Ne yapıyoruz biz? Spordaki hedeflerimiz nedir? Hareket edenlerimizin sayısını nasıl arttırmalıyız? Çocuklarımız okullarında spor yapabilecekler mi? Beden Eğitimi ve Spor derslerinin sayısı ne zaman çoğalacak?
Dünyanın en önemli fizikçisi Stephen Hawking,”Yetişkinler günde 30 dakika, çocuklar 60 dakika egzersiz yapsın” diyor. Hawking, bir dakikalık konuşmasında insanlığın en önemli sorunlarından biri olarak obezite’ye değindi. Hareket, egzersiz, spor artık fizikçilerin bile dikkatini çekmiş durumda. Ama bizim tarafta hareket yok!
İşyerime gidip gelirken radyo haberlerini dinlerim. Spor Bakanımızın “Uyuşturucu bağımlılığına karşı en iyi çözüm yollarından birisinin spor olacağını” bildiren bir yorum ilgimi çekti. Doğru, ama çocuklarımızı, gençlerimizi spora nasıl yönlendireceğiz? Temel eğitime gidenlere TEOG, Yükseköğretime gideceklere ise ÖSS dediğimiz sınavlar ile frenliyoruz. Bu frenlemede ilk payını alan hareket eğitimi ve spor oluyor.
Spor yapmakta olanlar, gelecek kaygısı nedeni ile spordan koparılıyor. Spor yapanlara eskisi kadar önem verilmiyor. Milli sporcuların çoğuna yüksek öğrenimde kapılar yüzlerine kapatılıyor. Bunun önüne geçilmelidir. Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında ilk dereceyi alanlara Üniversitelerimizde daha fazla seçenek sunmalıyız. Bugünün milli sporcuları geleceğin spor eğitmenleri olmaya en yakın durumdadırlar. Eğer onlara imkân vereceksek yalnızca spor bölümleri için değil diğer alanlarda da bu şansı vermeliyiz.
Sporu ve sporcuyu korumada daha yüksek seviyede önlemler almalıyız. Bunlar nasıl yapılabilir? Çok basit. Okullarımızda spor derslerinin sayısını arttırmalıyız. Klasik beden eğitimi yerine oyun ağırlıklı içerikler taşıyan ders planlarını gerçekleştirmeliyiz. Haftada bir yarım gün mutlaka spora ayrılmalı, okulun spor hocası ve imkânlarına göre o günü, öğrenci sevdiği, yapmak istediği sporla geçirilmelidir.
Okul öncesi eğitimdeki hareket ve egzersizler dikkatle tasarlanmalıdır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerindeki derslerden biri olan “Çocuk ve Spor” içeriğine okul öncesine yönelik yeni çalışma konuları eklenmelidir. Bu dersleri yürüten arkadaşlarıma konuyu tekrar hatırlatmış olayım.
Egzersiz yapmayan, spor yapmayan bir toplum kendi günlük işlerinde de çok başarılı olamazlar… Etrafınıza bakın, endüstride, eğitimde, yerel yönetimlerde çalışanlar içerisinde günlük yaşamlarının bir bölümünü spora ayıranlar daha başarılı bir performans sergiliyorlar. Hareket etmek güç toplama ve yaşamı yeniden tesis etmede önemli bir araçtır.
Bazı yazılarımda kullandığım bir cümleyi sizlerle tekrar paylaşıyorum: Spor yapanlar, bugünün yıldızlarıdır ama geleceğin liderleri olacaktır. Bu nedenle harekete, egzersize, spora her zamankinden daha fazla önem vermek ve zaman ayırmayı unutmamalıyız.