‘Demir Yumruk’ lakabıyla bilinen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en güçlü birimlerinden olan Kuzey Görev Grup Komutanlığı bünyesinde bulunan hücumbotlar tatbikat seferine çıktı. Basına açık yapılan tatbikatta ‘Rüzgarla yarı
Dünyanın en güçlü deniz savunma sistemlerine sahip donanmalarından biri olan ve ‘Demir Yumruk’ lakabıyla tanınan Deniz Kuvvet Komutanlığı’nın bünyesindeki Kuzey Görev Grup Komutanlığı bugün nefesleri kesen bir tatbikata imza attı. Kuzey Görev Grup Komutanlığı bünyesinde yer alan ve caydırıcı bir güç olarak bilinen hücumbotlar muazzam bir tatbikat yaparak gövde gösterisinde bulundu. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda bulunan Poyraz Limanı’ndan açılan Kılıç tipi üç adet hücumbot Marmara Denizi’nde açılarak tatbikat yaptı. İlerleyen saatlerde SEAHAWK tipi helikopter de tatbikata dahil oldu.
Tatbikat başlamadan önce Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, komutanlığın durumu ve tatbikatla ilgili bir brifing verdi. Komutanlık bünyesinde bulunan personel ve materyallerin büyük bir caydırıcı güç olduğunu ifade eden Dede, “Bizim mevcut donanmamız büyük bir caydırıcı güç olarak duruyor. Güçlü bir donanmaya sahibiz. Bir orduda bulunması gereken tüm gemilere ve nitelikli personele sahibiz” dedi.
Kuzey Görev Grup Komutanlığı bünyesinde 18 adet gemi bulunduğunu açıklayan Dede, “Biz her türlü görevi yerine getirebilecek bir kapasiteye sahibiz. Komutanlığımızın bünyesinde 10 adet fırkateyn, 7 adet hücumbot ve bir adet korvet tipi gemi yer alıyor. Oldukça güçlü bir donanmayız. Bu konuda dünyada Amerika Birleşik Devletleri’nin donanmasının ardından NATO’da en güçlü donanmaya sahibiz” açıklamasında bulundu.
Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede’nin verdiği brifingin ardından tatbikat yapacak hücumbotlara geçildi. Görevli personel tarafından Kılıç tipi hücumbotların tanıtımı yapıldı. Komutanlığın sahip olduğu en önemli gemiler arasında yer alan hücumbotlar, üç ana bölümden oluşuyor. Hücumbotlar; savaş hareket bölümü, makine kontrol bölümü ve gemi kontrol bölümünden oluşuyor. Kılıç sınıfı hücumbotlar ise 62,4 metre uzunluğunda ve 8,6 metre genişlikte. Bir hücumbotta ise subay, astsubay, erbaş ve er olmak üzere 40-50 arasında personel görev yapıyor.
Hücumbotlar limandan ayrıldıktan sonra ilk olarak elektronik ortamda savaş tatbikatı yapıldı. Hücumbot içerisinde bulunan savaş hareket merkezinden bu tatbikat yürütüldü. Devamında ise hücumbotlar yaklaşık 30 deniz mili (60 km) hızla seyir halinde taktik manevralar gerçekleştirdi. Tatbikatın devamında ise SEAHAWK tipi bir helikopter hücumbotlara yanaştı ve hücumbotların silahları helikoptere kilitlenmek suretiyle bir savaş hali yaratıldı. Daha sonra ise hücumbotlar yan yana gelerek aralarında halat gerildi ve posta çantası alıp verme tatbikatı yapıldı. En son olarak ise yangın eğitimi yapıldı ve limana geri dönüldü.