Necdet Güler
Necdet Güler

Gölcük palmiyeleri

Geçen gün Gölcük ilçemize gittim. Kesilmiş dalları kaldırıma yığılmış olan palmiyeler gördüm. Budanmış !.. olan bir palmiyenin fotoğrafını çektim. Çünkü zavallı ağacın üstünde sadece iki dalı kalmıştı.

28 Ağustos 2016 Saat: 19:16
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 1.395 kez okunmuştur

Sonra sahildeki bir çay bahçesinde dinlenirken Gölcük’te basılan  bir gazetede“Gölcük Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Kavaklı marinasında palmiyeleri buduyor.” başlığı altında şunları içeren bir yazı gördüm:

.Palmiyeler belirlenen budama takvimine göre budanıyor.

.Budamalar ağaçların gelişimini kuvvetlendirmek ve sağlıklı yaşamaları

  için yapılıyor.

.Bu budamaların her yıl düzenli olarak yapılması gerekiyor,

.Şimdi budama için en uygun mevsimdir.

.Budamayı gören vatandaşlar çok mutlu.

 

Gazetede bu haberi okuyunca beni Palmiye konusunda bir merak sardı ki hiç sormayın. Eve dönünce hemen elimdeki kitapları karıştırdım. “Palmiyelerin özellikleri nelerdir? Bu özelliklerine bağlı olarak “hangi durumlarda nasıl budanırlar?” sorularının cevaplarını aradım. Ama sonra aklıma  geldi; aramayı bıraktım. Neden ? Çünkü Gölcük’te yabancı bir tür olan Palmiye ağaçları dikilmiş ise Belediye’nin Park ve Bahçeler Müdürlüğünün elemanları bu palmiyelerin   cinsi ve orijinini, toprak isteklerini, ışık isteklerini, kaç derece soğuğa dayanabildiklerini, hangi durumlarda ve nasıl budandıklarını  kesinlikle öğrenmişlerdir.

Böylece Gölcük için Belediye tarafından kesinlikle en uygun palmiye türü getirilmiş, toprak ve ışık isteği  bakımından bunlar en uygun noktalara diktirilmişlerdir. Bunun yapılmaması milletin parasını çöpe atmak olduğuna göre aksini düşünmek imkansızdır. Evet imkansızdır.

Bu konuda hiç şüphem yok. Üstelik bundan şüphe etmek bilime ve ilme hakaret değil midir? Çünkü dünyanın her tarafında, herhangi bir yerde doğal olarak bulunmayan bir ağaç türünün seçimi bilimsel esaslara göre yapılır. Buna dayanarak söylüyorum ki Gölcük Belediyesi’nin ilgili birimi de bilimsel esasları mutlaka  dikkate almıştır. Bu yüzden bir orman mühendisi olarak da çok müsterihim. Olmamam mümkün mü? Mümkün değil…

Budama konusunda da hiç şüphem yok. Palmiye Gölcük için yabancı tür olduğuna göre herhalde bir işçinin eline makas veya testere verip “Git şunları buda” denilmiyor. Öyle şey olur mu? Çünkü Palmiye ağacının budanması özel bilgi ister. Her ağaç gibi Palmiye de yanlış budama işleminden çok kötü etkilenir. Bunlar Orman ve Ziraat Fakültelerinden mezun olanların bildiği şeyler.

Bu bilgilerle donanımlı teknik elemanların budamayı yapacak kişilere  palmiyelerde, nasıl ve nelere dikkat edilerek budama yapılacağını hem anlatmış ve hem de tatbiki olarak göstermiş olmaması mümkün mü? Bu da mümkün değil..

Yanlız kafam başka bir şeye takıldı: “Budamalar ağaçların gelişimini kuvvetlendirmek için, sağlıklı yaşamalarını   kuvvetlendirmek için yapılıyor” yazılıydı o gazetede. Öyle mi? Bir ağaç ne kadar budanırsa o kadar kuvvetlenir anlayışı  ve bilgisi bir safsata olduğuna göre gazetede neden böyle yazıyor. Belediyeden bir yetkili gazeteye gidip bunu düzeltmeli. “Bu yazılan bilime aykırıdır demeli. Çünkü ağaç en çok yapraktan beslenir demeli. Budanmamış ağaç daima daha uzun yaşar ve  düşük sıcaklıklardan daha az etkilenir demeli. Kentlerdeki ağaçlar belli durumlarda, mecbur kalındığında, normal formuna saygı gösterilerek, en düşük seviyede budanır demeli.

             

Şimdi dikkatinize sunuyorum; bir ağacın oksijen sağlama, havayı temizleme, güzellik verme, ses kirliliğini önleme, iklimde yumuşama sağlama, canlılara barınak olma, sağlığımızı olumlu etkileme olarak ekolojik faydası onun odun hammaddesi üretim değerinin tam 2000 (iki bin) katıdır.[1] Olaya bu açıdan bakınca herhangi bir Belediyenin ağaçlarla ilgili bir uygulaması benim yaşamımı da dolaylı olarak etkilemektedir. Buna dayanarak, vatandaş olarak, Gölcük Belediyesine yazılı olarak başvuracak ve kullanılmış olan Palmiye türünün hangi özelliklerinin Gölcük’teki yetişme ortamı şartlarına uyduğunun bana bildirilmesini dileyeceğim. Bu arada bunların budanmasında hangi yöntemlerin nasıl ve neden kullanıldığını da öğreneceğim. Bu benim hakkım.

 

Az kalsın unutuyordum: O gazetede yazdığına göre palmiyelerin budandığını gören vatandaşlar çok mutluymuş. Evet….Bizim halkımız ağaçların budanması ile çok ilgilenir! Bu yüzden sokaklarda ve cadde kenarlarında budama adı altında, tepesi tamamen kesilmiş, soba borusu gibi ağaçlar da görürsünüz. Böyle ağaçları gören vatandaşlar mutluluktan uçmaktadır.

 

Kaynak:

[1]: Çepel N., 2006. Toprak ve orman kaynaklarımızın ekolojik değerlendirilmesi. Erozyon, 

 Doğa ve  Çevre. Türkiye Erozyonla mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma

Vakfı.TEMA.Yayın No 51

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat