eden Topçu, “Dünya da hava trafiği artık ABD ve Avrupa ülkelerinde gelişmeyecek, Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğu ülkelerinde gelişiyor.” dedi. THY’nin havacılıktan aldığı payın yüzde 0.3’ten 2.5’a çıktığını belirten Topçu, “ 2003 yılında 61 uçak aldık. O dönemde herkes şimdi THY battı deniliyordu. 2008 yılında THY, yüzde 50.8’i özelleştirildi. Bu sayede hareket kabiliyeti arttı. Bölgesellikten kıtalararasına geçtik. THY, yolcusunun; dünya yolcusu olma politikası ile hareket ettik.” dedi.
Uçak koltuk üretimini merkezi Kocaeli olan bir şirket kurulduğunu belirten Topçu, “Kibar holding ile yapılan yüzde 100 yerli koltuklarımız uçaklarımıza yerleştirildi. Bundan sonra dünyaya Kocaeli’de üretilen koltukları satacağız” dedi. THY’nin 3 bin 400 pilot olduğunu belirten Topçu, “Bu sayı arasında yabancı pilotlarda yer alıyor. Ciddi bir pilot açığımız bulunuyor. Yılda 300 pilot yetiştirecek bir okulun kurulması için çalışmalar bitti” dedi.
Cengiz Topel ile ilgili Kubilay Kırman’ın sorusuna cevap veren Topçu, “Bu konuda size yazılı cevap vereyim” diyerek espri yaptı. 2023 yılına kadar Kocaeli’nin sivil havacılıkta önemli bir noktaya geleceğini belirten Topçu, “Sivil havacılığının büyümesi için uçakların dolu olmasıyla aşılır. Daha küçük uçaklarla yapılacak operasyonlarla Cengiz Topel’in önemi artacak. Şu anda uçuşlar istenilen düzeyde değil. Ama gelecekte önemli gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Burası sanayi açısından çok önemli bir yer. Önümüzdeki dönemde burayla ilgili yeni planlamalar yapacak. Önümüzdeki yıllarda daha iyi olacak” dedi.