Çevre

Genel Sekreter Büyükakın, Evsel Katı Atık Yakma Tesisi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi

Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’ne kazandırmayı planladığı Evsel Katı Atık Yakma Tesisi’nin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

8 Ekim 2016 Saat: 11:03
Genel Sekreter Büyükakın, Evsel Katı Atık Yakma Tesisi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi
Genel Sekreter Büyükakın, Evsel Katı Atık Yakma Tesisi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye ve Kocaeli’nde bir ilk özelliğini taşıyacak olan ve kentin tüm dinamikleri ile paylaşılan Evsel Katı Atık Yakma Tesisi ile ilgili bilgilendirme toplantısı Antikkapı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın sunum yaptığı toplantıda tesisin kurulma fikrinin 4 yıl öncesinden planlandığının altını çizerek, ”Bugün Kocaeli için önemli bir gün. Avrupa’da yaygın olan ve Kocaeli’nde de yapılması gerekli olan tesis için demokratik bilimsel, şeffaf ve katılımcı bir çalışma tarzıyla kolları sıvadık. Bu süreç zarfında da şeffaf olacağız. Hiç kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak” dedi.

Her Kesimden Katılımcı Yer Aldı

Bilgilendirme sunumuna Büyükşehir Belediyesi Genel Sektereri Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın dışında, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcıları Gökmen Mengüç, Ali Yeşildal, Başkan Danışmanı Ömer Polat, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, daire başkanları, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İbrahim Demir, Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Cevat Yaman, siyasi grup temsilciler, STK temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

“Çöplük İstemiyoruz”

Bugünün Kocaeli için önemli bir gün olduğuna dikkat çeken Genel Sekreter Büyükakın, Kocaeli’ne kazandırılacak Evsel Katı Atık Yakma Tesisi’nin tüm yönleriyle anlatıldığı bir sunum gerçekleştirdi. Genel Sekreter Büyükakın, ”Büyükşehir Belediyesi olarak şeffaf ve sabırlı bir şekilde çalışmaya devam ettik. Kocaeli’nde çöplük istemediğimizi defalarca ifade ettik. Eğer çöplük istemiyorsak, bu tesisin yapılması gerektiğinin altını çizdik. Evsel Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ni kurmak için demokratik, şeffaf, katılımcı ve bilgilendirici bir rota izledik’’ ifadelerini kullandı.

Depolama Alanlarımızın 3 Yıl ÖmrüKaldı

Sunumunda diğer Büyükşehir Belediyeleri’ndeki mevcut olan vahşi depolama alanlarını gösteren Genel Sekreter Büyükakın, ”Kocaeli’nin hiçbir yerinde bu tarz görüntülerin yaşandığı çöplüklerin olmaması için uğraşıyoruz. Zaten kentimizde bu tarz vahşi depolama alanımız yok. Düzenli depolama yapıyoruz. Fakat depolama alanlarımızın ömrü 3 yıl kaldı. Şimdi bu tesisi yaparsak en erken 4 yıl sonra hizmete sokabileceğiz. Bu yüzden işimize bir an önce başlamalıyız” dedi.

Ortaklaşa Çalışıldı

Tesisin planlanması safhalarında Çevre Mühendisleri Odası, üniversitelerden akademisyenler ile ortaklaşa çalıştıklarına dikkat çeken Genel Sekreter Büyükakın, ”Demokratik, bilimsel, şeffaf ve katılımcı bir çalışma tarzıyla yapılması planlanan projeyi her fırsatta kamuoyu ile paylaştık. Evsel Katı Atık Yakma Tesisi için tüm kesimlerden gelen görüş ve önerileri titizlikle değerlendirdik. Yurt dışına yapılan yerinde inceleme gezileriyle de konunun muhataplarını bilgilendirdik’’ şeklinde konuştu. Genel Sekreter Büyükakın ayrıca, ”Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler, durumla ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre tesisin bir an önce yapılması gerektiği öne çıktı ve tesisin yapılabileceği alanlar tespit edildi’’ açıklamasını yaptı.

Yer Seçimi Kriterleri

Yer seçimi konusunda üniversiteden akademisyenler ile çalıştıklarını kaydeden Genel Sekreter Büyükakın, ”İTÜ, KOÜ, GTÜ’den akademisyenlere elimizdeki mevcut yerleri ilettik. Onlar da çalışma yürüttüler. Nüfus yoğunluğu, su havzaları, mülkiyet durumu, taşıma maliyetleri, trafik yükü, yerleşim yerlerine uzaklık ve topografik yapı belirlendi. İlçelerin nüfuslarına ve ürettikleri evsel atık oranlarına da bakıldı. Kocaeli’nde günlük yaklaşık 1.600 ton evsel atık üretiliyor ve bunun çok büyük bölümü bu ilçelerden toplanıyor. Taşıma maliyetleri ve diğer kriterler göz önüne alındığında tesisin bu ilçelere yakın bir alanda olması gerektiği ortaya çıktı” dedi.

İzmit Orman Depo Alanı

Genel Sekreter Büyükakın, titiz çalışmalar sonucunda Dilovası Köseler, Körfez Toylar, Derince Kaşıkçı, İzmit Orman Depo, İzmit Yasıbağ, İzmit Çayırköy ve İzmit Solaklar’da dikkatli bir saha incelemesi yapıldığını ifade ederek, ”İSKi ve İSU’nun su havzaları da titizlikle değerlendirildi. Teknik, ekonomik ve çevresel faktörler göz önüne alındığında ‘’Evsel Katı Atıktan Enerji Üretim Tesisi’’ni yapmak için kriterler en uygun alanın İzmit Orman Depo alanı olduğu görüşü öne çıktı. İzmit Orman Depo alanı ilçe merkezine 13,4 km, KOÜ Umuttepe Kampüsü’ne 4,7 km mesafe uzunlukta bulunuyor” şeklinde konuştu.

“Hiç Kimsenin Klabinde Şüphe Olmasın Diye”

Evsel Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin kentin ortak bir ihtiyacı olduğunu dile getiren Genel Sekreter Büyükakın, ”En ileri standartlarda bir tesis yapacağız. Tesiste hava kirliği yok, koku yok. Şehre ve şehirde yaşayanlara, tesisin çevresindeki doğaya asla zarar vermeyecek. Üstelik bu tesiste elektrik enerjisi de üretilecek. Bu konuda vatandaşlarımız emin olsun. Biz bu kentte yaşayan bir ferdiz. Bu süreçte, Çevre Mühendisleri Odası, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, siyası parti temsilcileri, basın mensupları olarak her aşamada konunun içine katılabilirler. Yeter ki hiç kimsenin kalbinde şüphe kalmasın” ifadelerini kullandı. Genel Sekreter Büyükakın, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haber: Veysel Kavrayan

Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat