Özdilek

Siyaset

CHP’DEN FAHİŞ İNTERNET FİYATLARI VE YENİ AFGAN GÖÇ DALGASI İÇİN İKTİDARA UYARI

CHP Genel Başkan Yardımcıları Ulaş Karasu ve Murat Bakan yaptıkları açıklamalarla Fahiş İnternet Fiyatları ve Yeni Afgan Göçü İçin iktidarı uyardılar.

18 Eylül 2024 Saat: 23:55
CHP’DEN FAHİŞ İNTERNET FİYATLARI VE YENİ AFGAN GÖÇ DALGASI İÇİN İKTİDARA UYARI
CHP’DEN FAHİŞ İNTERNET FİYATLARI VE YENİ AFGAN GÖÇ DALGASI İÇİN İKTİDARA UYARI

 

ULAŞ KARASU İNTERNETE FAHİŞ FİYATLARA ATEŞ PÜSKÜRDÜ 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, mobil operatörlerin yaptığı peş peşe zamlarla faturaların her geçen gün katlanmasına karşın, Telekom CEO’sunun “damacana hesabı” yaptığını belirterek, “Saray aklıyla, vatandaşın sorunlarını bilmeyen iktidar ve aveneleri yüksek internet fiyatlarına ve zamlara kılıf arıyorlar” dedi.

Ortalama paketlerle yapılan hesaplamaya göre iletişim maliyetinin geçen yılın ortalamasına oranla, yüzde 215 arttığını belirten Karasu, konuyu TBMM gündemine de taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, telefon ve internet abonelerinin haklı isyanının sesi oldu. “Saray aklıyla vatandaşın sorunlarını bilmeyen iktidar ve aveneleri yüksek telefon ve internet fiyatlarına kılıf arıyorlar” diyen Karasu, yapılan zamları verdiği soru ve araştırma önergeleri ile TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Karasu, her geçen gün derinleşen ekonomik krizin vatandaşların barınma ve beslenme başta olmak üzere ulaşım ve iletişim gibi temel giderlerini ve telefon/internet faturaları ciddi bir soruna dönüştürdüğünü vurguladı. En temel insan hakkı olan bu hizmetlerin güvenli, kaliteli ve daima uygun fiyattan sağlanması gerekirken taahhüt süresi dolan tüketiciler paket yenileme işlemleri sırasında yüzde 200-300 zamlarla karşılaştığını belirten Karasu, “Önceki yıllarda 24 ay olan tarife taahhüt süreleri, son yıllarda 12 aya indirilmiş, ödenen tarife paketinin üzerine daha önce çoğu ücretsiz olan mobil içerik servisleri, kim aramış uygulaması, paket aşımında yansıtılan bedel, saklama alanı hizmeti, kısa mesajı dinleme bedelleri vb. bedeller eklenince faturalar katlanmaktadır. Faturaya bir de KDV, Özel İletişim Vergisi (ÖİV), damga vergisi, telsiz kullanma ücretleri gibi vergilerin yansıtılmasıyla birlikte faturalar şiştikçe şişmektedir” dedi.

SARAY YAKLAŞIMININ AYNI HESAP

Hisselerinin yüzde 60’ı Türkiye Varlık Fonu’na, yüzde 25’i Maliye Bakanlığı’na ait olan Türk Telekom tarifelerinin dahi vatandaşların alım gücünü zorlayan sınırlarda olduğunu belirten Karasu, “Enflasyon güya yüzde 52, ama vatandaşın faturaları katlanıyor. İktidar ve avaneleri fahiş fiyatlara kılıf arıyorlar” dedi. Telekom CEO’su Ümit Önal’ın “damacana hesabı” yaparak “Türkiye'de bugün ortalama 4 kişilik bir ailede yaşadığımızı düşünelim. Bu ailede de kullanma suyu değil de, diğer su tüketimlerini düşünelim. Herhalde ortalama 5 ile 8 damacana su tükettiğimizi düşünelim. Bu rakamın 600-800'lik rakama geldiğini söylersek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Buradan bir alegori yapalım: operatör tarifeleri ya da müşteri fiyatları sudan ucuz dersek, yanlış olmaz" dediğini hatırlatan Karasu, “Bu sözler, Saray’ın yaklaşımların bir tezahüründen başka bir şey değildir” diyen Karasu, şöyle devam etti:

“İletişim harcamaları için Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) verilerine bakmak gerekir. Dernek, her yıl 4 kişilik bir ailenin iletişim/haberleşme maliyetini açıklamaktadır. Söz konusu hesaplama 1 sabit hat, 1 ev interneti ve 4 mobil abonelik üzerinden hesaplanmaktadır. Derneğin açıkladığı verilere göre 2023 yılında 4 kişilik bir ailenin aylık iletişim maliyeti 745 lira olmuştur. 2024 verilerini henüz açıklamamış olmasına karşın, en çok kullanılan tarifeler üzerinden bakıldığında şu anda 1 sabit telefon, 1 ev interneti ve 4 mobil abonelik için toplamda aylık 2 bin 350 lira, yıllık olarak ise 28 bin 200 lira ödemek gerekmektedir. Yani 4 kişilik bir aile, her ay operatörlere damacana suya ödediğinin yaklaşık 3 katını vermektedir”

5 G NİYE ÖTELENDİ

Ortalama paketlerle yapılan bu hesaplamaya göre iletişim maliyeti 2023 ortalamasına oranla, yüzde 215 artmış durumda olduğunu belirten Karasu, buna karşın yapılan yatırımların da sorgulanması gerektiğini belirtti. Önergesinde, önceki bakanların ihalesinin 2023 yılında yapılacağını açıkladığı 5G ihalesiyle ilgili hazırlık sürecinin başlamasını beklenmesine karşın, son Orta Vadeli Program’da (OVP) Türkiye’nin 5G’ye geçişine ilişkin hazırlık takvimin 2025 yılının son çeyreğine ötelendiğini hatırlattı. Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği önergesinde “2024 yılı verilerine göre, mobil internete en düşük fiyat ödeyen ülkeler sıralamasında ülkemizin yeri neresidir? Son bir yıl içinde, Türk Telekom operatörün en düşük paket üzerinden değerlendirilmesiyle internet paket ücretlerine yapılan zam miktarı ne kadardır? GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve ek ücretlerle ilgili olarak bakanlığınızın son bir yılda yaptığı denetim ve denetimlerinin içeriği ve sonuçları nelerdir? Fiyat politikalarının belirlenmesindeki kriterler nelerdir, bunun vatandaş üzerindeki etkileri hakkında bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar nelerdir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, son üç yıl içinde GSM operatörleri arasında haksız fiyat uyguladığı gerekçesiyle yaptırım uygulanan şirket var mıdır? Var ise yaptırımın içeriği nedir?” gibi sorularına da yanıt verilmesini talep etti.

MURAT BAKAN TÜRKİYE YENİ BİR AFGAN GÖÇÜ İLE KARŞI KARŞIYA!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, “Türkiye yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya” dedi ve iktidarı uyardı: "Buradan yetkilileri uyarıyoruz; gerekli adımları atın, Türkiye’yi bu risklerle karşı karşıya bırakmayın. Yeni bir göç dalgasını Türkiye Cumhuriyeti kaldıramaz.”

CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya olduğunu söyledi ve iktidarı uyardı: “Buradan yetkilileri uyarıyoruz; gerekli adımları atın, Türkiye’yi bu risklerle karşı karşıya bırakmayın. Yeni bir göç dalgasını Türkiye Cumhuriyeti kaldıramaz.”

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, yaptığı açıklamada Mart 2025’e kadar ülkedeki düzensiz göçmenlerden yaklaşık 2 milyonunu sınır dışı etmeyi planlandıklarını söyledi.

Türkiye’nin yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğu konusunda uyaran ve konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Murat Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Yeni Bir Göç Dalgasını Türkiye Cumhuriyeti Kaldıramaz!

Bakan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya... İran, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin rakamlarına göre 4- 4,5 milyon; gayrı resmi İran haber ajanslarının rakamlarına göre 6 ile 8 milyon arasındaki Afgan’ın 2 milyonunu çok kısa bir süre içerisinde sınır dışı edecek. Düzensiz göçe karşı, İran’daki toplumsal gerilimler ve ekonomik kriz sebebiyle ciddi bir tedbir alacağını açıkladı. Bu Türkiye’nin yeni bir toplu göçle karşı karşıya kalması demek! 2021 yılında olduğu gibi Türkiye’ye yüz binlerce Afgan İran sınırından geçebilir çünkü İran, Türkiye ile olan sınırını korumuyor. Bir sınır iki tarafından korunmalı. Bununla ilgili üç tane soru önergesi verdik. Birinci önergemiz; Ali Yerlikaya'ya göç politikaları ona bağlı olduğu için... Bununla ilgili, Afgan göçmenler geldiğinde, yasadışı göçmenler geldiğinde kolluk kuvvetleriyle ilgili ne gibi tedbir alacaksın ve kolluk kuvvetlerini teyakkuza geçirdin mi? Dışişleri Bakanı’na kaynağında bu göçü durdurmak için İran Dışişleri Bakanı ile gerekli diplomatik temasları yaptın mı? Hakan Fidan’a soruyoruz. Üçüncü sorumuz Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e. Yaşar Güler’in de sınır güvenliği noktasında en üst derecede alarma geçirmesi lazım Türk Silahlı Kuvvetleri’ni. Türkiye yeni bir göç dalgasını daha kaldıramaz. Zaten ülkemizdeki yani 3 milyonu resmi rakamlara gayri resmi rakamlara göre ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Geçici koruma altında olanlar, ikamet izniyle oturanlar, yasa dışı düzensiz göçmenler... Yeni bir göç dalgasını Türkiye Cumhuriyeti kaldıramaz. Buradan yetkilileri uyarıyoruz; gerekli adımları atın, Türkiye’yi bu risklerle karşı karşıya bırakmayın!”

CHP’li Bakan İçişleri Bakanı’na Sordu:

1.Söz konusu gelişme titizlikle takip edilmekte midir? İran'dan gelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır?

2.İran'dan sınır dışı edilmesi beklenen 2 milyon düzensiz göçmen içinde Türkiye'ye yönelebilecek grupların takibi nasıl yapılacaktır?

3.Söz konusu göçmenlerin Türkiye sınırına ulaşmadan durdurulması için alınan sınır güvenliği tedbirleri nelerdir?

4.Sınır bölgelerinde yer alan valilikler, güvenlik güçleri ve göç idaresi birimlerinin koordinasyonu nasıl sağlanacaktır?

5. Türkiye'nin üzerinde her geçen gün artan göç baskısının iç güvenlik açısından risk analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

6.İran ile sınır güvenliği ve göç krizi konularında işbirliği veya bilgi paylaşımı yapılmış mıdır? Yapılmadıysa yapılacak mıdır?

CHP’li Bakan Milli Savunma Bakanı’na Sordu:

1.Söz konusu gelişme titizlikle takip edilmekte midir? Türkiye-İran sınırında askerî güvenlik açısından alınan tedbirler nelerdir? Sınır güvenliği artırılacak mıdır?

2.Türkiye-İran sınırında muhtemel bir göçmen akını karşısında önleyici müdahale planı mevcut mudur?

3.İran'dan ülkemize yönelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır?

4.Türkiye-İran sınırındaki gözetleme sistemleri, drone ve diğer güvenlik teknolojilerinin yeterliliği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?

5.Sınıra yığılması muhtemel olan göçmenlerin engellenmesi için, askerî birlikler ne gibi eğitim ve hazırlık süreçlerinden geçmektedir?

6.Olası göç dalgası karşısında sınır karakolları ve askeri birliklerin desteklenmesi ve ikmal kapasitelerin artırılması düşünülmekte midir?

CHP’li Bakan Dışişleri Bakanı’na sordu:

1.İran'ın düzensiz göçmenleri sınır dışı etme kararına ilişkin diplomatik iletişim kurulmuş mudur? Kurulmuş ise hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Diplomatik iletişim kurulmadıysa kurulacak mıdır?

2.İran'dan ülkemize yönelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır?

3.İran'dan sınır dışı edilmesi beklenen 2 milyon düzensiz göçmen içinde Türkiye'ye yönelebilecek kişi ve grupların takibi nasıl yapılacaktır?

4.Türkiye, İran ile göç krizi ve yönetimi konusunda ortak politika geliştirme sürecine dahil olacak mıdır?

5.İran'ın söz konusu kararının yaratacağı göç hareketinin Türkiye'ye etkilerini azaltmak amacıyla uluslararası düzeyde hangi girişimlerde bulunmayı planlıyorsunuz?

6.Türkiye-İran sınırındaki göçmen krizini önlemek için komşu ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği mekanizmaları devreye alınacak mıdır?

7.İran ile göçmen sorunları üzerine bir diplomatik müzakere veya ikili anlaşma yapılması düşünülmekte midir?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat