Başkan Karaosmanoğlu, Çayırova İplikçi Deresinde yaşanan kirliliği anında tespit ettirdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Çayırova İlçesi Kuştepe Mesire Alanında gerçekleştirilen incelemelerde, İplikçi Deresindeki kirliliğin araştırılması için verdiği talimatlar sonucunda tüm resmi kurumların çevre koruma ekipleri harekete geçerek, sorumluluların bulunması için yoğun bir çalışma başlattı. Araştırmalar sonucunda Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisi suçüstü yakalandı. Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Kentin havasını, suyunu ve toprağını kimseye kirlettirmem. Bu işin yakın takipçisi olacağım ve yasal işlemleri bizzat takip edeceğim. Çevre duyarlılığı olmayanların en ağır ceza ile cezalandırılmaları için elimden geleni yapacağım’’ dedi.
GOSB’A AİT ARITMA TESİSİNDE İNCELEMEDE BULUNULDU
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın koordinasyonuyla başlatılan incelemede, İSU Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından dere güzergâhı boyunca incelemelerde bulunuldu. Kirli atık suyun, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi çıkışı ve yağmur suyu hattının bulunduğu koldan gelmesi nedeniyle Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri de sürece dâhil edilerek hızlı bir şekilde GOSB’a ait Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemeler esnasında; tesise ait yağmur suyu kanalında arıtma tesisinden kaynaklanan arıtma çamuru tespit edilmiş, mevcut su kanalının bağlantısının da arıtma tesisinin çıkış deşarj noktasına bağlı olduğu tespit edildi.
İSU’NUN SCADA SİSTEMİ BYPASS EDİLMİŞ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde endüstri artıkları ile kirletilmesini önlemeye yardımcı olması amacıyla atık su SCADA sisteminin, GOSB’un arıtmasında bypass edildiği de tespit edildi. Toplam 131 ayrı noktada atık suyun miktarı ve kirliliğine yönelik otomatik olarak online ölçüm yapılmasına fırsat veren SCADA sisteminin GOSB arıtmasında devre dışı bırakılması da hayretle karşılandı.
CEZAİ İŞLEMLERİN UYGULANMASI BEKLENİYOR
Çevre Koruma ekiplerince yapılan tespit üzerine; Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince yağmur suyu kanalından numune alınarak, mevcut durum tutanak ile fotoğraf ve video görüntüleri sayesinde kayıt altına da alındı. Alınan atıksu numunelerinin akredite laboratuvarda analizi yaptırıldıktan sonraki sonuçları ile birlikte, diğer delillerin Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından değerlendirilmesi sonucunda gerekli iş ve cezai işlemlerin uygulanması da bekleniyor.
ORGANİZE SANAYİLERDE YETKİ KARMAŞASI
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun kirliliği yerinde tespit etmesi sonrası, Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonuyla yapılan incelemede, numuneler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından alınmasıyla cezai işlemler yapılabiliyor. OSB’lerde tüm yetkilerin Büyükşehir’de olmaması da yaptırımların zaman zaman aksamasına da neden oluyor. Bununla birlikte sürekli olarak tartışılan konulardan olan OSB’lerde faaliyet gösteren işletme ve işyerlerinin denetimi konusu. Gayrisıhhî müesseseler (GSM) ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek Belediyelerin görev ve yetkisinde iken yapılan değişikliklerle Belediyeler OSB’lerde GSM’lere ruhsat verme ve denetim yetkilerini kaybetmesiyle mevcut düzenlemede yetki ve görev OSB tüzel kişiliğindedir.
BELEDİYELERİN DENETİM YETKİSİNE SAHİP OLMAMASI ELEŞTİRİLİYOR
Özellikle; kent yaşamı ve kentleşme için vazgeçilemez unsur olarak varlığı kabul edilen yerel yönetim birimlerinden olan belediyelerin, şehir ekonomisi, yerleşimi, çevre ve sağlık koşulları, ulaşımı, hayat kalitesi ve daha pek çok faktör üzerinde etkisi olan; ‘faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müesseseler’ olarak tanımlanan GSM’ler (Gayri Sıhhi Müesseseler) ve Organize Sanayi Bölgelerinin üzerinde denetim yetkisine sahip olmaması da eleştirilen diğer bir konudur.
Haber: Veysel Kavrayan