Şanlıurfa’da yaz aylarında boğulma vakaları artarken CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, konuyu soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı.
CHP’li TANAL ŞANLIURFA’DA ARTAN BOĞULMALARI MECLİS’E TAŞIDI
Şanlıurfa’da yaz aylarında boğulma vakaları artarken CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, konuyu soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı.
NHA/Özgen Sarıkaya
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, önerge metninde, Şanlıurfa’nın yaz aylarında boğulma vakalarının en fazla yaşandığı kentlerin başında geldiğini, ancak kentte su altı arama ve kurtarma ekiplerinin son derece yetersiz kaldığını vurguladı.
CHP’li vekil Mahmut Tanal, önergede, 2016 yılından bu yana Şanlıurfa’da kaç boğulma vakası yaşandığı, söz konusu tarih aralığında kaç vatandaşın boğularak hayatını kaybettiği, kaç kişinin müdahaleler sonucu kurtarıldığı konusunda bilgi talep etti.
Boğulmalara Karşı Tedbirler Ne Düzeyde?
“GAP’ın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa’da, çok sayıda bulunan sulama kanalları, nehirler, göller ve barajlarda boğulma vakalarının önüne geçmek için hangi tedbirler alınmıştır?” diye soran Tanal, devamında “Boğulma vakalarına yönelik yeterli düzeyde tedbir alınmaması nedeniyle sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Şayet başlatılmış ise soruşturma hangi aşamadadır?” sorusunu yöneltti.
Şanlıurfa’da boğulma vakalarına karşı kurumlar bünyesinde oluşturulan su altı arama ve kurtarma ekiplerine ilişkin soru yönelten Tanal, “Şanlıurfa’daki geniş su havzaları ve yüksek boğulma vakaları dikkate alınarak, kentte su altı arama ve kurtarma ekipleri oluşturulmuş mudur? Oluşturulan su altı arama ve kurtarma ekiplerinde personel sayısı kaçtır? Şanlıurfa’da hangi kurumda kaç su altı arama ve kurtarma personeli görev almaktadır? Şanlıurfa’da İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde su altı arama ve kurtarma timi mevcut mudur? Şayet mevcut ise söz konusu su altı arama ve kurtarma biriminde kaç personel görev almaktadır?” diye sordu.
Çevre İllerden Yardım Alınıyor
Önergede, Şanlıurfa’daki su altı arama ve kurtarma ekiplerinin yetersizliğine dikkat çeken Tanal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, Jandarma Sualtı Arama Kurtarma Timi (SAK) var mıdır? Şayet yok ise Şanlıurfa’da Jandarma SAK Timi oluşturulacak mıdır?
Şanlıurfa’daki suya düşme, suda kaybolma, boğulma vakalarıyla ilgili olarak, su altı arama ve kurtarma çalışmalarında görev alacak özel ekiplerin; Malatya, Diyarbakır, Van ve Mersin gibi çevre illerden geldiği bilinmektedir. Diğer illerden Şanlıurfa’ya sevk edilen su altı arama ve kurtarma ekipleri hangi ulaşım vasıtalarıyla ne kadar sürede olaya müdahil olmaktadırlar? Çevre illerdeki ilgili ekiplerin Şanlıurfa’ya gönderilmesi hususunda bir eylem planı var mıdır? Çevre illerdeki ekiplerin Şanlıurfa’ya sevkine hangi koşullar dikkate alınarak karar verilmektedir?
Şanlıurfa’da anlık müdahalede bulunacak şekilde yeterli sayıda su altı arama ve kurtarma uzmanı personel görevlendirmek yerine, kentteki boğulma vakalarına çevre illerdeki kurumlardan talep edilen personelle müdahale etmek, yaşam hakkının tehlikeye atılması anlamına gelmiyor mu? dedi.