HDP Kocaeli Milletvekili, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te düzenlendiği basın toplantısında, 45 yaşındaki baba İsmail Devrim’in intiharının toplumun içine düşürüldüğü ekonomik sıkıntıya olarak değerlendirdi.
HDP Kocaeli Milletvekili, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te düzenlendiği basın toplantısında, 45 yaşındaki baba İsmail Devrim’in intiharının toplumun içine düşürüldüğü ekonomik sıkıntıya gösterilen büyük bir reaksiyon olarak değerlendirdi. “Mesele aslında pantolon meselesi de değildir. Mesele Türkiye’de vatandaşlarımızın içine düşürüldüğü ekonomik buhranın onların ruh dünyasında yapmış olduğu büyük sarsıntıdır” diyen Gergerlioğlu, "Daha kaç kişi intihar edecektir, kaç kişi feryat edecektir?" diye sordu.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te yaptığı basın toplantısında olayı haberleştiren Astakos Haber muhabiri Ergün Demir’in, İsmail Devrim’in eşi Hafize Devrim ile yaptığı görüşmenin ses kaydını dinletti ve Kocaeli Valiliği ile Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “oğluna pantolon alamadığı için intihar etti” haberlerini yalanlayan açıklamalarını eleştirdi. Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Hem okul yönetiminin büyük bir suçu vardır hem de yaşadığımız Türkiye’deki insanlarımızın düçar olduğu ekonomik hali gösteren ve yöneticileri ilgilendiren çok büyük bir sorumluluk vardır. Bu sorumluluğu, skandalı örtbas etmek için Valilik ve Cumhuriyet Başsavcılığı gerçek dışı beyanlarda bulunmaktadır maalesef. Şu konuşmayı yalanlayabilecek bir kimse var mıdır? Acılı bir anne net bir şekilde gerçekleri söylemektedir” dedi.
“Mesele aslında pantolon meselesi de değildir. Mesele, Türkiye’de vatandaşlarımızın içine düşürüldüğü ekonomik buhranın onların ruh dünyasında yapmış olduğu büyük sarsıntıdır. Vatandaşlarımız son zamanlarda gerçekten canlarını ortaya koyan son derece çarpıcı hareketlerle büyük bir sıkıntıyı dile getirmektedir. Geçtiğimiz günlerde işsiz kaldığı için Şanlıurfa’da üzerine benzin dökerek yakan vatandaşımız, seyyar satıcı olduğu için tezgâhlarına zabıta tarafından el konulan ve buna itiraz eden ve ‘başkası olsaydı el koymazdınız ama fakir, gariban olduğum için benim tezgâhıma el koyuyorsunuz’ diyen kişinin intihar etmesi ile bu son olay bir patlamayı göstermektedir. Toplumda bir infial vardır. Toplum artık içine düşürüldüğü bu ekonomik sıkıntı haline büyük bir reaksiyon göstermektedir. Bu konuda net bir şekilde çözümler bulunması gerekmektedir. Vatandaşlarımız son derece kötü, üzücü bir hale düşürülmüştür. Daha kaç kişi intihar edecektir? Daha kaç kişi feryat edecektir? Bunu soruyoruz yetkililere! Gerçeğin apaçık ortaya çıkması ve bunun sorgulanması yerine alelacele yapılan açıklamalar devlet ciddiyetiyle de bağdaşmamaktadır. Gerçek dışı olduğu apaçık meydanda olan bu açıklamalar hakkında dinlettiğim bu ses kaydından sonra yetkililer ne diyecektir, merak ediyorum.”
“İsmail Devrim’in ölümü sıradan bir ölüm değil, binlerce milyonlarca insanın içinde bulunan hali gösteren çok acı, çok dramatik, vicdan sızlatan bir olay” diyen Gergerlioğlu, Kocaeli’nde olayın gerçekleştiği bölgede çok sayıda kişiyle konuştuğunu, okulların zorunlu kıyafet dayatması karşısında ekonomik sıkıntılar yaşandığını, dükkânların normalde sattıklarının çok üzerinde fiyatlara bu kıyafetleri satmasının bir skandal olduğunu belirterek, “Bu konuda da bir düzenleme getirilmeli” dedi.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, İsmail Devrim’in intiharı üzerine Meclis’e verdiği soru önergesi şöyle:
Kocaeli İli Körfez İlçesinde, lise birinci sınıf öğrencisi oğluna, okul kıyafeti alamayan baba evinin banyosunda kendini asarak hayatına son verdi. Baba İsmail Devrim’in pantolonundan 20 lira çıkarken, olayla ilgili jandarma ekipleri soruşturma başlattı. Kocaeli’nin Körfez İlçesi’nde yaşayan 45 yaşındaki İsmail Devrim, lise birinci sınıfa giden oğlunun okul kıyafetini alamadı. 14 yaşındaki M.D. ilk gün okul kıyafeti olmadan okula gitti. Okul kıyafeti olmadığı için okuldan geri gönderilen M.D. yoklama defterinde ‘yok’ yazıldı.
Bu bağlamda;
1- İsmail Devrim’in liseye giden oğlunun okulun istediği pantolonu alamadığı için intihar ettiği iddiası doğru mudur?
2- İntiharın sebebi konusunda Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Kocaeli Valiliği’nin yaptığı açıklamaların birbirinden farklı olmasının sebebi nedir?
3- Öğrencisinin maddi durumunu tespit edemeyen ve öğrenciyi zor durumda bırakan görevlilerin Anayasamızın 2. maddesinde belirtilen Türkiye sosyal bir hukuk devletidir maddesine aykırı davrandıkları sebebiyle haklarında soruşturma açılmış mıdır? Açılmış bir soruşturma varsa hangi aşamadadır?
4- İsmail Devrim’in intiharına sebep olan durumu protesto etmek için toplanan kalabalığa ‘Milli Güvenliği Tehdit’ ettikleri iddiasıyla polislerin müdahale ettiği iddiası doğru mudur?
5- Eğer bu iddia doğruysa bir eylemin ‘Milli Güvenliği Tehdit’ ettiğiyle ilgili somut deliller nelerdir?
6- OHAL’in bitmiş olmasına rağmen kolluk güçlerinin olağan döneme geçmemesinin sebepleri nelerdir?
7- Anayasal ve barışçıl bir hak olan gösteri ve yürüyüş hakkını engelleyen kolluk güçleri ve emri veren amirleri için yasal işlem başlatılmış mıdır? Yasal işlem başlatılmışsa soruşturma hangi aşamadadır?
8- 2016 OHAL’in ilanından bu güne kadar geçim zorluklarını gerekçe göstererek intihar eden yurttaşların illere göre ayrılmış sayısı kaçtır?