Siyaset

Gergerlioğlu Bank Asya’da Parası Olan Yurttaşların Mağduriyetlerini sordu

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu; 15 Temmuz 2016 öncesi Bank Asya’da Parası Olan Yurttaşların Mağduriyetlerini Bakan Berat Albayrak’a sorarak meclis gündemine taşıdı.

7 Eylül 2018 Saat: 11:07
Gergerlioğlu Bank Asya’da Parası Olan Yurttaşların Mağduriyetlerini sordu
Gergerlioğlu Bank Asya’da Parası Olan Yurttaşların Mağduriyetlerini sordu

Dönemin Başbakanı ve TMSF Yeklilileri 100 Bin TL ye Kadar Devlet Güvencesi Vermişti

2015 senesinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Habertürk televizyonunda yaptığı açıklamada Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin bir soru üzerine bunun tamamen teknik ve mali bir durum olduğunu söylemiş. Davutoğlu "Türkiye'de bir hukuk devleti olarak BDDK, TMSF ve bankaların nasıl çalışacağı belli ilkelere bağlandı. Bunlar da son derece temiz ve ilkesel çalışan kurumlar. Bir siyasi talimat üzere harekete geçen kurumlar değil" demiştir.

Yine 2015 senesinde TMSF yetkilileri, mevduat sahiplerinin endişe etmemesi gerektiğini belirterek çalışmaların sürdüğünü söylemiş. Bankacılık Kanunu kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren TMSF yetkilileri 100 bin liraya kadar devlet garantisi olduğu için mevduat sahiplerinin endişeye kapılmaması gerektiğini söylemiştir.

 

Suç Sadece Kanunla Belirlenir, Kanunda Belirtilmeyen Hiçbir Şey Suç Olamaz!

Bu açıklamalara devlet güvencesine rağmen 10 binlerce insan Bank Asya’ya para yatırdıkları gerekçe gösterilerek işlerinden olmuşlardır. Para yatıranların pek çoğu mahkemelerden beraat ve takipsizlik almalarına rağmen mağduriyetleriyle baş baş başa kalmışlardır. Bu insanlar paraları yüzünden işlerinden olmuş ancak mağdur tekrar mağdurlaştırılmış paralarını da halen bankadan alamamışlardır. Bu durum hukuk devleti açısından kabul edilebilir değildir. Elbette ki suç cezayı gerektirir ancak kanunda belirtilmeyen hiçbir şey suç olarak kabul edilmez

 

 

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyla ilgili önergelerindeki bu sorulara Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevap vermesini istemiştir.

 

İşte sorular sorular;
  1. 15 Temmuz 2016 sonrasında Bank Asya kasalarında ne kadar para ve kıymetli maden bulunmaktaydı? Bank Asya kasalarında bulunan para ve kıymetli madenler nasıl değerlendirilmiştir?
  2. 15 Temmuz 2016’dan sonra Bank Asya’da bulunan parasını alamayan yurttaşların olduğu bilgisi doğru mudur? Bu iddia doğruysa bunun hukuki gerekçesi nedir?
  3. Bank Asya’ya borcu olan kaç yurttaştan 15 Temmuz 2016 sonrası toplam ne kadar kredi ödemesi tahsil edilmiştir ? Bu alınan ödemeler nerelerde değerlendirilmiştir? Bank Asya’nın halen alacağı mevcutsa piyasadan kalan alacağı ne kadardır?
  4. Bank Asya devlet güvencesinde olmasına hatta son dönemi TMSF tarafından el konulmasına rağmen bankaya para yatırdığı veya bankadan borç aldığı için yurttaşların sorunlar yaşamasının sebepleri nelerdir?
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat