Kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği günden bu yana kadının temsil oranının bir türlü istenen seviyeye çıkmadığını söyleyen Hilal Cevrim, kadınların iş hayatı başta olmak üzere siyasette, yerel yönetimlerde ve ülke yönet
Kocaeli’nin yarısı kadın
Büyük Birlik Partisi (BBP) Kocaeli Kadın Kollları Başkanı Hilal Cevrim, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesi ile ilgili kadın muhtarlara ziyarette bulundu. Körfez Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Aynur Şöhretli Yiğit ve Körfez Atalar Mahallesi Muhtarı Fitnat Gündüz’ü ziyaret eden Hilal Cevrim kadının hayatta daha aktif olması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de 2016 yılı rakamları baz alındığında 39 milyon 771 bin 221 kadın yaşadığını ifade eden Hilal Cevrim, “Ülke nüfusunun yüzde 49,83’ünü kadınlar oluşturuyor. Yine 2016 kayıtlarına göre 1 milyon 830 bin 772 nüfusa sahip Kocaeli’de 903 bin 615 kadın yaşıyor. Yani yine neredeyse Kocaeli nüfusunun yarısı kadın” şeklinde konuştu.
Mecliste temsil oranı yüzde 13
Cevrim sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada kadının işgücüne katılım oranına bakıldığında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sonra ülkemiz geliyor. 2010 rakamlarına göre Orta Doğu’da kadının işgücüne katılım oranı yüzde 18,4, Kuzey Afrika da yüzde 24,2 iken ülkemizde ise bu oran yüzde 27,6. Maalesef bu rakamlar ülkemizin kadınlarının içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. Düşünsenize ülke yönetiminde kadının adı yok ama kadın haklarından bahsediyoruz. 7 Haziran 2015 seçimlerinde kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin üzerinden 80 yıl geçtikten sonra rekor kırılıyor ve TBMM’ye 97 kadın milletvekili girebiliyor. Ancak bu sayı günümüzde ise 76’ya düşüyor. Kadının TBMM’de temsil oranı yüzde 13’ler düzeyinde.”
Yerel de oran yüzde üçe düşüyor
“Gelelim yerel yönetimlere. Durum daha da vahim. 30 büyükşehir belediye başkanı arasından sadece üç kadın, 51 il belediye başkanlığından sadece biri kadın ve 919 ilçe belediye başkanından sadece 33’ü kadın. Kadının temsil oranı yüzde 3,5’lerde. Bizler kadınlar olarak 5 bizlere verilen seçme ve seçilme hakkımızın ardından bir türlü hayatın içerisinde siyasette, ekonomide, iş gücünde istediğimiz yere gelemedik. Bunda ataerkil toplum yapısı, kadının yeri evidir düşüncesi gibi etkenler de maalesef mevcut. Biz Büyük Birlik Partisi (BBP) kadınları olarak diyoruz ki, kadın artık her yerde daha fazla söz sahibi olmalı. Evde de, işte de siyasette de kadın daha fazla söz sahibi olmalı. Tüm kadınlarımızı siyasette, ekonomide, iş gücünde, ülke yönetiminde daha fazla yer almaya davet ediyoruz.”