Derince Limanı genişletme projesi kapsamındaki özelleştirme ihalesinde tüm yatırımcılar açık artırma sürecinden çekildi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, ihalenin iptal edildiği açıkladı.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait Kocaeli Derince Limanı'nın 36 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinde, ihale komisyonun açık artırma başlangıç tutarını 516 milyon dolar olarak belirlemesinin ardından katılımcılardan teklif gelmemesi üzerine ihale iptal oldu.
Özelleştirme İdaresinde, Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı.
1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren The Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, 2. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Ceynak Lojistik ve Ticaret AŞ, 3. elemeli yazılı turda ise en düşük teklifi veren Yılport Holding AŞ elendi.
İhalenin açık artırım başlangıç tutarı 516 milyon dolar olurken, artırım aralığı ise 500 bin dolar olarak belirlendi. Açık artırmada ise Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ yeni teklif vermemesi nedeniyle ihale iptal oldu.
6 FİRMA KATILDI
İhalede, Yılport Holding AŞ, The Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ, Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile Ceynak Lojistik ve Ticaret AŞ yarışıyor.
TCDD Derince Limanı'nın mevcut alanı
TCDD Derince Limanı, yaklaşık 423 bin metrekare toplam alana kurulu ve 343 bin metrekarelik gümrüklü alana sahip. Tesiste kapalı stok alanı, sac ambar ve ambar alanı da bulunuyor. Her yıl yaklaşık 1.000 gemiye hizmet veren TCDD Derince Limanı'nın hizmet verdiği gemilerin yaklaşık yüzde 85'ini yabancı gemiler oluşturuyor. TCDD Derince Limanı mevcut durumda toplam 1.322 metre uzunluğunda 8 adet rıhtıma sahip. Aynı anda 10 geminin yanaşabildiği rıhtımların derinlikleri 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor ve limana en fazla 250 metre boyunda 100 bin DWT'lik gemiler yanaşabiliyor.
İlk kez 2007'de ihaleye çıkıldı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının "İşletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirme kapsamına aldığı liman için ilk kez 2007'de ihaleye çıkıldı. Açık artırma sonucunda ise en yüksek teklifi 195 milyon 250 bin dolarla Türkerler Ortak Girişim Grubu'ndan geldi. Ancak Danıştay, Derince Limanı ile ilgili imar planı çelişkilerini dikkate alarak, bu özelleştirmeyi iptal etti.