HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Murat Dönmez ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a soru önergesi vererek Organize Sanayi Bölgelerinde elektrik ve doğalgaz kesintisi sonrası yaşanan mağduriyetle
Gergerlioğlu, Sanayi 'deki elektrik ve doğalgaz kesintisini Meclis'e taşıdı
HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Murat Dönmez ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a soru önergesi vererek Organize Sanayi Bölgelerinde elektrik ve doğalgaz kesintisi sonrası yaşanan mağduriyetleri sordu.
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Murat Dönmez ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a verdiği soru önergesi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Basında yer alan bilgide:“ Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından gayri resmi yollardan ve şifahi olarak tüm Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) tek tek aranmak suretiyle elektrik kesintisi uygulanması talimatı verildi. Geçtiğimiz hafta İran’ın doğalgazı 10 gün keseceği haberi üzerine, sanayiye %40 doğalgaz kesintisi uygulanacağı BOTAŞ tarafından açıklanmıştı. Hafta sonunda TEİAŞ’ın tüm OSB’leri tek tek arayarak bu kez elektrik kesintisi uygulanması yönünde kararını bildirdi. Doğalgaz kesintileri sebebiyle Ford Otodan Gölcük fabrikasında üretime ara verildi. Doğalgazda yaşanan arz belirsizliği sebebiyle fabrikalar üretime ara veriyor. Ford Otosan'da üretime 1 gün ara verildiği açıklandı. Yapılan açıklamada, "Gaz arzı belirsizlikleri ve olumsuz hava koşulları sebebiyle 24 Ocak Pazartesi günü (23 Ocak Pazar gününü 24 Ocak Pazartesi gününe bağlayan gece vardiyası dahil olmak üzere) üretim çalışması yapılmayacaktır” denildi.” ifadeleri yer almıştır.
Bu bağlamda;
1. Bakanlığınızın doğalgaz ve elektrik kesintileri ile mağdur olan üretim tesisleri ve işverenler hakkında yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
2. Üreticiyi, işverenleri desteklemek amacıyla hükümetinizin yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
3. Yaşanan kesintiler sonrası Ford Otosan'da üretime 1 gün ara verildiği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa başka firmalarda da aynı şekilde üretime ara verilmiş midir?
4. Kocaeli sanayisi başta olmak üzere bu kesintilerin Türkiye Ekonomisine zararı ne olmuştur? Bu konuyla ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Araştırma yapılmışsa sonuçları nelerdir?
5. Mağdur olan sanayi tesislerine iktidar tarafından herhangi bir destek verilecek midir? Destek verilecekse içeriği nedir?
6. Önümüzdeki dönemde yine buna benzer herhangi bir kesinti olacak mıdır? Olma ihtimali varsa alınan önlemler nelerdir?
7. Bakanlığınıza bu ve benzer konularla ilgili iletilmiş şikâyet sayısı kaçtır?
8. Son 5 yılda iş yerini kapatan yurttaş sayısı kaçtır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Basında yer alan bilgide: “Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından gayri resmi yollardan ve şifahi olarak tüm Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) tek tek aranmak suretiyle elektrik kesintisi uygulanması talimatı verildi. Geçtiğimiz hafta İran’ın doğalgazı 10 gün keseceği haberi üzerine, sanayiye %40 doğalgaz kesintisi uygulanacağı BOTAŞ tarafından açıklanmıştı. Hafta sonunda TEİAŞ’ın tüm OSB’leri tek tek arayarak bu kez elektrik kesintisi uygulanması yönünde kararını bildirdi. Doğalgaz kesintileri sebebiyle Ford Otodan Gölcük fabrikasında üretime ara verildi. Doğalgazda yaşanan arz belirsizliği sebebiyle fabrikalar üretime ara veriyor. Ford Otosan'da üretime 1 gün ara verildiği açıklandı. Yapılan açıklamada, "Gaz arzı belirsizlikleri ve olumsuz hava koşulları sebebiyle 24 Ocak Pazartesi günü (23 Ocak Pazar gününü 24 Ocak Pazartesi gününe bağlayan gece vardiyası dahil olmak üzere) üretim çalışması yapılmayacaktır” denildi.” ifadeleri yer almıştır.
Bu bağlamda;
1. Bakanlığınızın doğalgaz ve elektrik kesintileri ile mağdur olan üretim tesisleri ve işverenler hakkında yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
2. Doğalgaz ve elektrik kesintilerinin tekrarlanmaması için hükümetinizin yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
3. Doğalgaz ithalatının sözleşmeleri uluslararası sözleşmelere bağlı mıdır?
4. Doğalgaz ithalatında yaşanan kesintiler üzerine ithal edilen ülkeye bir yaptırım var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
5. Üreticilerin ve işverenlerin minimum zarar görmesi için Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?
6. Üreticilerin ve işverenlerin doğalgaz ve elektrik kesintileri sebebiyle uğrayacakları zarar hükümetiniz tarafından karşılanacak mıdır?
7. Kaç üretici ve işveren doğalgaz ve elektrik kesintilerinden etkilenmiştir?
8. Doğalgaz ithalatının kesintiye uğrayan İran yerine diğer ülkelerden tercih edilmesi için Bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
9. Doğalgaz kesintisinin 10 günü aştığı taktirde Bakanlığınız ne gibi işlemlerde bulunacaktır?
10. Doğalgaz depolarının genişletilmesi yönünde Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa nerelere doğalgaz depoları inşa edilmesi planlanmaktadır?
11. Bakanlığınıza bu ve benzer konularla ilgili iletilmiş şikâyet sayısı kaçtır?
12. Son 5 yılda iş yerini kapatan yurttaş sayısı kaçtır?