Elimde 17.Şubat.2018 tarihli bir İstanbul gazetesinin eki var: “Güney Marmara” Bu ekin 3.sayfasında bir başlık: KOCAELİ’YE 2 MİLYON AĞAÇ.
Altında “Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yıl sonuna kadar şehrin çeşitli bölgelerine iki milyon ağaç dikmeyi planladıkları” ve son bölümünde “13 yılda 7 milyon 675 bin 276 adet ağaç dikildi. Eskiden nefes alınamayan bir kent vardı. Dikilen ağaçlarla kentin havasını değiştirdi. Yapılan yeşil alanlar parkla birlikte daha ferah bir Kocaeli’yi planlıyoruz. 2019 yılına kadar 2 milyon daha ağaç dikmek hedefliyoruz” ifadesi yer alıyor.
Demek “Eskiden nefes alınamayan bir kent vardı.” Öyle mi! Eskiden İzmit’in denizden çekilen fotoğrafların hiç mi görmediniz? Ağaçlardan, evler, yollar ve hatta minareler görülmezdi. İzmit asıl şimdi nefes alınmaz kenttir. Halk sürekli ve her geçen gün artan miktarda zehir solumaktadır.
Ama elimde bir başka yayın daha var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi- Kültürü Sempozyumu-IV’e ait (yani geçen yıl yapılan Sempozyum) Özet Kitapcığı. Bu kitabın 61.sayfasında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin OSMANLIDAN CUMHURİYET’E AĞAÇ DENİZİ KOCAELİ başlıklı bir tebliğ özetine yer verilmiş. Burada 4. paragrafın birinci cümlesi şöyle: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde her yıl bir milyon ağaç toprakla buluşmaktadır”. Sempozyumun yapılış tarihi.2016. Bu belediye 14 yıldan beri işbaşında olduğuna göre bu yazıdan, ilde önceden var olan ağaçlara 14 milyon ağaç eklenmiş olduğu anlaşılıyor.
Bayanlar ve baylar…Asla unutmayınız; sempozyum bilimsel bir çalışmadır. Ciddi ve doğrulardan şaşmayan çalışma gerektirir. Bunlarda sunulan tebliğler, doğruluğu kesin bilimsel verilere dayanır. Sonuçta sadece bu bilimsel verilere dayalı, yıllarca araştırmacıların önünde olacak bir sempozyum kitabı yayımlanacaktır. Tebliğde yazılan ile yapılan birbirinden farklı olunca bu nasıl bir sempozyum oluyor acaba ? Durum bu olduğuna göre bunu bilim hayatımız nasıl kabullenecektir? Bunun kötü izi nasıl silinecektir?