“Gölcük Vizyon 2023” projesi kapsamında III. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu bu yıl 21- 30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Seramik Cam ve Çinicilik Programı atölyelerinde gerçekleştirilecek olan workshoplarda sanatçılar seramik sanatının inceliklerini yansıttıkları eserlerini Gölcük’lü sanatseverlerle buluşturacaklar.
Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen III. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu bu sanat dalı üzerine farklı tarz ve stilleri benimsemiş yurtiçi ve yurtdışından gelen on sanatçıya ev sahipliği yapıyor.
Türk seramik sanatının özellikleri ve çeşitliliğinin; yurt dışından gelen sanatçıların “yaratıcı ve alternatif sanat anlayışı” ile harmanlanacağı sempozyum, Gölcük’e bu alanda öncü olma niteliği katmaktadır.
III. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu’na katılacak sanatçılar:
Yabancı Sanatçılar; Marc Leuthold (ABD), Vilma Villaverde (Arjantin), Valentina Savic (Sırbistan),Sadia Salim (Pakistan).
Yerli Sanatçılar; Hasan Şahbaz,Kaan Canduran,Şirin Koçak,Mükerrem Baki,Pınar Çalışkan,Ezgi Gökçe (Türkiye)
Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirilen pek çok bienale katılan, plastik sanatlar alanında akademik çalışmaları bulunan ve uluslararası nitelikteki çok sayıda yarışmada dereceleri olan sanatçıların yarattıkları eserler bir hafta boyunca Değirmendere Gölcük Sanat Evi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
SEMPOZYUM TAKVİMİ; 21 mayıs 2013: 14:00 – Açılış Yer: Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı.
14:30 - Prof. Güngör Güner’in “Seramik Eğitiminde Iskaladığımız Bir Değerimiz Çini” konu başlıklı sunumu
15:00 – Sergi Açılışı ve Kokteyl
(Anadolu Çömlekçiliği alanında uluslararası nitelikte çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Güngör Güner, İpekyolu güzergahı üzerinde bulunan ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Kazıklı Kervansaray’da kültürel bir değerimiz olan “Çini Sanatı” üzerine sunumunu gerçekleştirecektir.)
23 mayıs 2013: 14:00 – Prof. Sevim Çizer " Gökkuşağı Sanatı: Lüster Seramikler" konu başlıklı sunumu.
(Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşecektir. )
25 mayıs 2013: 21:00 Raku – Değirmendere Çınarlık Meydanı
(Günümüzden yaklaşık 400 yıl önce Japonya’da geliştirilen Raku tekniğiyle üretilen eserler yüksek ısıda pişirilip hızla soğumaya bırakılmakta; böylece her seramiğin üzerinde doğaçlama etkiyle benzersiz desenler oluşmaktadır. Dünyada bir çok seramik sanatçısı tarafından kendine özgü özellikler taşıdığı için kullanılan Raku tekniği uygulamaları Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilecektir.)
27 mayıs 2013: 18:00 - Sergi Açılışı / Cem Güçlüer – Ceyhun Konak Yer: Değirmendere Sanat Evi
(Cam ve seramiğe yeni ve özgün bir bakış açısı getiren Cem Güçlüer, heykel sanatını akademik bir disiplin ve yaratıcı bir anlayışla yorumlayan öğretim görevlisi Ceyhun Konak, Değirmendere Sanat Evi’nde cam ve seramik heykel sergisi açılışını gerçekleştirecektir.)
29 mayıs 2013:
Konuk sanatçılar ve oluşturulacak heyetle İznik Gezisi.
(İznik gezisi kapsamında İznik Antik Tiyatrosu, tarihi Çini fırınları, Ayasofya Kilisesi, Şehir Surları ve kapıları ile açık hava müzesi olan İznik ve çevresinden toplanan arkeolojik kalıntılar ve eserlerin sergilendiği İznik Müzesi bahçesi ile beraber seramik atölyeleri ziyareti gerçekleşecektir.)
30 Mayıs 2013:
17:00 - Değirmendere Sanat Evi Sempozyum Kapanış Sergisinin açılışı ve Katılımcı sanatçılara belgelerinin teslim edilmesi.
(Kapanış sergisi 30 Mayıs-6 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşecektir.)
22 Mayıs – 28 mayıs tarihleri arasında Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu’nda workshop çalışmaları yapılacaktır.