Derince Limanı’nın özelleştirilmesi için yapılacak olan ihaleye Kocaeli’deki odalar, MARKA’ya bağlı illerdeki oda ve işletmelerin de desteğiyle kurulacak bir şirket olarak katılma yönünde önemli çabalar gösteriliyor.
Kocaeli Ticaret Odası(KOTO) Meclisi de kurulacak bu şirkede katılım için yetki konusuyla ilgili tek maddelik gündemle toplandı. KOTO Burhan Kasım Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda KOTO Meclisi Başkanı Bülent Karagöz, KOTO tarafından iktisadi işletme kurulması veya kurulacak olan iktisadi işletmeye ortak olunması, anonim veya limitet şirket olunması konusuyla ilgili üyele bilgi verdi. KOTO’nun 62 üyesinden 55’inin katıldığı toplantıda 6 üyle ret, 49 üye evet oyu kullanarak, KOTO’nun şirket kurma yetkisine onay verildi.
KOTO’nun dünkü olağanüstü toplantısında üyeler farklı görüşleri de gündeme getirdi.
Yaşar Can, iktisadi işletmenin kurulmasının bu kadar kolay olmadığını ve mecliste oylanacak olan gündem maddesinin genişletilmesi gerektiğini kaydetti. Can, “Daha önce yapılan görüş toplantılarında yer aldık. Bu gündem maddesiyle oylama yaparsak ancak KOTO’nun çay ocağını işletiriz. İktisadi işletmenin sermaye yönetimi, yönetim kadrosu, faaliyet alanları ve bir çok yasal prosedürü konuşulmadan oylanırsa, ben buna ‘hayır’ diyeceğim. Ayrıca fasıllar arası para akışının yapılmasına tamamen karşıyım. Sermaye şirketi kurulacaksa, elbette yetki yönetime verilecektir. Ancak sadece ‘iktisadi işletme kuruyoruz’ diyerek ticaret odasına bağlı bir sermaye şirketi asla kurulamaz” dedi.
Mali Müşavir Hasan Çiçek de kurulacak olan şirketin hukuksal boyutları içerisinde meslek mensupları ve kamu yararına çalışmayacağı takdirde destek vermeyeceğini belirtti. Derince Limanı’nın daha önceki yıllarda sürekli olarak zarar ettiğini hatırlatan Çiçek, “Burası hantallıktan özelleştiriliyor” şeklinde konuştu.
Ali Karslı, böyle bir kararın Kocaeli adına tarihi bir karar olduğunu vurgulayarak, “Karar alınırken, yönetimin daha dikkatli adımlar atması gerekmektedir” dedi. Karslı, konunun tüm olumsuz tarafları da göz önünde bulundurularak iyi irdelemeler yapılması gerektiği savundu.
KOTO Başkanı Murat Özdağ, Kocaeli’nin küresel sermayenin en çok dikkat çeken bölgesi olduğunu ve ülkenin ekonomi santrali olduğuna dikkat çekti.
Özdağ, “2012 ISO 500 listesine bakıldığında Kocaeli’de firmaların ülke ihracatının yüzde 12’sini yapıyor. Yanı başımızda metropol var, ancak İstanbul bir ofis şehri olmaya başlamıştır. Kocaeli sanayinin başkenti olmaya adaydır. Lojistik anlamda baktığımızda Derince Limanı’nın önemini biliyoruz. Derince Limanı’nın devletin yaptığı kapasitesinin 2 katına çıkabilme payına sahiptir. Yapacağımız yatırımlar karşılığında Derince Limanı’nın 36 yıllık işletme hakkı verilecektir. 450 bin metrekarelik alan 1 milyon metrekare kapasiteyle çalışabilir. Hedefimiz olan 80 milyonluk ihracat gelirine ulaşmamız için Derince Limanı’nın katkısını göz ardı edemeyiz” dedi.
Sektörün önde gelen birçok kuruluşunun ortak girişimler yapacağını belirten Özdağ, bu aşamada KOTO’nun kenarda durmasını, böyle bir girişimi yok saymasını düşünemediğini anlattı. Özdağ, gerekli araştırmaları yaptıklarını, benzer çalışmaları incelediklerini söyledi, şöyle devam etti:
“- KOTO, Derince Limanı’nın özelleştirilmesinde olmazsa olmaz aktörlerden biri olmalıdır ve bizler tüm aktörlerle konuştuk, görüştük. Stratejik iletişim oluşturma adına şimdiye kadar Derince Belediyesi’yle de görüştük ve birlikte hareket etme kararı aldık. Limanın özelleştirilmesiyle yakından ilgilendiğimizi, desteklerini aldığımız diğer kent bileşenlerini, diğer yatırımcılarla hala görüşmelerimizi sürdürdüğümüzü ve diğer tüm yatırımcılara kapımızın her zaman açık olduğunu belirtmek isterim. KOTO’dan böyle bir özelleştirme de oyunun dışında kalması beklenemez”
Yusuf Erenkaya, Hasan Çiçek, Yaşar Can, Fuat Berna, Uğur Demir ve Oktay Erişken ret oyu kullandı. Oy çoğunluğuyla, KOTO yönetimine iktisadi işletme kurması için yetki verildi.