ELDAY ve Muratpaşa Belediyesi 31 ton Elektronik Atık topladı Toplanan atıklar karşılığında Antalyalılar...
ELDAY ve Muratpaşa Belediyesi 31 ton Elektronik Atık topladı
ELDAY ve Muratpaşa Belediyesi 31 ton Elektronik Atık topladı Toplanan atıklar karşılığında Antalyalılar, anlaşmalı marketlerde harcayabilecekleri 10 bin TL kazandı. ELDAY ve Muratpaşa Belediyesi 31 ton Elektronik Atık topladı detaylar haberimizde…
Bugüne kadar topladığı 15 bin tondan fazla atık elektrikli ve elektronik eşyayı geri dönüşüm zinciriyle ülke ekonomisine kazandıran Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) ve ambalaj atıklarının yerinde ayrıştırılması ve ödül sistemiyle Türkiye’de ilk olan Çevreci Komşu Kart projesiyle Muratpaşa Belediyesi işbirliği Antalya’da 527 kişiye 10 bin TL kazandırdı.
Çevreci Komşu Kart...
Atık yönetimi konusunda Türkiye’nin lider belediyelerinden Muratpaşa Belediyesi, evlerde artık kullanılmayan ya da kullanılamaz durumda olan beyaz eşyalar, buzdolapları, soğutucular, cep telefonları, televizyonlar, monitörler, aydınlatma ekipmanları ve küçük beyaz eşyaları bu yılın başından itibaren Çevreci Komşu Kart kapsamına aldı. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde içerdikleri radyoaktif maddeler, tozlar, halojenli bileşikler, ağır metaller gibi toksik maddeler nedeniyle çevre ve insan sağlığına ciddi ölçüde zarar verebilecek 31 ton e-atık Çevreci Komşu Kart kapsamında toplandı.
Teşvik konsepti büyük başarı sağladı…
Muratpaşa Belediyesi’nin Çevreci Komşu Kart ile e-atıkların geri dönüşüme kazandırılmasının çok önemli bir proje olduğunun altını çizen ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, şunları söyledi: “2016 yılından bu yana iş birliği içinde olduğumuz Muratpaşa Belediyesi’nin ilk üç aylık toplama rakamlarına baktığımızda bile Çevreci Komşu Kart projesiyle sunulan teşvik konseptinin büyük başarı sağladığını söyleyebiliriz. ELDAY olarak bu önemli proje için Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve ekibini tebrik ediyor, e-atıklar konusunda başka belediyelere örnek olmasını diliyoruz. Geri dönüşüm sürecinde ELDAY olarak belediyelerin yanı sıra çeşitli STK, kurum ve kuruluşlarıyla geliştirdiğimiz projeler de büyük önem taşıyor. Ülkemizde her yıl 500 bin ton kadar elektrikli ve elektronik atık oluşuyor. Bu kadar yüksek tonajlı miktarda atığı yönetmek, gerçekten zor bir iş. Avrupa’da bu atıklar yerel yönetimlerin kurduğu bir sistem üzerinden yönetiliyor. Ülkemizdeki geri dönüşüm ve atık yönetimi konusunda yapılan çalışmalar ve gelişmeler son derece umut verici. Bizim de desteklediğimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı ‘Sıfır Atık’ projesi ile bilinç seviyesinin hızla artacağını düşünüyoruz.”
Atma, biriktir, kazanalım…
Muratpaşa Belediyesi’nin atık yönetimi ve Çevreci Komşu Kart çalışmalarında anahtar kavramın sürdürülebilirlik ve 360 derece dönüşüm olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Ümit Uysal, çalışmalarını toplumda atık algısını değiştirmeyi, geri dönüşüm ve yarattığı katkılar konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi kurmaya imkan veren en önemli çalışmalarının ise Türkiye’de ilk defa uygulanan ‘Atma, Biriktir, Kazanalım’ sloganıyla yola çıkan Çevreci Komşu Kart Projesi olduğunu belirten Uysal, söyle konuştu: “Ambalaj atıklarının geri dönüşüm sürecinin ‘360 derece’ olarak kurgulandığı bu projede ambalajlar atık haline dönüştüğü yerde yani evlerde ayrıştırılıyor ve ayrıştırılan her plastik, cam, kağıt, metalin Çevreci Komşu Kart’ta puana dönüşüyor. Komşularımız geri kazanılabilir atıklarını biriktirip çevre ve ekonomiye geri kazandırırken bütçelerine de katkı sağlayabiliyor. Kartlarına yüklenen puanlar anlaşmalı marketlerde kullanılabildiği gibi sinema bileti olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca komşularımız dilerlerse puanlarını Muratpaşa Belediyesi aracılığıyla eğitim bursu olarak bağışlayabiliyor. E-atıkları, Çevreci Komşu Kart Projesi’e entegre edilmeden önce, 2017’de 10 bin 500 kilogram e-atık topladık. E-atıkların Çevreci Komşu Kart Projesi’ne entegre edilmesiyle beraber bu yılın ilk 9 ayında 31 ton e-atık toplamayı başardık. Ocak ve Eylül ayları arasında toplanan e-atıkların karşılığı olarak, 527 adet Çevreci Komşu Karta 10 bin TL karşılığı komşu puan yükledik.”
ELDAY Hakkında:
Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği ELDAY, 2014 yılından bu yana kaynakların en iyi şekilde kullanımını sağlamak adına hizmet veriyor. AEEE’yi (Atık elektrikli ve elektronik eşya) sadece mali ve yasal bir yük olarak değil, üreticilerin sürdürülebilirlik simgesi olarak görerek geri dönüştürülmesini sağlayan ELDAY, geri dönüşümün belirlenmiş kalite standartlarında, çevre ve insan sağlığı gözetilerek güvenilir bir şekilde yapılmasını amaçlıyor. ELDAY ayrıca yönetmelikler çerçevesinde atık toplayıp geri dönüşü için sistemin kurulması, faaliyetlerin kontrolü, tüketicinin bilgilendirilmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında irtibatın kurulmasını sağlar.