Kocaeli’nde Erzurum nüfusuna kayıtlı yaklaşık 100.000 vatandaşımızın olduğunu! Burada doğan çocukları ve aileleri ile birlikte bu sayının 200.000’in üzerinde olduğunu düşünürsek,
Kocaeli’nde Erzurum nüfusuna kayıtlı yaklaşık 100.000 vatandaşımızın olduğunu! Burada doğan çocukları ve aileleri ile birlikte bu sayının 200.000’in üzerinde olduğunu düşünürsek,
İlimizin, sosyal, siyasi, ticari ve kültürel yaşantısı için ne kadar önemli olduklarını daha iyi yorumlayabiliriz.
Her ne kadar Milletvekilliği, Belediye Başkanlığı ve üst düzey bürokrat sayıları açısından, nüfuslarına, üretkenliklerine ve şehrimize katkılarına oranla hak ettikleri yerlerde değilseler de!
Üretkenlik, girişkenlik, emek, çaba ve kültürel katkıları açısından nüfus yoğunluklarının hakkını verdiklerini söylemek lazım.
***
Ayrıca; Vatansever İnançlı, Atatürk ve Cumhuriyete bağlı, örf ahlak gelenek ve görenek sahibi nüfusları ile varlıkları ne kadar fazla olursa şehrimiz ve ülkemiz açısından o kadar da iyi.
Ben de yaklaşık 32 yıldır bu şehirde onlarca “Erzurumlu” arkadaşı, dostu, ülküdaşı olan bir “Karslı ve Ardahanlı” olarak onlarla birlikte yaptığım her hayırlı işten memnun olduğumu belirterek bu yazı vesilesi ile hepsine selamlarımı iletiyorum.
***
Başarılı demişken sözü dün sona eren “Palandöken’den Kartepe’ye” sloganı ile düzenledikleri Erzurum Tanıtım Günlerine getireyim.
Daha önce katıldığım yöresel tanıtım günlerine nazaran daha iyi planlanmış ve hayata geçirilmiş olarak bulduğum bu etkinliği ilimizde faaliyet gösteren tüm hemşeri derneklerimize örnek olması açısından faydalı buluyorum.
3 gün üst üste ile ziyaret ettiğim tanıtım günlerinde gözüme ilk çarpan, tüm esnafın Erzurum’dan gelmiş ve ya Erzurumlu esnaflardan oluşuyor olması idi.
Yani stantlarda “leblebiden, baklavaya, kurutulmuş patlıcan dolmasından şırdana, şerbetten kuru kahveye her ilimizden ortalama bir esnaf gurubunun olduğu nispeten düzenleyen derneğin yöresine ait yiyecek ve görsellerin biraz fazla olduğu ortalama bir ürün gurubu değil,
“neredeyse” Tamamı Erzurum yöresinden gelen ürünlerden oluşturulmuş olması takdir edilecek bir durum diye düşünüyorum.
Sadece ürünler de değil!
Sanatçıların ve söyledikleri türkülerin de tamamı Erzurumlu ve Erzurum yöresine aitti.
Daha önce pek çok dernek gecesine ve yöresel etkinlik programlarına katılmış şehrimizde hayatını sürdüren sanatçılardan yurdumuzun her yöresinde ortalama bir repertuar ile aldıkları sahneleri ile eğlenmiş biri olarak,
30 dan fazla aşık, ozan, şair ve sanatçının ya Erzurum’dan gelmiş ya da şehrimizde yaşayan Erzurumlulardan seçilmiş olmasını, ağızlarından çıkan notalı-notasız her sözün Erzurum yöresine ait olmasının da etkinliklere ayrı bir renk kattığını belirtmeliyim.
Diğer bir gözlemim ise “aralarında yaşam içerisinde tam bir uyum var mı yok mu bilemem ama” etkinlik alanı içerisinde tüm dernek başkanlarının tüm Erzurumluların uyum içerisinde hareket etmesi, Erzurum kültürüne hizmet eden herkesi dahil etmiş olmaları, kendilerini ve derneklerini öne çıkartmak yerine Erzurum’u çıkartma gayretleri,
Tüm organizasyonu hep birlikte yaptık söylemleri de takdir edilmesi ve örnek alınması gereken bir durum.
Ben de bir dostları olarak, birlik ve beraberliklerinin artarak devamını dilerim.
***
Bu yazı vesilesi ile 2 öneri ve tavsiyemi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bun tavsiyelerden birincisi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız tahir büyükakın ve ekibine;
Yöresel etkinlik günleri daha önce ibrahim karaosmanoğlu başkanımız döneminde dar kapsamlı da olsa, lunaparkın arkasın da ki alanda tüm hemşeri derneklerinin katıldığı yöresel etkinlik günleri olarak yapılmış ve beğeni almıştı, mümkünse bundan sonra tıpkı Kocaeli kitap fuarında ki gibi daha büyük bir organizasyonla sadece hemşeri derneklerimizi bir araya getirmenin,
Bu etkinliklere katılacak her il derneğinin Tıpkı Kocaeli Erzurum Dernekleri federasyonu gibi o illere ait “Nene Hatun” gibi kahramanların, şiir edebiyat alanlarında isim yapmış önemli şahsiyetlerin hayatlarını tiyatrodan söyleşiye şiire edebiyata folklore varıncaya kadar, profesyonelce sunulmasının sağlanmasını,
Bunu gelenekselleştirmenin, hem şehrimizde ki kültürel kaynaşmayı hem de yapılacak güzel faaliyetlerle hayırda yarışı arttıracağını, derneklerimizin gelişimine katkı sağlayacağını, dolu dolu bir hafta ile her yöreden tüm vatandaşlarımızı kaynaştıracağını,
Şehrimizin sadece kültürel değil, ticari yaşantısına da büyük katkı sağlayacağını, diğer Büyükşehir Belediyelerinde de örnek olacağını ve dahi pek çok getirisinin olacağını düşünerek, tavsiye ederim.
***
Şayet sizlerde yöresel etkinlik günleri düzenlemeyi planlıyorsanız, Erzurumlu dostlarımız bu konuda çıtayı güzel bir seviyeye çıkarttı, sizin yapacağınız etkinlikler de dilerim ki, bu çıtanın çok altında kalmasın.
Sizler de öncelikle birlik ve beraberlik içerisinde şehrinize dair tüm değerleri dahil edeceğiniz, yiyecek alışverişi kadar kültürel alışverişin de ön planda olacağı çok yönlü etkinlikler düzenlemenizi tavsiye ederim.
Zahmeti ne kadar bölüşürseniz, başarısı da o denli yüksek olur.
Bu vesile ile tüm Erzurum dernek başkan ve yöneticilerini “şehrimizde yaşayan bütün Erzurumluları” tebrik ediyor, emeği olan herkesi ve özellikle KEDFE başkan ve yöneticilerini canı gönülden kutluyorum.
Başarılı ve hayırlı işleriniz daim olsun, Allah tekrarlarını nasip etsin inşallah.
Selam ve dua ile.