Çünkü Anayasalar birer toplumsal sözleşmelerdir, toplumdaki barışın, kardeşliğin, huzurun teminatıdır. Bu nedenle % 50’ ler % 60’ larla kabulü yetmez.Toplumun büyük bir kesiminin kabulu gerekir.Anayasa başka yasalara benzemez. Anayasalar ayrıca partiler üstüdür. Memleket meselesi olarak algılanarak, partiler üstü düşünülerek, toplumsal mutabakatın aranması gerekir.
**
Ülkemizde, kuruluştan bu yana var olan Devlet sistemi bu Anayasa teklifi ile kökünden değiştirilmek isteniyor.
Adeta toplum kamplaştırılmak pahasına sonuç almak isteniyor.
Biz hukukçulara eğitim verilirken ; “bir kanun, sözleşme yaparken 10 maddenin 9’unu çok doğru yazdın, ama birinde hata yaptın.
Bu doğru 9 maddeyi hatalı bir tanesi ortadan kaldırır, sınıfta kalırsın ”derler..
İşte kanunlar, özellikle Anayasalar bu felsefe ile yapılır.
Bu iş üniversite sınavındaki 4 yanlış bir doğruyu götürüre benzemez.
Şimdi sizlere değişiklik teklifindeki önemli kısımları madde madde ve en sade hali ile sunuyorum.
Tamamına evet diyorsanız sorun yok, ama birine hayır diyorsanız, bence tamamına da hayır demelisiniz.
**
- Cumhurbaşkanının taraflı olmasını, bir partinin genel başkanı olmasını doğru buluyor musunuz? (Madde 101)
- Cumhurbaşkanının eşini, oğlunu, damadını yada seçilmemiş her hangi bir kişiyi sayı sınırlaması olmaksızın yardımcı ve bakan olarak atayabilmesini doğru buluyor musunuz ? (Madde 106)
- Cumhurbaşkanlığı makamının hastalık, yurtdışına çıkış yada ölüm gibi nedenlerle boşalması durumunda halkın seçmediği bir cumhurbaşkanı yardımcısının ülkenin başına geçerek tüm yetkileri kullanabilmesini doğru buluyor musunuz ?( Madde 106)
- Cumhurbaşkanı'nın kendisini yargılama yetkisine sahip tek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinde 12’ sini bizzat atamasını, 3 üyeyi de genel başkanı olduğu parti aracılığı ile Meclis'te seçtirmesini, yani kendisini yargılayabilecek hakimleri kendisinin belirlemesini doğru buluyor musunuz ?
- Aynı zaman da bir parti lideri olan Cumhurbaşkanının, hakim ve savcıları atayan, görevden alan ve görev yerini değiştiren HSYK'nın ;13 üyesinden 6'sını doğrudan kendisinin atamasını, 7' sini ise partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu TBMM'ye seçtirmesini, ülkeyi yönetenlerin yargılanacağı hakimleri kendilerinin tayin etmelerini doğru buluyor musunuz? ( Madde 159)
- Cumhurbaşkanının hem partisinin il başkanını, hem valiyi, hem de mahkeme heyetini atamasını doğru buluyor musunuz? ( Madde 101, 104, 159,)
- Bir partinin üyesi / tarafı olan Cumhurbaşkanının atadığı hakim ve savcıların, yani adaletin bağımsız ve tarafsız olacağını düşünüyor musunuz ? ( Madde 159)
- Yüzde 51 ile seçilmiş Cumhurbaşkanının % 100 oyla seçilmiş gazi meclisi sebep göstermeden tek başına feshedebilmesini doğru buluyor musunuz ? (Madde 156)
- Cumhurbaşkanının tek başına olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilmesini, OHAL süresince ülkeyi tek başına kararnamelerle yönetmesini, Cumhurbaşkanı istemedikçe meclisin toplanmamasını doğru buluyor musunuz?
-
Bu iş evet-hayır oyununa benzemiyor.
Bu vatandaşlığın gereğini yapma ve memleketin geleceği meselesi, dikkatli okuyup doğru karar vermek gerekir.
Bakalım bu demokrasi sınavından başarı ile çıkabilecek miyiz ?