Gülden Sökelioğlu
Gülden Sökelioğlu

Farkındalık Yaratan Yöneticiler!

Bayram tatilini Gaziantep'te geçirdim.

19 Nisan 2024 Saat: 09:58

Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlara karşı kahramanca savaştığı için 8 Şubat 1921 tarihinde TBMM tarafından 'Gazi' ünvanıyla taçlandırılan Antep'i gezme fırsatı bulduğum için çok mutluydum.
Önce 'Botanik Bahçesi'ni gezdik. İçinde rengarenk lalelerin, çiçeklerin, çeşitli ağaçların, yapay göletlerin, Japon Bahçeleri'nin, fıskıyelerin, kuşların, mozaik tabloların, heykellerin olduğu bu bahçeyi gezerken yakalandığımız şiddetli yağmura rağmen herkes çok mutluydu. Bahçe'ye renkli gelinlikleriyle gelen gelinler de ayrı bir güzellik oluşturdu. Botanik Bahçesi'ne biletle giren yüzlerce insan Gaziantep Belediye'si için gelir kaynağı durumunda.
Gaziantep şehriyle bütünleşen 'Zeugma Mozaik Müzesi', Zeugma Antik Kenti'nde ki evlerin, kiliselerin duvar ve tabanlarından çıkarılan mozaiklerin sergilendiği bir müze. Bu müze ile özdeşleşen 'Çingene Kızı' mozaiği karanlık bir odada sergileniyor. 'Çingene Kızı'nın aslında Makedonya Kralı Büyük İskender'e ait olduğu belirtiliyor. Müzenin girişinde sabahtan akşama kadar kuyruk devam ediyor.
Hayvanat Bahçesi, içinde binlerce hayvanın, balığın olduğu ve 3-4 günde gezilecek büyüklükte bir mekan.
Gaziantep'te gezmeye zaman bulamadığım müzeler ise şunlardır:
- Oyun ve Oyuncak Müzesi,
- Para Müzesi,
- 25 Aralık Müzesi, (Kurtuluş Savaşı)
- Uzay Müzesi,
- Hamam Müzesi,
- Arkeoloji Müzesi,
- Emine Göğüş Mutfak Müzesi,
- Atatürk Anı Müzesi,
- 14 Şehit Anıtı Müzesi,
- Ali İhsan Göğüş Müzesi,
- Beyaz Han Kent Müzesi,
- Şahin Bey, Milli Mücadele Müzesi,
- Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi,
- İslam Bilim Tarihi Müzesi,
- 15 Temmuz Demokrasi Müzesi,
- Fıstık Parkı Müzesi,
- Saklı Konak Bakır Eserler Müzesi,
- Yaşayan Müze(Tarihi Gümrük Han)
İçinde yapay göletlerin olduğu Tabiat Parkları ve ormanları, tarihi kaleleri(Gaziantep Kalesi, Rumkale), bilim, kültür ve sanat merkezleri, tarihi çarşıları(Zincirli Bedesten, Bakırcılar, Almacı Pazarı), camileri, kiliseleri, türbeleri, mağaraları ve gastronomi fuarları ile Türkiye'nin en çok gezilen bir ili.
Şehirlerin çok ziyaret edilmesinde tarihi zenginlikler ve doğal güzelikler önemli rol oynar. Ancak, yerel yöneticilerin yani belediye başkanı ve ekibinin hazırladığı projelerle oluşturulan çeşitli müzeler, Tabiat Parkları, Oyun Parkları, restore edilen tarihi evler, mağaralar, Hayvanat Bahçeleri turizmin gelişmesinde çok önemlidir.
*
Peki, Milas'ta kaç tane müze var?
- Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olan 'Uzunyuva Müze Kompleksi' içinde Etnoğrafya Müzesi, Karya Kralı Hekatomnos'un lahitinin bir örneği ve Hekatomnid ailesinin tanıtıldığu bir bölüm ve Halı Müzesi var.
- Tarihi Çöllüoğlu Hanı(Restore edilmiştir) içinde yeni yapılan 'Kent Belleği Müzesi ve 'Turhan Selçuk Karikatürlü Ev' ziyarete açılmıştır.
- Gümüşkesen Anıtı(Roma Mezarı) etrafında yapılan müze binası yüzünden yılardır ziyarete kapalı. Etrafı yüksek duvarla çevrilen bu anıtın yanında yapılan bazı müze binalarının yıkılması bekleniyor. Gümüşkesen Anıtı eski güzelliğine bir an önce kavuşturulmalıdır.
İkçağ'da Karyalılara, Anadolu Beylikleri'nden Menteşe Beyliği'ne başkentlik yapan Milas, çok katmanlı bir kültüre sahiptir(Karyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Beylikleri, Osmanlılar, Cumhuriyet dönemi) ve binlerce yıldan bugüne adı hiç değişmeyen ender bir şehirdir.
Milas, tarihi ve doğal güzellikleri, limanları, antik kentleri(27 tane antik kent olduğu belirtiliyor), tarihi hanları(Çöllüoğlu Hanı), Pazar'ları('Salı Pazar'ı, Ege Bölgesi'nin en büyük pazarı), Bafa Gölü, Latmos Kaya Resimleri, İncirliin Mağarası ile daha çok ilgiyi hakediyor.
Daha önce 3 dönem belediye başkanlığı ve 1 dönem milletvekilliği yapan, Sn. Fevzi Topuz'un 'önceki belediye başkanlığı döneminde Japon heykeltraşlar ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, heykel bölümü işbirliğiyle yapılan çalıştayda yapılan heykeller Milas'ın her yerini süslemişti.
31 Mart Yerel Seçimleri'nde Milas belediye başkanı seçilen Sn. Fevzi Topuz'dan, Milas'ın daha da ileriye gitmesi için şu isteklerim var:
- Milas'a en kısa zamanda bir 'Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi'nin kazandırılması,(Yıllar önce Urla'da gördüğüm antik zeytin işliği beni çok etkilemişti. Burada üretilen yağları ziyaretçiler satın alıyordu.)
- Bal Müzesi'nin yapılması,
- Yok olmak üzere olan ve dünyaca ünlü Milas halılarının köylerde üretilip pazarlanması için kooperatiflerin kurulmasına öncülük edilmesi,
- Milas- Çomakdağ köylerinde eskiden dokunan ipekli dokumacılığın tekrar canlandırılması,
- Eski tarihi evlerin kamulaştırılarak restore edilmesi ve turizme kazandırılması,
- Milas Kent Konseyi'nin aktif hale getirilerek Milas'ın sorunlarına çözüm getirmesi ve en iyi şekilde tanıtımının yapılması için bütün kurumlarla işbirliği yapılması.
- Tarihi Balavca Deresi için yapılan proje yarışmasında dereceye giren projenin halka açıklanarak uygulanması. Bilhassa Balavca Deresi üzerindeki çirkin, beton dükkanların kaldırılarak eski ve doğal güzelliğine kavuşturulması. Bu konuda Eskişehir eski belediye başkanlığı görevini yapan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in Porsuk Çay'ı için yaptıkları örnek alınabilir.
- Uluslararası Antik Kentler Festivalinin Milas'ta yapılması için gerekli girişimde bulunulması. Eğer gerçekleşirse Milas, uluslararası arenada daha çok tanınır ve turizm çok gelişir.
- Milas'ın değeri olan ünlü kişileri tanıtan tabelalar Atapark'ın kenarına konabilir. (Arkeolog Prof.Dr. Aşkıdil Akarca, Ressam Turan Erol, Bestekar ve ses sanatçısı Nazmi Yükselen, Murat Menteşe, Orhan Menteşe ve diğerleri) Her gün Atapark'a gelen, oturan yüzlerce çocuk ve insan bunları görerek öğrenir ve Milas'a karşı bağlılık hisseder.
- Modern ve büyük bir tarım fuarının yapılması,
- Milas'taki tarihi eserlerin ve antik kentlerin olduğu yerlere ücretsiz halk otobüs seferlerinin yapılması. Milas'ta çoğu kişinin bu tarihi zenginliklerden habersiz olduğu bilinmektedir. Turizm sayesinde köylüler de ürettikleri ürünleri satarak gelir kaynakları artar.
- Zeytin Hasat Şenliğinin devamı ve Gastronomi Fuarı'nın yapılması sağlanmalıdır.
- Çocukların gelecekte mutlu olmaları için ' Masal Park'ı yapılabilir.(İçinde masal kahramanlarının canlandırıldığı bölümleri olan)
- 'Hayvanat Bahçesi ve içinde yapay göletlerin, çeşitli çiçeklerin, ağaçların olduğu 'Botanik Bahçesi' yapılabilir.
- Milas'ın en iyi şekilde tanıtımı için ulusal ve uluslararası medya kuruluşları ile işbirliği yapılmalıdır. Örneğin, Halk Tv proğramcısı Serhan Asker ile iletişime geçilerek, 'Görkemli Hatıralar' proğramı en kısa zamanda Milas'ta yapılmalıdır.
- Şehir Parkı'nın tam karşısında yer alan Vazo yerine Milas'ın simgesi olan 'Gümüşkesen Anıtı modernize edilerek konmalıdır; ki bunun projesini yapan bir heykeltraşımız da var.
- Tarih, kültür, doğal güzellik, tarım ve hayvancılık ürünleri yönünden çok zengin olan Milas'ı daha da geliştirmek ve bir dünya markası haline getirmek için fikirler çok önemli.

Un var...Yağ ve şeker var; artık helva yapma zamanı.

Yazımı, Mevlana'nın bir sözü ile bitirmek istiyorum:
" Diken düşünürsen dikenlik olursun; gül düşünürsen gülistan olursun."

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Falcı tavuklar!2 Ocak 2025 Saat: 09:47
Roma İmparatorluğu'nda özel olarak yetiştirilen falcı tavukların önüne yem atıldığında yerlerse Roma İmparatoru, Tanrıların savaş istediğini düşünerek düşman devletlerin topraklarına saldırırmış
Yeni Yıl!26 Aralık 2024 Saat: 17:06
Hayallerinin gerçekleşmesini isteyenler yeni yılın gelmesini heyecanla bekler. Yeni yıla 'hoşgeldin', eski yıla ise 'güle güle' derler.
Büyük Zafer!31 Ağustos 2024 Saat: 13:31
Gazi Mustafa Kemal artık son darbeyi vurmak üzere tüm hazırlıklarını tamamlamıştır.
Mahatma Gandhi19 Temmuz 2024 Saat: 11:45
En son okuduğum, yazarı Ömer Faruk Reca olan " Gandhi ve Direniş" adlı kitap beni çok etkiledi. Bu kitaptan ilginç bazı bölümleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tüik, tüy dikti!13 Temmuz 2024 Saat: 13:20
Tüik, (Türkiye İstatistik Kurumu) 1926'da kuruldu ve faaliyetine 25 Nisan 1926'da başladı. İstatistik Umum(Genel) Müdürlüğü adıyla kurulan kurum, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal verilerini toplama ve analiz etme görevini üstlendi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat