Karamürsel Ereğli’de kadınlara özel yapıldığı söylenen “haremlik-selamlık” plaja tepkiler bitmek bilmiyor. Ereğli’de plaja yapılan “Utanç Duvarı”, yerel medya ve kent kamuoyunun yanı sıra, yaygın medyada da yer bulmuştu. “Ucube Plaja” Ereğli halkının tepkileri devam ediyor. Etkinliğe katılanların hazırladıkları pankartlarla ve alkışlarla tepkilerini dile getiren vatandaşlar, eylemlerini sürdüreceklerini söyledi, “Bu plaj buradan kalkana kadar, 20120 model Utanç Duvarı yıkılana kadar, mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Ereğli sakinleri, imza topladıklarını, dava açacaklarını da söyledi.
EREĞLİ’YE BU DÜŞMANLIK NEDEN?
Büyükşehir Belediyesi’nin, AKP’ye geçtiğimiz aylarda transfer olan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ile ele ele vererek yaptığı haremlik-selamlık plaj için eylem yapıldı. “Ucube Plaja” ve 2012 model Utanç Duvarı’na tepkilerini dile getiren Ereğliler, “Bizler buradayız başkanlar nerede? Hangi kadınlar bu plajı istemiş bizler de bilelim ve Ereğli’ye belediye başkanların düşmanlığı neden?” gibi sloganlar attı.
BU PLAJ, DEMOKRATİK DEĞİL
Yaklaşık 250 kişinin katıldığı plaja tepki eyleminde basın açıklamasını herkes adına Sezai Tufan yaptı. Tufan, özetle şunları söyledi: “Kent ile ilgili projeler, halkın ihtiyaçlarının karşılanması ve kent yaşamının düzene kavuşması için yapılır. Ereğli halkının bir isteği olmamasına rağmen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan plaj demokratik bir uygulama değildir.
KAPALI DA GİRER, MAYOLU DA
Burada, Kocaeli’nde hala varlığını sürdürebilen üç doğal plajdan biri vardı. Ereğli halkı mayolu ya da kapalı olarak yıllardır burada birlikte denize girmekteydi. Durup dururken halkın birlikte yarattığı bu düzen bozulmak isteniyor. Ayrıca uygulanan plaj projesi tümüyle hatalıdır: Doğal kıyı dokusu zarar görmüştür. Yapılan mendirekler çevresinde biriken bitki artıklarının çürüme ve kokuşması çevre halkına rahatsızlık vermektedir. Bu birikintiler ile kıyıda kirlilik başlamış, deniz berraklığını kaybetmiştir.
HALKA NEDEN SORMADINIZ?
Mendirekler denizdeki doğal akıntıya da engel olmakta, denizdeki canlı yaşam bundan olumsuz etkilenmektedir. Konulan duvar sahilin doğal güzelliğini yok etmiştir. Burada oturanların doğanın sunduğu güzelliklerden yararlanması engellenmiştir. Bir proje için karar verilirken orada oturanların, doğanın, denizin nasıl etkileneceği araştırılmalıdır. Üniversitenin mimarlık, çevre, hukuk fakültelerinden bu konuda bilgi alınmalıdır. Orada oturan halka düşüncesi sorulmalıdır.
BU PLAJ, HERŞEYE AYKIRI
Plaj Uygulaması ile çevre kanunu ihlal edilmiştir. Halka sorulmadığı için ‘Katılma Hakkı’ engellenmiştir. Bu tür yaklaşımlar sürdükçe kentlerde demokrasinin olgunlaşması mümkün olmayacaktır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 13. maddesi: ‘Herkesin belediye karar ve hizmetlerine katılma ve bilgilenme hakkı…’der. Bu hak çiğnenmiştir. İnsan Hakları Bildirgesi’nin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı göz ardı edilmiştir. 3723 sayılı yasa ile onaylanan Avrupa Yerel Yönetimler Şartı der ki; ‘halkın kendisi ile ilgili projelere katılma hakkı vardır’
MUTLAKA DAVA AÇACAĞIZ
İhlal edilen maddeler bellidir. Bu çerçevede yasal girişimlerde bulunulacak ve dava açılacaktır. Ereğli halkının katılımı ile gerçekleştirilen bu eylem kendi hayatımız ile ilgili kararların verilmesinde halkın birlikteliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir”. Tufan’ın bu açıklaması bittikten sonra alkışlar koptu. Ereğlililer, Ereğli’nin Kocaeli için özel bir yer olduğunu, burada kadınlarla erkeklerin birlikte aynı kahvede bile oturduğunu, eğlendiğini söyledi. Ereğli’de ve Karamürsel’de kadınların ve erkeklerin birlikte yaşadığı hatırlatıldı, bu uygulamanın kadını toplumdan tecrit ettiği vurgulandı.
Haber Özgür Kocaeli