Kültür/Sanat

Dilovası'nda Çevre Felaketine Ceza

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

DİLOVASI’nda bulunan endüstriyel kimyasal atıkların ait olduğu firmalar ve firmaların atıkları verdiği şirketlerle ilgili Kocaeli Valiliği inceleme başlattı. Vali Ercan Topaca ismi geçen iki atık bertaraf şirketlerinin suçu ispatlandığı takdirde en ağır cezai işlemi uygulayacaklarını ve süresiz kapatacaklarını belirtti. İzmit’e faaliyet gösteren ve iddia edilen atık bertaraf şirketleri arasında adı geçen Bumerang, numune aldıkları atıkların kabul cetvellerinde yer almadığını kaydetti.

CEZASI 1 MİYON LİRA

Dilovası’nda bulunan atıklarla ilgili  açıklama yapan Vali Ercan Topaca, atıkları bırakan firmanın tespit edilmesi halinde en ağır cezai işlemlerin yapılacağını kaydetti. Atıklarla ilgili yasal süreci başlattıklarını ve gerekli incelemelerin yapılması için İl Çevre Müdürlüğü’ne yetki verildiğini ifade eden Topaca, “İncelemelerin ardından hangi firmanın bölgeye atık attığı tespit edilecek. Bu tespitin ardından eğer adı geçen iki firmadan biri ya da başka bir firma buraya atık bırakmışsa en ağır cezai işlemi uygulayacağız. Atık atmanın en yüksek cezası 1 milyon lira. Bu cezayı kesip, süresiz işletmeleri süresiz kapatacağız” dedi.

ATIKLAR BİZE AİT DEĞİL

Bölgeye atılan firmaların atıklarını bertaraf etmek için alan İzmitli Bumerang firmasının Genel Müdür Yardımcısı Nazmi Koç, bölgeye gidip araştırma yaptıklarını ve buradaki atıkların kendi firmalarının atık kabul cetvelinde yer almadığını kaydetti. İncelemede Çelik Halat fabrikasının makinelerinde kullandığı sabun maddelerinin bulunduğunu söyleyen Koç, “Bu atıklar bakanlığın bize verdiği yetkide yer alan atık kabul cetvelinde bulunmuyor. Ayrıca orada firmaların tek tek atıkları yok. Atıklar karışık bir halde bırakılmış. İzmit’te yaşayan insanların kurduğu bir firma olarak biz böyle çevre katliamlarının olmaması için varız” dedi.

İNCELEMELER SÜRÜYOR

İl Çevre Müdürü Mustafa Yılmaz ise incelemelerinin devam ettiğini belirtti. Firmaların verdiği bilgiler ile ilgili soruları yanıtlamayan Yılmaz, şunları söyledi: “Şu anda bizim açıklayacağımız sonuçlar dışında söylenen her şey bilgi kirliliği yaratıyor. Biz adı geçen bertaraf firmaları ve atıkların sahipleri olan firmalarla ilgili gerekli tüm incelemeleri yaptıktan sonra kamuoyu ile bu sonuçları paylaşacağız. İncelemeler yapılmadan bir şey söylemek doğru değil.”

 TAŞ OCAĞI BİLEN BETON’A AİT

Dün yapılan araştırmaların ardından Dilovası Çerkeşli Köyü’nün üst tarafında atıkların atıldığı taşocağının Bilen Beton’a ait olduğu öğrenildi. Şirketin aylardır bölgede faaliyet göstermediği ve çalışmalarına ara verdiği belirtildi. Ayrıca İstanbul’da bulunan Ekolojik Enerji firmasının adı geçen bazı firmaların atıklarını bertaraf ettiği de alınan bilgiler arasında.

 

 

                                                                                                                Kaynak: Demokrat Kocaeli

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat