Necdet Güler
Necdet Güler

"Dodo"lar Yoksa "Tambalakok" da Yok !

Hint Okyanusu'nda bulunan adalardan biri Mauritius. Bu adada "Tambalakok" (Sideroxylon grandiflorum) adıyla bilinen bir ağaç türü yaşıyor

24 Ocak 2016 Saat: 18:12
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 1.402 kez okunmuştur

70'li yıllara gelindiğinde  bu ağaçların adadaki  sayısı belirgin olarak çok azalmış ve çok yaşlı, az sayıda örneği kalmıştır. Bu kalanlar da çiçek açmakta ama eskiden olduğu gibi arazide doğal yolla yeni fidanları oluşmamaktadır.

             Birçok bilim insanı bunun nedenini bulmaya çalışıyor ve uzun uğraşlar sonrası sonuç alınıyor: Olayın nedeni, sadece o adada yaşayabilen  "Dodo" ların (Raphus cucullatus) neslinin tükenmiş olması.. Avlaya avlaya bitirmişler bu kuşu. Bu kuş Güvercin'ler familyasından,  yükseklikleri takriben 75 cm, ağırlıkları 22 kg  olan oldukça iri kuşlar. Uçamıyorlar, yuvalarını toprakta yapıyorlar.

             Dodo'lar Tambalakok meyveleri ile besleniyorlar. Bu meyvelerin çekirdeği ile dış yüzü arasındaki doku çok sert. Düşen meyvedeki tohum toprağa karışıp çimlenemiyor. Ama Dodo onu yediğinde içindeki tohum, dışkısı yoluyla toprağa ulaştığında kolayca çimleniyor, fidesi ve sonrasında ağaç olacak fidanı oluşuyor.

            Ne yapılabilir? Dodo bulmak mümkün değil..İnsanlar adadaki neslini tüketmiş. Çareyi buluyorlar: Hindi. Adaya getirdikleri hindiler de bu ağaçların tohumlarını yiyorlar ve aynı doğal işlem çalışmaya başlıyor. Adadaki  Tambalakok ağaçlarını sayısı artmaya başlıyor.

            Bu olay ekolojik inceleme ile çözülmüştür. Çünkü Ekoloji, canlıların kendi aralarında ve yaşadıkları ortam ile ilişkilerini inceler. Adadaki ortam bellidir. Toprak özellikleri, iklim, bitki türleri vs bellidir. Ama sadece bunların bilinmesi yetmemiş, bunların aralarındaki ilişki belirlenmiştir. Anlaşıldığı gibi Ekoloji ortam demek değildir; canlı t ürlerinin genetiğini,  orijinini, kaynağını, değişimlerini, yayılımlarını  ve zaman içinde çeşitliliği ile doğal ortamlarında davranışını içeren bir bilim dalıdır.

            Son iki asırda insan nüfusundaki artış doğal   ortamların daha fazla sömürülmesine neden olmuştur. Bu yüzden birçok tür yok olmuş ve ortamların doğal dengelerine yeniden dönüş kapasitesi azalmıştır. Bu nedenlerle Ekoloji ilminin  her geçen gün daha fazla önem kazanacağı kesindir

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat