Necdet Güler
ÇOCUKLARINIZ KARANLIK ORTAMDA UYUMALI
1 Ocak 1970 Saat: 02:33
Bu yazı başlığı Işık Kirliliği denilen olayı irdelerken aklıma geldi. Işık kirliliği de nedir diyeceksiniz. Burada konu olan ışık elbette güneşten, aydan gelen ışık değil. Biz insanlar tarafından ortama salınan yapay ışık ortamı kirletiyor. Ortamı bozan her şey kirleticidir. Biyolojik kaynaklar ve ekosistemlere zarar verecek her şey kirleticidir. Kirliliğin bu tarifine gidersek yapay ışık da bir kirleticidir. Çünkü yapay ışık özellikle yoğun kentleşmenin olduğu alanlarda önemli bir ortam problemi yaratmaktadır.
Işık kirliliği bütün canlıları ve dolayısıyla biz insanları da olumsuz etkilemektedir. Bu kirlilik herşeyden önce gece gökyüzünün müthiş panoramasını görememeden kaynaklanan. görsel problem yaratmıyor mu?. Yukarı doğru dağılmış ışık, atmosferdeki asılı haldeki partiselleri aydınlatmakta ve böylece yıldızların ışığını saklayan bir arka plan yaratmaktadır. Hiç unutmam 10 yıl kadar önce , bir yaz günü ailece Gökçeada’da kalmıştık. Adanın en uç noktasında, Burdur’dan göç etmiş insanlar için kurulmuş bir köyde pansiyon tuttuk. Gece olduğunda 2 çocuğumun gökyüzündeki yıldızları görünce sahilde sırtüstü yatarak saatlerce gökyüzünü seyretmelerini hiç unutamadım. Çünkü İzmit’te geceleri yıldızları böyle yoğun hiç görememişlerdi. Semanın o muhteşem görünümü bu yüzden onları çok şaşıtmıştı. Kentlerde yapay ve yoğun ışığın insanlara etkisi bu kadarla kalmıyor: Göz rahatsızlığı özellikle gözün kamaşması, görüş bozukluğu, ve hormonal açıdan bozulmalara da neden oluyor.
Şunu hiç unutmayınız. Işıkları açık bir odada uyuduğunuzda veya uyuduğunuz odaya sokak lambalarından akseden ve odada tam karanlığın oluşmasını engelleyen ışık olduğunda siz ışık kirliliğine maruz kalıyorsunuz demektir.Çünkü bu ışık size zarra veriyor. Nasıl mı? Sizin “Melatonin” üretiminizde azalmaya neden oluyor.
Melatonin nedir? Melatonin beyin epifizi tarafından salgılanan bir hormondur. Biyolojik saatimizi düzenleyen hormondur. Hormonun salınımı çocuklarda çok fazladır, ergenlik çağına girmeyle azalır ve yaş ilerledikce düşer. Bu hormonun salınımı gece boyunca karanlık ortamda olur. Gecenin ortasında maksimum seviyededir. Sabaha yaklaştıkca tedricen azalır. Melatonin uykuyu iyileştirir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve merkezi sinir sistemini korur. Başta kanser olmak üzere birçok tehlikeli hastalığa karşı vücudun tam savunma halinde kalabilmesi için her zaman karanlık odada uyunması, bu nedenle özellikle çocukların karanlık odada uyuma alışkanlığı elde etmesine gayret gösterilmesi önerilmektedir. Çünkü yapılan bilimsel deneylerde karanlıktaki seviyesinin ışık alımı halinde hemen düşüşe geçtiği belirlenmiştir.
Bu yüzden şunu hiç untmayınız...Mümkün olduğunca karanlık odada uyuyunuz. Çocuklarınızı da bebekliğinden itibaren karanlık odada uyumaya alıştırınız.
Kocaeli Haberci Tavsiye Formu
Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
Yazarın Diğer Yazıları
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları