CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, TBMM’de Tamgün yasasıyla ilgili yaptığı konuşmada, doktor, hemşire ve ebelerin nöbet ücretlerindeki düşüklüğü dile getirdi.
Kaplan, “Uzman doktorun bir saatlik nöbet ücreti 7.3 liradan 11 liraya, Pratisyen hekimin 6.6 liradan 9.9 liraya, ebe ve hemşirenin 3.7 liradan 5.5 liraya yükselmiştir. Bir nöbet 8 saat ise; Hemşire veya Ebe : 8 X 5,5= 44 lira / gün, Doktor : 8 X 9,9= 80 lira/ gün. Ben Kocaeli’nden örnek vereceğim. Gebze Fatih Devlet Hastanesi ya da Farabi Devlet Hastanesi kayıtlarına bakabilirsiniz. Acil servilerde nöbet esnasında ortalama 1000 hasta bakılmaktadır. Şimdi size soruyorum günde 1000 hasta bakan bir hemşire ya da doktorun 44 TL ya da 80 TL alması sizce yeterlimi? Bu ücret emeğin karşılığımı? vicdanlarınıza bırakıyorum. Bunun için hemşire ve doktorlara dünyaya bağışlar gibi davranmanızın gereği yok. Bana sorarsanız emeğin karşılığını hala alamıyorlardır” diye konuştu.
AKP’nin sağlık alanında ciddi değişikliklere imza attığını söyleyen Kaplan, “Bu değişikliklerden birtaneside CHP’ninde öteden beri savunduğu tamgün yasasıdır. Ne yazıktır ki demokrasi anlayışınız gereği verdiğimiz tamgün yasasıyla ilgili kanun tasarısı üzerinde görüşme ihtiyacı bile duymadınız. Aynı yasa tasarısını ikinci kez meclis gündemine getiriyorsunuz. Umarım bir daha bu tasarı meclise gelmez! Bizler bunları söylemekten yorulduk, ancak siz kanunları dolanarak iş yapmaktan yorulmadınız. Tasarının 10. Maddesi üzerine söz aldım. Bu maddeyle acil servis, yoğun bakım ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler ücretleri %50 arttırılır. Elbetteki olumlu bir gelişmedir ve bu olumlu gelişmeyi destekliyoruz. Ancak bu alanlarda çalışan sağlık çalışanlarına dünyayı bağışlıyormuş gibi ya da çok para veriyormuş gibi bir algı yaratmanız da bir o kadar yanlıştır. Aslında bizim talebimiz her alandaki nöbet ücretlerinin arttırılmasıydı” dedi.
Sağlıkta şiddet devam ediyor
Sağlıkta şiddetin sürdüğüne de değinen Milletvekili Kaplan, şöyle devam etti:”Yeni yönetmelikte hamileliğin 24. Haftasından itibaren vedoğumdan sonraki 2 yıl süreyle gece nöbeti verilemiyor. Böyle giderse nöbet kalacak hemşire ve doktor bulamayacaksınız. (Başbakanın 3 ve yukarısı çocuk istemesi hatta belediye başkan adaylarını tespit ederken bu kriteri ifade etmesi) Zaten iş yoğunluğundan tükenmişlik sendromu yaşayan sağlık çalışanları bu komik ücretide gözönüne aldığınızda nöbet tutmamak için Başbakanını söylediklerini uygulamaya koyacaklardır. Bir hekim ve muhalefet Mv. olarak dikkatinizi bu noktaya yoğunlaştırmak görevimdir. Bu ekonomik iyileştirmeyle acil servislerindeki sorunları çözmeye yetmez. Aile hekimliği sistemine geçilmesi sonrasında hastane acil servislerinde görev yapan pratisyen hekim sayısı giderek azalmıştır. Bunun sonucunda özellikle ilçe devlet hastaneleri acil servislerinde artan hekim açığını bakanlıkta halk sağlığı kurumundan, toplum sağlığı merkezlerinden ve diğer kurumlardan geçici görevlendirmeyle kapatmaya çalışmaktadır. Yoğun hasta sayısı, yetersiz personel sağlık çalışanları üzerinde olumsuz koşullar oluşturmakta sağlık çalışanları mutsuz ve tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar. Sağlıkta artan şiddet olaylarına karşı şiddet komisyonun raporunun üzerinden 6 ay geçmiş olmasına rağmen 1 Ocak- 1 Eylül 2013 tarihleri arasındaki 8 aylık süreçte sağlık çalışanlarına yönelen şiddet vakası 7300 dür. Yaklaşık her ay 1000 kişi şiddete maruz kalmaktadır. Bu şiddetin %67’ si sözlü, %33’ü fiziksel ve vakaların büyük bir kısmı acil servislerde olmaktadır.Hekimlerini ve sağlık çalışanlarını rencide ederek mobing uygulayarak geçici görevlendirme yaparak hastane acil sağlık hizmetlerini düzeltmeniz mümkün değildir”