KOÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu`nun kanser oranları ve çevre kirliliğine dair yaptığı bilimsel çalışmanın neticesinde, adeta bir kanser ovası haline gelen ve son dönemlerde iyice unutulan Dilovası yine kentin gündemine oturdu. Son günlerde yaşanan tartışmaların ardından Kocaeli Valisi Ercan Topaca valilik 100. Yıl Toplantı Salonu`nda “Çevre değerlendirme toplantısı” konulu bir toplantı düzenledi.
SORUNLARIMIZ VAR
Vali Topaca, Dilovası ve Kocaeli genelinde yaşanan çevre sorunlarına değindi, iddiaları yanıtladı. Topaca, çevre kirliliği konusunda bazı sorunlar olduğunu söyleyerek, “Çevre sorunlarıyla ilgili iddia edildiği gibi hiçbir şey yapmıyor değiliz. Çevre konusunda gelen her ihbarı değerlendiriyoruz. Akşamdan gazeteleri okuyorum. Eğer bir ihbar varsa hemen talimat veriyorum” dedi.
LOKAL BİR SORUN DEĞİL
Topaca, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çevreyle ilgili vatandaşımız artık daha bilinçli. Bunun yanında sanayicimiz de yüzde 100 olmasa da daha duyarlı hale geliyor. Hedefimiz sürdürülebilir bir çevre ve yaşam kalitesini artırmak. Çevre kirliliği sorunu sanki sadece Dilovası`nda varmış gibi lokal bir sorun olarak dile getiriliyor. Halbuki İzmit `i, Gölcük `ü, Darıca `yı, Çayırova`yı ve Gebze`yi Dilovası`ndan ayrı tutamazsınız.
SÜREKLİ İNCELİYORUZ
Çevre kirliliğinin sadece sanayileşme değil teknik ve sosyolojik nedenleri de var. Kapsayıcı bir çözüm arayışı içindeyiz. Çevre konusunda kesintisiz ve sürekli bir denetim gerekiyor. Çevre kirliliğinde endüstriyel faaliyetler, evsel atıklar ve Dilovası özelinde trafiğin yarattığı kirlik etken. Hava, su ve doğal ortama yönelik verileri sürekli inceliyoruz. Bunun için 3 noktada ölçüm istasyonlarımız var.
YENİ ÖLÇÜM CİHAZLARI
Kocaeli merkezde, Dilovasında`nda ve Dilovası OSB içinde ısınma sanayi ve trafiğin etkilerini ölçen ölçüm istasyonları var. Son süreçten sonra bakanlığımızla görüştüm; zaten var olan bir ölçüm aracının yanında 2 tane mobil ölçüm aracı daha istedim. Bunun sayısını 6`ya çıkartacağız. Zaten bir tane vardı ve Teknopark`ta duruyordu. 63 milyon TL`ye mal olan Gebze arıtma sistemi de nisan ayında faaliyete geçince, Dilovası nispeten daha rahatlayacak.
BACALAR İZLENİYOR
Ayrıca Dilovası OSB`nin yaptığı artıma sayesinde artık Dilderesi`ne atık bırakılmıyor. Yakında Dilderesi`ni ıslah edip çevresinde çay içilebilir hale getireceğiz. Ayrıca 2006 yılında online baca izleme cihazları kuruldu. 27 tesiste 64 baca 24 saat izleniyor. Yeni bir karar alarak Sarkuysan, Gübretaş, İGSAŞ, Nuh yapı ve Tever fabrikalarının bacaları da izlenecek. Şu ana kadar mikro karbon değerlerinin yüksek çıktığını gördük. Bunun nedenlerini araştırıyoruz.”
204 BİN LİRA CEZA KESİLDİ
Vali Topaca, Dilovası`nda şu ana kadar kuralları ihlal eden fabrikalara toplamda 204 bin TL ceza kesildiğini, 2 demir çelik fabrikasına 205 bin TL idari para cezası kesildiğini ve bir petrokimya fabrikasının faaliyetinin durdurulduğunu söyledi. Topaca, “Kurallara uyulmadığı taktirde kanunun bize verdiği yetkiyi kullanırız. Açıkta hurda depolama düzensiz olmayacak. Sanayicilerimizle bilgilendirme toplantıları yapacağız. Mobil ölçüm ekipleri kuracağız” dedi. Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü;
YENİ YILDIZ TAŞINACAK
“ Dilovasın`ndaki çevre kirliliğinde otobandan geçen 120 bin aracın büyük etkisi var. Bu yüzden yeni yapılacak Körfez geçişi ve otoban projesi ve ağaçlandırma basık havanın dağılmasında önemli ölçüde etken olacak. Dilovası`nda kapasite artırımı ve yeni yatırım olmayacak. Dilovası`nda sanayiden en çok etkilenen Yeni Yıldız Mahallesi`nin taşınması gündemde. 180 aileyi ilgilendiren bir konu bu.
EKİPLER İNCELEME YAPACAK
OSB yönetimi kamulaştırmaya yüksek bedel istiyor. Önümüzdeki günlerde bir uzlaşma yolu bulacağız. İnsanlara “ölüyoruz, bitiyoruz” gibi bir hava vermek doğru değil. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile konuştum. Rapor tamamlanınca bize iletecek. Kanser vakasıyla ilgili elimizde bilimsel bir veri yok. Talebimiz üzerine Sağlık Bakanlığı ile burada bir çalışma yapacak. Kanser verileri 2006`dan bu yana tutuluyor.
GÖRMEZDEN GELEMEYİZ
Dilovası`nda anormal bir durum yok. Mesela 2006 yılında 3 erkek 4 kadın, 2007 yılında 7 erkek 6 kadın, 2008 yılında 8 erkek 12 kadın ve 2009 yılında 10 erkek 5 kadına kanser teşhisi konmuş. Bir bilim adamı ortaya bir şey koyarsa bunu görmezden gelemeyiz.” Toplantıya Çevre İl Müdürü Mustafa Yılmaz, Sağlık İl Müdürü Hasan Aydınlık, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve vali yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan da katıldı.
Kaynak: Bizim Kocaeli