Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Daha güçlü

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

    Spordaki en önemli organizasyon Yaz Olimpiyat Oyunlarıdır. İlki 1896 yılında Atina’da yapılmıştır. Öncesine baktığımızda 1894’de Pierre de Coubertin tarafından toplanan bir kongrede bu konu gündeme gelmiştir. Gençler sporlarını, kültürlerini paylaşsınlar diye Dünyaya yeni bir soluk getiriyor. Antik zamanlardaki oyunlar yerini modern olanına bırakıyor. 2012’ye geldik. Londra bu oyunlara ev sahipliği yapacak. 2016 ise Rio de Janeiro’da gerçekleşecek. 2020 için İstanbul aday ve bu defa oyunlar Ön Asya’ya gelecek gibi.

      Olimpiyatlar için çok eskiden bu yana “Citius, altius, fortius” şeklinde bir slogan kullanılmaktadır. Bunların anlamı sırasıyla “Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü” olarak anlaşılmalıdır. Biz bu sloganın içinde yer alan “daha güçlü” olanını dikkatlerinize sunmak istiyoruz. Şimdi bunu açarak tartışalım:

Güçlü olmanın çeşitli anlamları bulunmaktadır. Psikolojik ya da maddi anlamda güçlü olmak değil bizim anlatmak istediğimiz. Kaslarımızın kuvvetlenmesi, bizi yer çekimi ivmesine rağmen ayakta tutup, hareket etmemizi sağlayan kaslarımızın kuvvetinden söz etmek istiyorum. Her ne kadar kemikler ve tendonlar bu hareketlerin yapılmasını destekleseler de, kaslar kasılıp gevşemezse hareketlerimizi gerçekleştiremeyiz.

Hiç unutmam, talebeliğim döneminde gelen Anatomi sorularından birisi “Cumhurbaşkanımızın hangi kası felç olursa şapkasını çıkarıp halkı selamlayamaz?” olmuştu. Biz, kasların bağlandığı yerleri, hangi sinirlerden destek aldığını, arter ve ven’lerini öğrenelim derken fonksiyonlarını sanıyorum atlamıştık. Sınavın yapıldığı salonu bir düşünün: Herkes elinde şapka varmış gibi, onu hayali biçimde çıkarmaya ve giymeye çalışıyordu. Merak edenlerimiz olacaktır, kolumuzun üst arka tarafında bulunan musculus Triceps brachii (kusura bakmayın Latincesini yazmak zorundayım) kası eğer felç olursa kol başa doğru gelir ancak, açılması mümkün olmaz. Aslında bu kadar basitti cevap.

    Şimdi işin başka taraflarına bakalım. Sporda güçlü olmanın yolu iyi bir kuvvet antrenmanından geçer. Tüm sporcular dayanıklılık antrenmanları sonrasında kaslarını kuvvetlendirici egzersizleri yapmak zorundadır. Yüksek kuvvet derecesi, tekniğin doğru ve isabetli uygulanmasını sağlayacaktır. Öte yandan maç ya da yarışma esnasında olası farklı koşullar nedeniyle oluşabilecek sakatlıkları da önleyecektir. Hangi tür kuvveti ne zaman geliştirmeliyiz sorusuna farklı cevaplar bulabiliriz. Öncelikle anatomik adaptasyon sağlama, ardından hipertofi ve maksimal kuvvete yönelik antrenmanlar yapılmalıdır. Daha sonra da yapılan sporun gereklerini karşılayacak özel kuvvet alıştırmaları…

Kuvvet antrenmanlarının bir başka faydası sakatlıkları önlemesidir. Güçlü kaslar, çeşitli açı veya darbelerden dolayı farklı kasılma ve gevşemeleri gerçekleştirerek sakatlanma oluşumunu engeller. Güçsüz kaslar doğru hareket tekniğinin yapılmasını zorlaştırır ya da sınırlandırır. Kas kuvveti yüksek olan sporcuların maçın son anlarında bile aynı düzeyde teknik hareketleri uygulayabildiği görülür. Bu hemen her spor için geçerlidir.

Yazdıklarımızdan çıkaracağımız sonuçları özetlersek; kuvvet antrenmanlarına önem vermeliyiz, haftanın en az bir gününde kuvvet antrenmanı yapmalıyız, kuvvet antrenmanları öncesinde maksimal kaldırma kuvvetimizi test etmeliyiz, amaca göre kuvvet antrenmanı yapıp bunu koruyucu egzersizlerle devam ettirmeliyiz.

Unutmayın, güçlü olan kazanır!

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat