Sporun bir Bakanlık şeklinde düzenlendiği yapıda, Spor Genel Müdürlüğüne bağlı spor federasyonlarının başkanlık seçimleri devam ediyor.
Yeni dönemde bazı başkanlar aday olmadılar. Seçimi kazanma konusunda iyi çalışma yapamadıklarını bilenler adaylıktan çekildiler. Bazıları için zorlamalar (adaylıktan çekilme, veya adaylığa soyunma) yapıldığı şeklinde duyumlar aldık. Ama neticede sporlar, kendi başkanlarını delegelerin oyları ile seçecekler...
Seçilen başkanlar ekipleri ile beraber 4 yıl sürede görev yapacaklar. 2020 Olimpiyat Oyunları sonrasında tekrar seçime gidilecek. Öyle sanıyorum ki, o zamana kadar mevcut federasyon başkanlığı seçimlerine ilişkin bazı yasa değişiklikleri gelecek gibi. Çünkü mevcut yasa ve çerçeve yönetmeliklerine göre görevdeki başkan eğer kendisi istemezse neredeyse hiçbir aday başkan seçilemeyecek durumda oluyor.
Delegelerin teklif edecekleri aday için öneride bulunanların sayısının toplam delegelerin % 15’ini yakalaması zor olabiliyor. Bu konu ciddi tartışmalara sebep oluyor. Yeni aday, eğer bu % 15’lik delegenin önerisini alamazsa seçimlere giremiyor.
Herkesin bildiği ama konuşmak istemediği konu, üst makamlardan gelen baskılar... Bunlar nedir? Yönetime bildirilen isimler... Eğer böyle baskılar var ise bu başkanlar ileride rahat çalışabilecekler mi? Sanmıyorum...
Üniversite Sporları Federasyonu Başkanlığı seçimleri için bilinen iki aday dışında bir başka adayın önerildiği söyleniyor. Hiçbirisi için, delege olmadığımdan (Doğrusu, bildirilmediğimden!) herhangi bir aday için teklifte bulunamadım. Şimdi seçimleri görecek ve sonuca bakacağız.
Başka bir federasyon başkanlığı seçimi: Hentbol... Kırkıncı yılında mevcut başkana karşılık bir başkan aday çıktı. Veya çıkarıldı. Bu adaya ağırlık verilmesi istendi. Ama mevcut başkan kazandı. Listesini görmedim. Kaç kişi hentbolcu? Umarım ileriki süreler içinde bu federasyon bütçe veya diğer konularda zorluklarla karşılaşmasın.
Birçok federasyonun seçim hikayeleri buna benzer tablolar içeriyor. Buna karşılık ne medyadan ne de ilgili bakanlık ya da genel müdürlükten bir açıklama göremiyoruz. Aslında Avrupa Futbol Şampiyonası sonrasında bile bir yorum, açıklama veya rapor göremezken, amatör spor federasyonlarının seçimlerine ilişkin bu değerlendirmeleri neden yapıyorum ki?
Spor, her ülkenin ekonomiden önce dışa açılan kapısıdır. Üzüntü ve sevinçlerimizin büyük bölümünü sporla karşılıyoruz. Tutkun olduğumuz takımın yenilmesi sonrasında içine düştüğümüz travmadan bizi kim kurtaracak? Milli takımlarımız yeniden nasıl şekillenecek? Yetenekli sporcuları nerelerden bulacağız? Sporcularımızın düzenli sağlık kontrollerinde hangi kurumlar yetkili veya sorumlu olacaklar?
2020 için neleri planladık? Bakın, “planlıyoruz” diye sormuyorum, neleri planladık diyorum. Tüm federasyonların gündemlerine bakıyorum; bütçe, ticaret için yetki, uluslararası yükümlülükleri yönetme, vb. maddeler içeriyor. Belki farklı gündemlerin yer aldığı spor federasyonlarımız olabilir. Ama asıl olan, geleceğe yönelik ciddi hedefler ve bunları gerçekleştirme hedefleri olan programları yazılı hale getirmektir.
Seçim takvimleri belirlenirken bu konuya ilişkin bir yazı yazmıştım. Şimdi seçimlerin göbeğindeyiz. Bir kurum, ya da kurul ya da siz ne dersiniz bilmem ama “bağımsız bir yapı” bu seçimleri incelemelidir... Yoksa 4 yıl sonra da aynı şeyleri konuşur oluruz.