Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Engelli yakını olan memurun tayin sorunu

Günümüzde memur olmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Tüm uğraşlar sonunda memur olan vatandaşların engelli bir yakını olmaları durumunda tayin sorunlarının olması da başka bir dert.

14 Ekim 2019 Saat: 22:26

Zaman zaman çıkarılan zorluklar nedeniyle memur olan kişi ya yakınını veya işini bırakmak zorunda kalmaktadır.

                Oysa 657 sayılı yasanın 72. Maddesinde bu konuda düzenleme bulunmaktadır. Bu

düzenlemeye göre; “ …. İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır. …” denilmektedir.

                Buna dayalı düzenlenen yönetmeliğin atamalarla ilgili sağlık mazeretine bağlı 13 maddesinde “memurun ilgili sağlık kuruluşlarından alacakları raporla belgelendirmek koşulu ile yer değişikliği talep edilen yere atanabileceği belirtilmektedir.”

                Diğer taraftan engelli durumuna bağlı yer değişikliği yönetmeliğinin 3. Maddesinde “… ilgili yasaya göre alınan sağlık kurulu raporunda en az % 40 oranında engelli olduğu belirlenen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar bu raporlara dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilirler…” denilmektedir.   

                Engellilik durumu devam ettiği sürece isteği dışında memurun yeri değiştirilmez.

                Tüm bu düzenlemelere göre, devlet memurlarının birinci derece engelli kan hısımlarından bakmakla yükümlü olanlar için yer değiştirme taleplerinde bulunmaları halinde bu taleplerinin karşılanması gerekmektedir.

                Bakım için amir izin vermeyebilir mi?

                Memur tayin olduktan sonra engelli yakınına bakmak için izin talep ettiğinde amirin engellemesi olur mu? Genelde bazı işgüzar amirler engelleme yapabilmektedirler. Bu konuda 2010/2 sayılı başbakanlık genelgesi yayınlanmıştır. Buna göre;

-          Memurun aile fertleri arasında engelli birinin bulunması,

-          Bu durum mevzuata göre alınmış geçerli sağlık kurulu raporları ile belgelenmiş olması durumunda mesai saatleri içinde izin verilmesi,

-          Memurun talep etmesi durumunda mesai saatleri dışında nöbet veya gece vardiyası muaf tutulması durumlarında usulüne göre yapılan izin taleplerinin amir tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Anılar20 Ekim 2024 Saat: 19:36
İnsanlar yetmiş yaşına girince bazı şeylerin değerini daha iyi anlıyor.
Ansızın gelebilirim!29 Eylül 2024 Saat: 18:29
Ne yazık ki, ülkede kaçak göçmen sorunu bütün hızıyla devam ediyor. Bir kısım insanlarımız da bunu bir fırsat olarak görmeye başlamış
Garip, garip işler8 Eylül 2024 Saat: 20:37
Demokrasinin var olduğu ülkelerde, anayasa ve ona uygun yasalar vardır.
İyimser değilim1 Eylül 2024 Saat: 21:47
Yaşadığımız bu ekonomik sıkıntılar aslında bağıra bağıra geldi.
Kendimizi kandırmak18 Ağustos 2024 Saat: 16:53
Kişiler veya firmalar olarak başarılı olup olmadığımızı, kendi durumumuza bakarak değerlendiriyoruz.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat