Kocaeli Sanayi Odası tarafından bu yıl 20.’si düzenlenen Şehabettin Bilgisu Çevre Ödülleri töreni Wellborn Otel’de düzenlendi. Türk Pirelli, İÇDAŞ, KORDSA, Eczacıbaşı, Çiftel Elektronik ve Nuh Çimento, ödül alan kuruluşlar arası
Kocaeli’nin en prestijli ödül törenlerinden birisi olan Şehabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, bu yıl 20. kez düzenlendi. Wellborn Otel’de gerçekleştirilen törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek ve çok sayıda davetli katıldı. Toplam 22 firmanın başvurduğu yarışmada, jüri özel ödülü, büyük işletmeler dalında taş-toprak sektörü, enerji sektörü, otomotiv, yan sanayi, karma sektörleri ve KOBİ dalında ödüller verildi.
ÖDÜL LAYIK GÖRÜLEN FİRMALAR
Törende ödüle layık bulunan kuruluşlar şu şekilde sunuldu: Büyük firma otomotiv yan sanayi dalında Türk Pirelli, büyük firma enerji dalında İÇDAŞ, büyük firma karma dalında KORDSA, büyük firma taş-toprak sektöründe Eczacıbaşı, KOBİ kategorisinde ÇİFTEL Elektronik. Jüri özel ödülü ise Nuh Çimento’ya verildi.
BİLGİSU HATIRLANDI
Törende, KSO’nun kurucusu Şehabettin Bilgisu’yu anarak konuşmasına başlayan Zeytinoğlu, “Şehabettin Bilgisu, ‘ekonomide ve ekolojide denge, işin sırrı bu dengede’ diyerek çevreye duyarlılığını göstermiştir. Kocaeli, Türkiye’nin ikinci büyük kenti olarak karşımıza çıkıyor. Ama maalesef bununla birlikte hızlı sanayileşme ve çarpık kentleşmeye de neden olmuştur” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI
Çevre sorunlarının azaldığına vurgu yapan Zeytinoğlu, “Özellikle 1970-1980 yıllarında bölgemizde çevre sorunları da gündeme gelmiştir. Biz buna çözüm olarak fabrikaları disipline edilmesi gerektiği düşüncesini sunduk. 1980 yıllarında organize sanayi odaları kurulması ile çalışmaları başladı. Vilayetimiz ve Büyükşehir Belediyesi çevre konusunda üzerlerine düşeni yapmış ve yapmaktadır” şeklinde konuştu.
ASLA KURBAN ETMEYİZ
Törende konuşan Vali Ercan Topaca ise, bu törenin çok anlamlı olduğunu kaydederek, “Sanayi dendiğinde genelde çevre sorunları, çevre kirliliği akla gelir. Bu anlamda Sanayi Odası’nı kutluyorum. Kocaeli’ye dışarıdan bakıldığında sanki çevre sorunları olan bir kentmiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Şimdi bakıldığında Kocaeli’de daha rahat bir yaşamın bizi beklediğini görebiliyoruz. Sanayiyi çevreye, çevreyi de sanayiye kurban etmeyen bir yönetimle çalışıyoruz. Gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakacağız” şeklinde konuştu.
KOCAELİ AĞIR BEDELLER ÖDEDİ
Türkiye’de, “Sanayi kirletir, çevreci korur” algısı olduğunu söyleyen Bakan Fikri Işık, “Sadece çevrecilerin çevreyi koruduğu bilinir ancak çevreciden daha çok çevreye değer veren üreticiler var. Biz doğaya ana demişiz. Doğaya saygı anaya saygı gibidir. Artık temiz üretim, çevreye saygılı üretim yapmayan firmaların gelişmesine imkan yoktur. Çarpık sanayileşmenin ve çarpık kentleşmenin bedeli ağır bir şekilde ödendi” diye konuştu.