Güncel

Çinliler ve Koreliler yatırım için Türkiye’ye geliyor

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 
Geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye Makine Sektörü Strateji Belgesi’nin adı bile yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı. Başta Koreliler olmak üzere, Çinli, Portekizli, İtalyan, İspanyol ve Fransız firmalar Türkiye’de yatırım yapmak için sıraya girdi.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran tarafından açıklanan “Türkiye Makine Sektörü Strateji Belgesi”, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da ilgili ile karşılandı. Çinli Sany, Zoomlion, Fransız Mecalac isimli firmalar ve Kore İş Makinaları Derneği (KOCEMA) üyesi 10 firma Türkiye’ye yatırım için yeşil ışık yakarak, randevu talebinde bulunurken, Portekizli, İtalyan ve İspanyol firmalar ile sırada bekliyor. Sadece Çinli firmaların farklı ülkelerde 10 milyar doları aşkın yatırımları bulunuyor.
 
Belge, ihracatta 2023 hedefi ile örtüşüyor
“Türkiye Makine Sektörü Strateji Belgesi”ni değerlendiren Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, belgenin tamamen sektörün talepleri doğrultusunda hazırlandığına dikkat çekti. 5 farklı hedef için 39 eylemi içeren makine sektör stratejilerinin ileriye yönelik ve ihracatta 2023 yılı hedefleriyle örtüşür şekilde olduğunu belirten Cüneyt Divriş, “Belgenin esnek bir yapısı var. İhtiyaca göre güncellenebilir bir özelliği sahip” dedi. Belgenin sektörün sorunlarını çözebilecek bir yapısı olduğuna vurgu yapan Cüneyt Divriş, “Örneğin KDV oranının tüm ürünlerde yüzde 8’e düşürülmesi ön görülüyor. Bu bizlerin uzun zamandır gündemde tuttuğu bir konu. Ayrıca leasing gibi kredi argümanlarında da vergiler yüzde 1’e kadar gerileyecek. İkinci el makine ithaline izin verilmemesi de bu belge ile onaylanmış oldu. Bunların yanı sıra mesleki eğitimin yaygınlaştırılması da yine belgede yerini aldı” diye konuştu.
Firmalar sıraya girdi
Sektörün daha önce 3 ay sonrasını bile görmekte zorlandığına dikkat çeken Cüneyt Divriş, bu belge ile birlikte 3 - 5 yıl sonrasını planlayabilecek bir hale geldiklerini vurguladı. Belgenin adının bile yabancı yatırımcıları harekete geçirmeye yettiğini söyleyen Cüneyt Divriş, “Çinli Liugong isimli firma geçen yıl Türkiye’de şartlar uygun olmadığı için yatırımını Polonya’ya kaydırmıştı. Bu belge ile birlikte farklı ülkelerde 10 milyar doların üzerinde yatırımı bulunan Çinli Sany ve Zoomlion firması randevu talebinde bulundu. Aynı şekilde Fransız Mecalac ve Kore’den KOCEMA üyesi 10 firma da randevu istiyor. Bunların yanı sıra Portekizli, İtalyan ve İspanyol firmalar da sırada bekliyor. Kısacası belgenin duyulması bile yabancıları heyecanlandırdı. Önümüzdeki dönemde milyar dolarlık yatırımlar ülkemize akacak. Türk makine sektörü de belgeden oldukça memnun. 3 aylık rakamlara baktığımızda sektörümüzün yüzde 70 büyüdüğünü görebiliyoruz” şeklinde konuştu
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat