Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Geçen zamana aldırmazsak;

Kaybettiklerimizi unuturuz. Osmanlı üstüne yüzyıl daha devam eden bir imparatorluğumuz devam ediyor

8 Mayıs 2014 Saat: 00:04
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 1.738 kez okunmuştur

Her ne kadar ilk yıllarında başka bir yapılanmaya doğru yelken açılmışsa da geçmişin muhteşem taraflarını unutmadan geçemiyoruz.

Bu durum her ülke için geçerli olabilir. Kazanılan topraklar, kaybedilen gurur, yeni limanlara açılış, hayal kırıklıkları, bazen sefalet, ölümler ve yeniden hayata sesleniş.

Spor da böyle bir şey. Osmanlıdan bugüne kalan, güreşler, av seansları, ata binmeler ve çoğumuzun bilmediği peykler… Şahin uçuranlar, atmaca eğitimleri ve okçuluğun sınırsız nişan taşları…

Çok ilginçtir, Dünya okçuluğunun lideri bir Türk. İkinci döneme de imzasını atmış, FITA Başkanı olarak görevini sürdürüyor. Geride kalan 20 yıla uzandığımda okçuluğun bilimsel temellerle uzun vadeli başarıların nasıl geleceği konusu daha o zamanlarda tartışılmaya başlamıştı. Doğru yabancı uzmanlar ve Caner Açıkada ekibinin destekleri ile çok başarılı sporcuların performanslarını gösterme şansı bulduklarını defalarca tanık olmuştum.

Lisans öğrenciliğim döneminde tanıştığım Cumhur Yavaş’ın çok sabırlı ve bir o kadar disiplinli okçuluk antrenmanlarını gün gibi hatırlıyorum. Bugün hâlâ bu spora destek vermeye devam ediyor. Alandaki bilim insanlarını unutmamak gerekiyor. Hayri Ertan Eskişehir’de, Hakan Kolayiş Sakarya’da inatla çalışmalarını sürdürüyorlar.

Okçuluğun bu verimli çalışmalarını aynı zamanda her konuda liderlik yapmayı başaran Uğur Erdener’in yarattığı bir eser olarak görmeliyiz. Çeşitli kereler bazı federasyonlarda gönüllülük prensibi içerisinde destek vermeye çalışan biri olarak, yurtdışındaki amansız mücadeleleri  bilmekteyim. Uluslararası ya da kıta federasyonlarının kongrelerinin nasıl geçtiğini yazmaya kalksam değil satırlar, birkaç ciltlik bir eser ortaya çıkabilir.

Son 20 yıl içinde federasyonlarımızın gayretli çalışmaları sonrasında çeşitli kurullara üye olan Türklerin sayısı artmaya başlamıştı. Ancak şu garip seçim sistemi yüzünden değişen yönetim kurulları sonrası birbirini kıskanan kişiler nedeni ile bu milletlerarası kuruluşlarda sayımız azalmaya başladı. Bu konuyu spor yönetimi çalışanlarının irdelemesi gereklidir. Sarılın kalemlerinize, Türk Sporu sizden araştırma bekliyor.

Buradan TOHM konusuna yaklaşıyorum: Sporcuları hangi ölçütlere göre seçtik? Bu çalışmalar sonrası teknik adam olarak kimler nasıl çalışmak üzere görevlendirildiler? Kocaman bir ülke olarak neden kendi kamp merkezlerimizi inşa etmedik? Sporcularımızı, takımlarımızı, teknik adamlarımızı neden otel odalarına gömdük?

Geçen zaman kıymetlidir? Bir dakika bile kaybedecek lüksümüz yoktur. Herkesin silkelenmesi ve üzerindeki şu ölü toprağını atması gereklidir. Bunları yaparken takılıp gittiğimiz yolların işe yaramadığını görmüş olmalıyız. Bırakın siyaseti, iş yapın!

Bu ülkenin gelecek çocuklarının talebidir yazdıklarım…

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat