Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) eğitmeni ve sualtı fotoğrafçısı Rıza Taşkın ile İlker Acar, ilk karma fotoğraf sergileri “Değirmendere'nin Derinliklerinde Yaşam” ile fotoğraf severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyo
Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi'nde 21 Şubat'ta kapılarını fotoğraf tutkunlarına açacak olan sergi, 22 Nisan'a kadar gezilebilecek.
Toplam 26 adet fotoğraftan oluşan karma sergide, Değirmendere bölgesinde kadraja alınan denizyıldızı, yengeç, denizatı, anemon, kalkan, üzgün ve kaya balıklarına dair önemli enstantaneler mevcut. Deneyimli dalgıçlar, yaz ve kış dönemlerinde gerçekleştirdikleri dalışlar ve çektikleri fotoğraflarla ayrıca hızla fakirleşen Marmara Denizi'ndeki ekosistemi de kayıt altına almış, belgelemiş olacaklar.
1970'li yıllarda 66 türün yaşadığı Marmara Denizi'nde günümüzde sadece 36 türün tespit edildiğini ifade eden Rıza Taşkın, Marmara'nın üretimdeki payının ise yüzde 20'lerden yüzde 7'lere kadar gerilediğini söyledi. Habitat kaybı, çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi olumsuz faktörlerin bu süreçte etkili olduğuna dikkat çeken Taşkın, Marmara Denizi'nde deniz koruma alanı olmamasını ise eleştirdi.
Fotoğraflarla aynı zamanda zamanın yakın tanığı olduklarını dile getiren İlker Acar ise “Fotoğraflar bölgemizin sualtı yaşamını çok net bir şekilde ortaya koyuyor. İzmit Körfezi'nin temizlenmesi adına önemli adımlar atıldı ancak daha yapılması gereken çok şey var” diye konuştu.