Kocaeli Ticaret Odası’nın düzenlediği Arnavutluk Ülke Bilgilendirme Toplantısı’nda ülkenin sunduğu fırsatlara dikkat çeken KOTO Başkan Vekili Hüseyin Gezer, “Arnavutluk bizim için önemli bir Pazar” dedi
Kocaeli Ticaret Odası’nın düzenlediği Arnavutluk Ülke Bilgilendirme Toplantısı’nda ülkenin sunduğu fırsatlara dikkat çeken ve Türk yatırımcılarının Arnavutluk pazarını göz ardı etmemesi gerektiğini ifade eden KOTO Başkan Vekili Hüseyin Gezer, “Arnavutluk bizim için önemli bir Pazar” dedi
Kocaeli Ticaret Odası, üyelerinin Arnavutluk pazarını daha yakından tanımaları ve mevcut fırsatları değerlendirmeleri için, ‘Arnavutluk Ülke Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi. Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Gezer’in, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Meclis Başkan Vekil Alp Kayalar, Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kozluca, Meclis Üyeleri İbrahim Atalay ve Fatih Ekinci ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıda, Dış Ekonomik İlişkiler Arnavutluk Sorumlusu ve Aktif Yatırım Bankası Uyum Müdürü Pınar Gürkan, DEİK Uzmanı Ezgi Tanrıverdi ile Ekonomi Bakanlığı Ülke Uzmanı Burak Şevketbeyoğlu katılımcılara kapsamlı bilgiler verdi.
‘Kocaeli sanayici ve tüccarının pazar bulması ve ürününü tanıtması amacıyla üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmeye devam edeceğiz’
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ve Oda üyelerine yoğun ilgileri dolayısıyla teşekkür eden Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Gezer, “Kocaeli Ticaret Odası olarak üyelerimizin uluslararası pazarlara açılmasına destek ve dolayısıyla ülkemizin ihracatına katkı sağlamak amacıyla ülke günleri organize ediyoruz. Bu kapsamda bizlere destek olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulumuza ve Ekonomi Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere Kocaeli, ülke imalat sanayiinin merkezi konumundadır. Üreten Kocaeli sanayici ve tüccarının pazar bulması ve ürününü tanıtması amacıyla üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmeye devam edeceğiz.
Gezer: Arnavutluk bizim için önemli bir pazar
Arnavutluk bizim için potansiyeli olan ve ihracat fazlası verdiğimiz önemli bir Pazar. Veriler ışığında konuşmak gerekirse; Arnavutluk’a 2016 yılında ihracat tutarımız 305 milyon $ ve ithalat tutarımız 20 milyon $. 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde bu tutar ihracatta 288 milyon $ ve ithalatta 18 milyon $ seviyesindedir. 2016 yılında Kocaeli’den Arnavutluk’a gerçekleştirilen ihracat tutarı 18 milyon $ ve ithalat tutarı 1.6 milyon $’dır. 2017 yılının ilk 9 ayında ise ihracat 22 milyon $ ve ithalat 1.2 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. İhraç ettiğimiz ürünler; Demir-çelik, hububat, inşaat malzemeleri, makine parçaları, elektrikli ev aletleri, kablo ve tel, hazır giyim, plastik malzemeler. İthal ürünlerimiz: Parfümeri ve eczacılıkta kullanılan bitkisel maddeler, ayakkabı, deri, tekstil, alüminyum. Bu programdan sonra Arnavutluk başta olmak üzere ticaret ve yatırım planlarınız varsa gerek bizleri gerekse de DEİK ve Ekonomi Bakanlığı uzmanlarımızla irtibata geçmenizi öneririz” ifadelerine yer verdi.
Deik’in arnavutluk çalışmaları
Arnavutluk Ülke Bilgilendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında DEİK’in Arnavutluk’ta hayata geçirdiği işbirlikleri hakkında katılımcılara kapsamlı bilgi veren DEİK Uzmanı Ezgi Tanrıverdi ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “DEİK Türkiye-Arnavutluk İş Konseyi 1992 yılında kuruldu. Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilip, çeşitlendirilmesi için; mevcut sanayi tesislerinin modernizasyonu, konut ve altyapı inşası, sağlık ve eğitim tesisleri, turizm, altyapı, ulaşım, bankacılık, telekomünikasyon, tarım, gıda ve tekstil gibi alanlarda potansiyel işbirliği olanaklarının hayata geçirilmesinde etkin rol üstlenmektedir. Arnavutluk ile ülkemiz arasındaki ticaret hacmi ve yatırım ilişkilerimiz pozitif bir ivme göstermektedir. 2016 yılı verilerine göre ticaret hacmi, 400 milyon ABD dolarıdır. İhracatımız 374 milyon ABD dolarıdır. ülkemiz Arnavutluk’un en çok ithalat yaptığı üçüncü ülke halini almıştır. Türk firmalarının Arnavutluk’taki yatırım tutarı; yaklaşık 1,7 milyar ABD dolarıdır. 650’si Türk vatandaşı olmak üzere 9700 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Sektörler: enerji, telekomünikasyon, bankacılık, ulaştırma, metal sanayidir. Arnavut’ta ilk Türk yatırımcı Çalık Holding’dir. Banka Kombetare Tregtare-BKT ve Albtelekom ile hizmet vermektedir. Yine büyük firmalarımızdan Limak Holding ve Ayen Enerji’de Arnavutluk’ta yatırım yapan firmalarımızdan sadece birkaç tanesidir” dedi.
Arnavutluk’un yatırımcılara sunduğu fırsatlar
Arnavutluk’un yatırımcılara sunduğu fırsatlar hakkında da bilgi veren Tanrıverdi, “Arnavutluk büyümekte olan bir ekonomiye sahiptir ve bu durumu Arnavutluk’u fırsatlar ülkesi konumuna getirmektedir. Bölgedeki en yüksek büyüme oranı %3,4’le Arnavutluk’undur. Serbest Pazar ekonomisi hakimdir. Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsündedir. Turizm, Altyapı, Enerji, Madencilik ve Sanayi gibi sektörlerde yatırım projeleri bulunmaktadır. Türkiye’ye, Avrupa ve komşu ülkelere kolay erişim sağlanmaktadır. Haftanın yedi günü ülkeye vizesiz direkt seyahat etme fırsatı sunulmaktadır. Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması vardır ve bu da Türk yatırımcılar için çok cazip avantajlar sunmaktadır. AB ve CEFTA ülkelerine gümrüksüz ticaret imkanı sunmaktadır. İş Dostu Yatırım Ortamı sunmaktadır. Ayrıca ortak kültür ve tarih yakınlığı, ticaret ortamının daha da gelişmesine olanak sunmaktadır” dedi.
Gürkan: yabancı yatırımcılara büyük destek sağlanıyor
Akabinde konuşma gerçekleştiren DEİK Arnavutluk Sorumlusu aynı zamanda Çalık Holding’in %30’luk pazar payı ile Arnavutluk’un en büyük bankası olan BKT’nin Koordinatör Sorumlusu Pınar Gürkan, bankacılık sistemi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Gürkan, “BKT Arnavutluk’un en eski bankası olup, bazı şubeleri 1920’lerden bu yana kullanılmaktadır. Arnavutluk’ta ticarette çek ve senet kullanılmadığından, özellikle mal alıp satacak firmaların dış ticaret işlem türlerini kullanması (Akreditif, Stand-by L/C, Garanti mektubu) gerekmektedir. Ticaret çoğunlukla dış ticaret ürünlerinden (mal bedelinin peşin havalesi) şeklinde veya söze binaen gerçekleşmektedir. Yatırım yapacakların ise Arnavutluk mevzuatını çok iyi araştırmaları önem arz etmektedir. Özellikle T.C. Tiran Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği ile yakın ilişki kurulmalı, ülkenin yabancı yatırımcıya sağlayacağı teşvikler ve yatırım projeleri iyice araştırılmalıdır. Ülkede tek parti iktidar olduğundan siyasi istikrar mevcut olup, siyasi otorite yabancı yatırımcılara destek vermektedir” dedi.
Serbest ticaret anlaşması’nın kapsamı
Toplantının son sunumunu ise, Ekonomi Bakanlığı Ülke Uzmanı Burak Şevketbeyoğlu yaptı. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın detayları ile ilgili katılımcıları bilgilendiren Şevketbeyoğlu, 22 Aralık 2006 tarihinde imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 5 Ocak 2008 yılı itibariyle yürürlüğe girdiğini söyleyerek, “Sanayi ürünlerindeki gümrük vergileri, miktar kısıtlamaları, eş etkili vergi ve önlemlerin kaldırılması sağlanmış, Sanayi Ürünlerinde vergiler 1 Ocak 2013 tarihinde tamamen sıfırlanmıştır” dedi. Sunumların ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı. Özellikle Serbest Ticaret Anlaşması’na dahil olan sektörler ve ürün gruplarıyla ilgili kapsamlı bilgi alan Oda üyeleri, iş kollarına dair sorular da sorma imkanı yakaladı.