MARKA’nın 2019 yılı Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Başiskele Kaymakamlığı koordinesinde yürütülen, “Gel Gez Gör Başiskele” projesi lansmanı kalabalık bir protokol eşliğinde yapı
MARKA’nın 2019 yılı Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Başiskele Kaymakamlığı koordinesinde yürütülen, “Gel Gez Gör Başiskele” projesi lansmanı kalabalık bir protokol eşliğinde yapıldı.
Kocaeli-Başiskele Kaymakamlığı koordinasyonu ile hazırlanan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Kültür ve Turizm Küçük Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Gel Gez Gör Başiskele” projesinin tanıtım toplantısı, Başiskele İlçesi sınırlarında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Milli Mücadele tarihinde önemli bir yere sahip ve bu minvalde dekoru yapılan, Başiskele Kaymakamlığı Servetiye Cephesi toplantı salonunda gerçekleşti.
Toplantıya ev sahibi Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay’ın yanı sıra Turizmden Sorumlu Kocaeli Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ercan Yamen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra, İzmit, Derince, Körfez İlçeleri Sorumlu Koordinatörü Abdullah Köktürk, İlçe Emniyet Müdürü Turhan Aksoy, İlçe Jandarma Komutanı Gürbüz Göksu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Recep Sezer, Kocaeli-İzmit eski Belediye Başkanı Nevzat Doğan, proje iştirakçileri, ilçe mahalle muhtarları, Kocaeli Üniversitesi Kartepe Turizm Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğrt. Üyesi Tülay Polat Üzümcü ve Öğrt. Gör. Dr. Ömür Alyakut, Karaaslan Kamp Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Karaaslan, Kocaeli Doğa Koruma Derneği Dönem Başkanı Gülten Karaca, tarihçiler, ilçenin alanlarında entellektüel isimleri ve davetliler katıldı.
Proğramın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay; “İlçemiz 2009 yılında 5 kasabamızın yoğurulmasıyla yeni bir kent olma yolunda emin adımlarla yürümektedir. İlçemiz aynı zamanda sanayinin yanı sıra birçok beş yıldızlı oteli, AVM’leri, termal tesisleri, doğa parkurlarını, yeşil ve mavinin farklı güzelliklerini de bünyesinde bulunduruyor. Yuvacık’ımızla ve sahilimizle de turizm açısından çok değerli bir yere sahibiz. Bizim yaylalarımız, şelalelimiz, mağaralarımız var. Her ile nasip olmayan tarihi değerlere sahibiz. Bunları bütçemizin yettiği kadarıyla öne çıkarıp projeler gerçekleştireceğiz. Paydaşlarımıza, bu projeye hizmet etmiş her bireye ve kuruma, proje ekibine, aramızda bulunan Servetiye Cephesi’nde savaşan dedelerimizin aile ve akrabalarına, bu ismiyle müstesna salonun yapımında emeği geçen kurum ve şahıslara, Servetiye Cephesi hikayesi anlatımından sonra duygularını besteye döken ve bize az sonra bu eseri sunacak olan Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Öğretim Üyesi Gülşen Erdal hanımefendiye ve sazendelere, Servetiye Cephesi mücadelesini kazanan Türk askerlerinin Zafer Duruşunu büyük bir tabloya dönüştüren, ressam olan hocalarımıza da ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.
Başiskele Kaymakamı Kantay’ın ardından konuşan İzmit eski Belediye Başkanı Nevzat Doğan da şunları kaydetti; “Sayın Kaymakamımıza bu örnek projeyi desteklemelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi gönülden bu işi sahipleniyor ve emek sarf ediyor. Bizde Servetiye Cephesi’nin önemini ortaya koyarak görevimizi yapmaya çalıştık. Bu projelerle bir yandan tarihimize sahip çıkıyoruz, bir yandan da ilçeye değer kazandırılmış oluyor. Bu bölgenin sağlık turizmi açısında da çok değerli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Yer altı kaynakları çok zengin olmayan bir ülkeyiz fakat muhteşem değerlere sahibiz. Yer üstünde görülen ve görülmeyen çok kıymetli bir tarihimiz var.”
Doğan’ın ardından konuşan Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ercan Yamen ise; “Başiskele yeni bir ilçe olmasına rağmen yüzünü turizme dönmüş vaziyette. Bu alanda gerçekten çok güzel çalışmalar var. Fakat Avrupa’dan yeteri kadar turist alamıyoruz. Kocaeli verilere 660bin yerli, 110bin yabancı turisti ağırlamaktadır. Bunların bir çoğu iş ve kongre turizmi sebebiyle gelmektedir. Yüzünü turizme çevirmiş bir Başiskele olarak, doğasıyla, tarihiyle, konforlu otelleriyle Başiskele, katma değerli turiste daha iyi şekilde hizmet edebilir hale gelecektir inanıyorum. Günü birlik olan turistlerimizin, konaklar hale getirmeliyiz. Bunun için gerekli tarihe ve güzelliklere sahibiz. Tüm ilçelerimizde yapacak çok işimiz var. Bir kentin tanıtımı o kentin çocuklarından başlar. Kocaeli gerçekten gizemli bir kent. Her ilçemizin farklı farklı değerleri var, az önce dinlediğimiz türküler gibi türküleri var. Bu değerleri ortaya koymaya devam edeceğiz. Servetiye Cephesi de bu bölge için çok önemlidir. Burada inanılmaz hikayeler vardır” dedi.
Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ercan Yamen’in ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Abdullah Köktürk; “Bu bölgenin yurt olması kolay olmadı. Bu anlamda bizim yöresel birçok kahramanlarımız oldu. Bu kahramanlarımızı gelecek nesillere anlatmamız için bu projeleri çok değerli buluyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Abdullah Köktürk’ün ardından konuşan Kocaeli Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Suat Yıldız ise; “Bu güzel projesinin ilçeye hayırlı olmasını diliyorum. Bu tarz programların ilçeye ve ilimize büyük katısı olacağını umuyorum. Katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı..
Proje ile ilgili detaylı bilgi veren proje koordinatörü Emin Öztürk’ten sonra Servetiye Cephesi şehit ve gazilerinin torunlarından Kadem Duran (Kadem Çavuş’un torunu) ile Recep Karaosmanoğlu konuyla ilgili duygularını paylaştı. Konuşmalarıyla tarihsel özel bilgiler paylaşan ve salondakilere duygu dolu anlar yaşatan konuşmacılar büyük alkışlarla konuşmalarını gerçekleştirdi.
İlçedeki turizmi hareketlendirmeyi hedefleyen “Gel Gez Gör Başiskele” projesi 2021 yılının Mart ayında sonlanacağı ifade edildi.
“Gel Gez Gör Başiskele” projesi nedir?
Başiskele İlçesi’nin önemli doğal, kültürel ve tarihi yerlerinin tanıtımıyla ilçenin tanınırlığının artması, ilçedeki turizm potansiyelinin geliştirilmesi, ilçenin sosyo-ekonomik ve kültürel seviyesinin yükselmesi ve kent kimliğinin oluşmasına katkıda bulunulması amaçlanan; Proje ortağı olarak Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün çeşitli faaliyetlerle yer alacağı; Başiskele Belediyesi, Başiskele İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Başiskele Halk Eğitim Merkezi, Başiskele Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği, Bahçecik Kültür ve Dayanışma Derneği, Wellborn Luxury Hotel, Karaaslan Kamping Tesisleri’nin iştirakçileri olduğu Başiskele Kaymakamlığı koordinasyonu ile hazırlanan ve MARKA’nın destekçisi olduğu bir turizm projesidir.
Proje faaliyetleri kapsamında Başiskele’nin tarihi ve turistik yerleri ile ilgili saha ve literatür çalışmaların yapılıp yöre ile ilgili kapsamlı bir tarih ve turizm envanterinin oluşturulması, proje kapsamında belirlenen Başiskele’nin doğal, kültürel ve tarihi yerlerinin tabelalandırılması, ilçenin tanıtımı amaçlı kısa film çekilmesi, İlçede öğrenim gören ilk ve ortaöğretim öğrencilerine tarih derslerinde ilçenin tarihi ve turistik değerleri anlatılarak öğrencilere bu yerlerin gezdirilmesi, Turizm Haftası’na denk gelen tarihlerde bir Turizm Çalıştayı’nın düzenlenmesi, ilçedeki yoğun ziyaretçi akışının olduğu noktalara Turizm Bilgilendirme Ofisleri’nin kurulması, ilçedeki tarihi ve turistik alanların koordinatlarını ve yerlerini gösteren bir Turizm Haritası’nın oluşturulması gibi konuların gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay kimdir?
1968 yılında Isparta’da doğan Kantay; 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu.
1995-1998 yılları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde “Kırsal Alanda Çalışan Çocukların Geleceğe Yönlendirilmesinde Mülki İdarenin Rolü” konusunda yüksek lisans yaptı.
1998 yılında Antalya Kaymakam adayı olarak başladığı mülki idare amirliğinde, sırasıyla Eskişehir-Alpu, Ağrı-Taşlıçay, Denizli-Honaz, Diyarbakır-Yenişehir (kurucu kaymakam), Kahramanmaraş-Türkoğlu, Manisa-Demirci Kaymakamlığı, Diyarbakır ve Kastamonu Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Kastamonu Vali yardımcılığı sırasında, Orta Karadeniz Kalkınma Birliği Müdürlüğü ve Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğünü yürüttü.
Eskişehir ve Denizli’de, çocuk işçiliği ve çocuk yoksulluğunun önlenmesi, göçmen tarım işçilerinin rehabilitasyonu projesi, Ağrı-Murat nehri havzasının erozyon kontrolü ve rehabilitasyonu, kız çocuklarının geleceğe yönlendirilmesi projesi, Kahramanmaraş’ta yetişkinlerin çok yönlü eğitimi projesi, Kastamonu’da yerel dinamiklerle kalkınma ve turizmin geliştirilmesi, kültürel ve tarihi mirasın nesillere aktarılması, ahşapta çok yönlü istihdam yaratılması projesi, Manisa Demirci’de ata tohumların derlenmesi için ” Demirci Tohumbank”ın kurulması, afete yerelden acil destek (JICA), kestane kanserinin topyekûn önlenmesi projesi, Kocaeli Başiskele’de “Suriyeli Savaş Mağduru Çocukların Rehabilitasyonu” projesi (Avustralya Büyükelçiliği) ve iyilikte buluşma sistemi gibi yerel, ulusal, uluslararası projelerde ve AB projelerinde; proje hazırlayıcısı, proje koordinatörü ve proje uygulayıcısı olarak yer almıştır. Turizm ve tanıtma platformu (TUTAP) onur kurulu üyesi.
HABER : Veysel KAVRAYAN & Eğitimci-Gazeteci-Yazar
Kocaelihaberci, 27 Aralık 2019