Bu yılın ilk çeyreğinde limanlarda elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 135 milyon 196 bin tona çıtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada en fazla yük elleçleme Koc
Bu yılın ilk çeyreğinde limanlarda elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 135 milyon 196 bin tona çıtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada en fazla yük elleçleme Kocaeli'den yapıldı.
ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Denizcilik Genel Müdürlüğünün Yük ve Konteyner İstatistikleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı.
Mart ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak 46 milyon 223 bin ton olarak gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, ilk çeyrekte elleçlenen yük miktarının da yüzde 9,1 artarak 135 milyon 196 bin ton olduğu belirtildi.
Mart ayında limanlarda gerçekleştirilen ihracat amaçlı yükleme miktarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artarak 13 milyon 574 bin ton, ithalat amaçlı boşaltma miktarı ise yüzde 5,1 artarak 20 milyon 607 bin ton olarak gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, dış ticaret taşımalarının da aynı dönemde yüzde 4,4 artarak 34 milyon 182 bin tona yükseldiğine dikkat çekildi. Transit yük taşımalarının yüzde 7,5 artışla 6 milyon 671 bin ton olduğunun altı çizilen açıklamada, kabotajda taşınan yük miktarının 5 milyon 370 bin ton ile yüzde 12,4 artış gösterdiği belirtildi.
EN FAZLA YÜK ELLEÇLEME KOCAELİ LİMAN BAŞKANLIĞINDA YAPILDI
Kocaeli Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde toplam 7 milyon 184 bin ton yük elleçlemesinin gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, Kocaeli Liman Başkanlığını; Aliağa ve İskenderun Liman Başkanlıklarının takip ettiği vurgulandı.
Elleçleme miktarına göre en fazla artışın ham petrol yük cinsinde olduğu belirtilen açıklamada, bunu motorin ve hurda demir yük cinslerinin izlediği kaydedildi.
Denizyolu ile en fazla ihraç edilen yük cinsinin de Portland Çimento olduğunun altı çizilen açıklamada, Mart ayında Ham Petrol limanlarımızda elleçlenen ithalat yükleri içerisinde 2 milyon 621 bin ton ile ilk sırayı aldı. Bunu, 2 milyon 150 bin ton ile hurda demir ve 1 milyon 547 bin ton ile taşkömürü (Briketlenmemiş) yük cinsleri izledi.
Denizyolu ile yapılan ihracatta en fazla yük elleçlemesi 1 milyon 553 bin ile Amerikaya yapılan taşımalarda gerçekleşti. Amerikayı; İtalyaya ve İspanyaya yapılan taşımalar izledi. İthalatta en fazla yük elleçlemesi 3 milyon 747 bin ton ile Rusyadan yapılan taşımalarda gerçekleşti değerlendirmelerinde bulunuldu.