Özdilek

Sondakıka

CHP Lideri Özgür Özel: Cumhurbaşkanı Adayı Değilim

Ben Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini yeniden iktidar yapmaya ve genel başkan olarak tarihe geçmek istiyorum"

24 Ağustos 2024 Saat: 10:58
CHP Lideri Özgür Özel: Cumhurbaşkanı Adayı Değilim
CHP Lideri Özgür Özel: Cumhurbaşkanı Adayı Değilim

CHP Lideri Özgür Özel: Cumhurbaşkanı Adayı Değilim

CHP lideri Özgür Özel, Habertürk TV'de Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını söylerken, "Değilim. Ben, daha önce de anlattım. Ben Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini yeniden iktidar yapmaya ve genel başkan olarak tarihe geçmek istiyorum" dedi. Özel, CHP kurultayına ilişkin açıklamalar yaptı

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Habertürk TV'de Faruk Aksoy'un sorularını yanıtlıyor.

CHP'de neden tüzük kurultayı yapılıyor?

CHP Türkiye'ye demokrasi vaat ettiği için kendi içinde demokratik olmak zorunda. Hem yılların hem uygulamaların etkisiyle çağdaş sosyal demokrat partinin tüzüğü olması kadar demokratik ve özgürlükçü değil. Eksikleri var. Kemal Kılıçdaroğlu o dönemde ciddi değişiklik yapılacağını vaat etmişti. Zaman açısından çok uygun değildi. Tüzüğü tartışarak yapalım istedik. Biz tüzük kurultayına gitmiyoruz, 1 haftalık değişim kurultayına gidiyoruz. 4 Eylül'de başlayacak 9 Eylül'de bitecek. Bir temsil heyeti ile Sivas'ta törenlere katılacağız ve kurultayın açılışını yapacağız. Sonra Ankara'ya geleceğiz. 5'inde tüzük komisyonumuz son çalışmasını tamamlayacak. Bu komisyon tüzükle ilgili çalışmaları yapacak ve 6'sında tüzüğümüzü değiştireceğiz. Aralıktan beri çalışmaları yapıyoruz. Görüşleri aldık, dünyadaki örnekleri aldık, akademisyenlerle çalıştık. Bu çalışmaların sonunda bir taslak var. 5 Eylül'de son şekli verilecek. Pazartesi günü benden önceki üç genel başkan ile bir araya geleceğiz; Altan Bey, Hikmet Bey ve Murat Bey ile. Döndükten sonra Sayın Kılıçdaroğlu ile tüzüğümüz konusunda önerilerini alacağız.

CHP Genel Başkan adayı olmak için yüzde 5 imza toplamak gerekiyor. Şimdi bir delege bir kişiye imza vermek zorunda değil. Ayrıca divan yüzde 10'dan fazla imza kabul etmeyecek.

 

"İktidar Olduğumuz Güne Bakıyorum"

Bu Tüzük Kurultayı, CHP Genel Başkanı'nı güçlendirecek tartışmaları var...

CHP Genel Başkanı'nın konumunun güçlenmesi başka bir şey, yetkilerinin mutlaklaşması başka bir şey. Bizim kurultayımıza Sosyalist Enternasyonel'in temsilcileri geliyor katkılar alıyoruz. Bugünkü tüzük genel başkana her yetkiyi veriyor. Ön seçim yapmama maddesini kaldıracağız. Esnekliği barındıran madde yazıyoruz. Benim grubumda sendikacı yok. Türkiye'yi yönetmeye hazırlanıyoruz. Ben iktidar olduğumuz güne bakıyorum.

"Erken Seçim İstiyoruz Ama Şartlar Elimizde Değil"

Erken seçim çağrısı mı duyacağız?

31 Mart'tan hemen sonra 'Erken seçim çağrısı yapmayacağım' dedim. Bu seçim AK Parti'yi uyarmaktır. Fırsatçılık yapmamak lazımdır. Vatandaşın ekonomik krizi büyük, sorunları çok fazla. Çözmezseniz geçim olmaz, geçim olmazsa da seçim olur dedim. Kurultayda söylediklerimin arkasındayım. Ben seçimi isterim, bugünden hazırım, dünden razıyım. Ben meydan meydan geziyorum. Ben seçimden bugüne 10'uncu mitingime gidiyorum. Biz erken seçim istiyoruz teknik şartlar elimizde yok. Erken seçimden kimse kaçamaz.

"Halk İsterse Kimse Kaçamaz"

Erken seçim konusuyla ilgili de konuşan Özel, şunları ifade etti:

"Yerel seçim sonuçlarını araçsallaştırarak erken seçim istemeyeceğini söyledim. Ancak vatandaşların ekonomik sorunlarını çözmezseniz, geçim olmazsa seçim olur. Bugün karar alalım, ben seçimi isterim. Ben dünden hazırım ama seçim için ya 360 milletvekili ya da Cumhurbaşkanı 'Evet' diyecek. Erken seçim istiyoruz ama bunun teknik şartlar yok. Emekliler, asgari ücretliler tepkilerini erken seçim üzerinden dile getirirse o zaman kimse kaçamaz."

 

Parlamenter sistem iddiası rafa mı kalktı?

Dünyada en önemli konu ekonomi. 10 ekonominin 10'su da güçlü parlamento ile yönetiliyor, 1'i de başkanlık. Hepsi katı kuvvetler ayrılığı ve bağımsız yargı. Demokratik yönetim, kuvvetler ayrılığı çok önemli. Buraya yönelmeliyiz. Her soruya güçlendirilmiş parlamenter sisteme bağlamanın seçmende karşılığı olmadığını görüyorum. Bana sorarsanız dış politika, tarım, ekonomi, sağlık cevabım var. Yönetim sistemi cevabım parlamenter sistem.

Vatandaş canı yanarken, kendi sorunu dile getirilsin isterken parlamenter sistem duymak istemiyor. Güçlü bir parlamento, denge denetim sistemleri, güçlü kurum ve kurallar başarıyı getirecek. Önümüzdeki seçimde güçlü bir parlamento inşa edeceğimizi, bağımsız yargı koyacağımızı önereceğiz.

"CUMHURBAŞKANI ADAYI DEĞİLİM"

Özel "Cumhurbaşkanı adayı mısınız?" sorusuna "Hayır" diyerek yanıt verdi. "Bu size bağlamasın?" sorusuna ise "Bağlasın, hiçbir sorun yok" diyen Özel, hedefini şöyle açıkladı:

"Ben Atatürk'ün partisini iktidar yaparak tarihe geçmek istiyorum. Bu hiç azımsanacak bir irade değil. Ben Erdoğan'ın 25 yıllık iktidarına son veren ve yeniden CHP'li bir cumhurbaşkanı seçtiren ekipte genel başkanlık görevini yapmış birisi olarak tarihe geçmeyi önemli görüyorum. Ben teknik direktörüm. Ben penaltıyı kimin atacağına bütün taraftarı vererek karar vereceğim."

"Önceliğimiz Aday Değil Kadro"

Cumhurbaşkanı adayını erken açıklamanın doğru olmayacağını belirten CHP lideri, aday tartışmasını bir kenara bırakarak önceliğin ülkeyi yönetecek kadroları inşa etmek olduğunu söyledi.

Değilim. Ben, daha önce de anlattım. Ben Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini yeniden iktidar yapmaya ve genel başkan olarak tarihe geçmek istiyorum. Ben teknik direktörüm, maçın 90 dakikasında penaltı atılacak. Ona herkese sorarak karar vereceğiz. Ben en doğrusu kimse ona attıracağım.

Aday belli mi?

Geçen sefer 6'lı masa sürekli bu gündemle meşgulmüş gibi göründüğü için çok zarar gördü. Aday tartışmalarını kenara bırakıp, bu ülkeyi hangi kadrolarla nasıl yöneteceğiz? Bizim tüzüğümüz, CHP Cumhurbaşkanı adayını ön seçim, temayülle belirler. Benim gönlümden geçen tüm üyelerin ön seçim sonucunu bildirmektir. Cumhurbaşkanı adayın tek başına karar vermektense bu daha iyi. Biz 1,6 milyon üyemize sorduk, sonuç bu deriz. Son derece çoğulcu yerden bakıyorum. Ben bu partide nerede sandık kurulduysa rekor kırdım.

"TÜRKİYE'Yİ YÖNETMEYE HAZIRLANIYORUZ"

Ön seçim sistemiyle ilgili de konuşan Özel, şunları söyledi:

"Bugünkü CHP grubunda veteriner yok, emekli vali yok. Belli mesleklerden olmazsa olmaz. Hayvancılık konuşuyoruz veterinerimiz yok. Ön seçimleri buna göre de ayarlamamız lazım. Her şey var sendikacı yok. Herkes kim öne geçiyor diye bakıyor. Türkiye'yi yönetmeye hazırlanıyoruz."

"Kemal Bey De Katılacak"

Özel, kurultaya CHP'nin bir önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağını açıkladı. Özel, Kuzey Kıbrıs ziyareti için de Kılıçdaroğlu'na teklifte bulunduklarını ancak programı müsait olmadığı için katılamadığını söyledi.

Altılı Masa'ya Eleştiri

Altılı Masa'nın en büyük hatasının her sorunun çözümünde parlamenter sistemi işaret etmesi olduğunu dile getiren Özel, "Her konuyu parlamenter sistem üzerinden dile getiremezsiniz. Altılı Masa'nın en büyük hatası buydu. Vatandaş sorunların çözülmesini istiyor. Biz geçen seçimdeki gibi her şeyi parlamenter sistem aksına oturtarak değil ama geldiğimizde güçlü bir parlamenter sistemi, kuvvetler ayrılığını ve bağımsız bir yargı vaat edeceğiz" dedi.

"Kemal Bey ile Aramızda Hiçbir Sorun Yok"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasette aktif olmayı sürdürmesinin kendisini rahatsız etmediğini de belirten Özgür Özel, "CHP genel başkanlığına kimse tesadüfen gelmez. Biriyle 2 saat konuşsan iki kitap okumuş gibi olursun. CHP genel başkanlarıyla hangi konuda konuşsam içim rahat eder. Aramızda hiçbir sorun yok" derken Ekrem İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun görüşmesini de 'Normal' olarak nitelendirdi.

"Liderden Çok Ekibe İnanırım"

Özgür Özel, 'liderlik' konusunda ise "Ben sosyal demokratım. Liderden çok ekibe inanırım. Liderin 'eşitler arasında bir adım önde' olan kişi olduğuna inanırım. Dünyada ülkesine katkı veren liderler de böyledir. Ben genel başkanın gücünün demokratlığından, çağdaş ve mütevazı bir lider olmasından kaynaklandığına inanan biriyim" diye konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat