Zaimağa konağı Ankara dışında ilk kez 24 Mart 1922 tarihinde Atatürk'ün başkanlığında hükümet üyelerinin toplanıp önemli kararların alındığı tarihi mekan olarak bilinmektedir. Sivrihisar ilçesinde bulunan tarihe canlı tanıklık eden konak günümüzde ziyaretçilerini bekliyor
Restorasyonu Sivrihisar belediyesi tarafından aslına uygun olarak bitirilen konak gezen ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Ankara Dışında İlk kez bakanlar kurulu toplantınının yapıldığı Zaimağa konağını gezen ziyaretçiler konaktaki mimari özellikleri dikkatle incelerken milli mücadeledeki öneminide hatırlamadan edemiyorlar. Konağa ilgi gösterip gezenlerden birisi Gebze doğa sporları kulübü yönetim kurulu üyesi Rıdvan Şükür'dü. şükür konağı gezdikten sonra sivrihisar belediye başkanı Fikret Arslan'a böyle bir konağı gelecek nesillere kazandırdığı için teşekkür etti.
zaimağa konağının dışındaki tuğlalar balık sırtı:
Sivrihisar Zaimağa Konağı ahşap kâgir karışımı bir teknikle yapılmış olup, 2 katlıdır. Hımış yapı tekniği olarak binanın taşıyıcı sistemi ağaç, kerpiç dolgulu zemin katı taş olan bir yapı tekniği ile inşa edilmiştir. Bu ev strüktür düzeni açısından yöresel özellikler taşımakta, yapının alt katları ve duvarları bazı yerlerinde ağaç dikmelerle desteklenmiş yığma taş ve kerpiçtendir. Üst kat duvarları ise araları kerpiç dolgulu, bazen tuğla süslemelerle hareketlilik kazanmış ahşap karkastır. Ayrıca çatı kaplamaları ise alaturka kiremitlidir. Alt katında depo, kiler ve mutfak bölümleri vardır. Konak avlu içerisinde inşa edilmiş olup bahçesi duvarlarla çevrilidir. Konağın yapı malzemeleri kerpiç, taş ve ahşaptır. Taş temel yapımında kullanılmış, yüksekliği ise yerden iki ile üç metre kadardır. Bunun üzerinde kerpiç beden duvarları bulunmaktadır. Ahşap malzemeler kerpiç ve taşın yanında üçüncü malzeme durumundadır. Evin ana özelliklerinden biride halk arasında çıkma ya da şahnişin isimleriyle tanınan cumbanın yapılmış olmasıdır. Sokak yönünde yer alan çıkmalar kılavuz adı verilen alt kat kirişlerinin üzerine oturmakta ve bu cumbaların demir kafeslerinde dönemin demir işçiliğinden bir örnek olarak yansıtılmaktadır. Binanın cephelerinde küçük pencereler ve üzerlerinde geometrik motifleri bulunan sokak kapıları genellikle at arabasının girebilmesi için iki kanatlı yapılmıştır. Alaturka kiremitli ahşap çatılar, işlemeli saçaklar, köşe kırmalı duvarlar evlerin belirgin özelliklerindendir. Tavan, kapılar ve dolaplardaki ahşap işçilikleri de özelliklidir. Konağın dış cephesinde balıksırtı şeklinde yanlamasına dizilmiş tuğlalardan süslemeler bulunmaktadır.