Ülkemizde tarımsal bolluk, üretimi arttırıcı çalışmaların hep gündem dışı kalmasına neden olmuştur.
Dünyada kendine yeten yedi ülkeden biri iken düştüğümüz şu duruma bakın: Dışarıdan saman bile satın alan ülke haline geldik. Bu bağlamda hem yapısal olarak hem de bilgi edinme ve edinilen bilgileri değerlendirme konusunda organize olamadık. Köylüyü tek başına bıraktık. Öğrenmedik ve öğrendiğimizi de köylüye yeterli düzeyde iletemedik, uygulamaları örnek olarak ortaya koyamadık.
Buğdayı örnek alalım: Yurdumuzda 7,7 milyon hektar alanda buğday tarımı yapılıyor ve dekar başına elde edilen buğday miktarı ortalama 256 kg. Avrupa ortalaması ise 375 kg. Şu farka bakınız! Çünkü üretimi arttırıcı önemli uygulamalardan köylümüzün haberi yok. Hatta “haberi olması gerekenlerin” haberi yok.
Bunun için delil mi gerekiyor? İşte size bir delil: Rüzgar perdeleri.
Rüzgar perdesi çok kolay bir uygulama; Tarım arazisinde, bir hat boyunca, hakim rüzgar istikametine dik yönde, uygun aralıkla 2-3 sıra halinde dikilmiş ağaçlar.
Şimdi aşağıdaki rakamlara dikkat ediniz; bu rakamlar rüzgar perdelerinin en fazla uygulandığı Rusya’nın kurak bölgelerinde ve Danimarka’da farklı yerlerde sağlanan artışı gösteriyor. Daha net anlaşılması için örneğin 100 kg ürün yerine elde edilen miktarları görelim:
Rusya’da alınan sonuçlar:
Patates: 100 kg yerine 170 kg - 171 kg
Yazlık buğday: 100 kg yerine 166 kg - 106 kg
Kışlık buğday: 100 kg yerine 176 kg -188 kg-
Kışlık çavdar: 100 kg yerine 138 kg - 111 kg- 115 kg- -121 kg
Arpa :100 kg yerine 149 kg
Danimarka’da alınan sonuçlar:
Şeker pancarı: Ortalama olarak 100 kg yerine 123 kg elde edilmektedir.
Patates: Ortalama olarak 100 kg yerine 117 kg elde edilmektedir.
Olayın özünde şu yatıyor: Rüzgâr toprağı güneşten daha fazla kurutuyor. Perde sayesinde topraktaki nem kaybı çok azalınca bitkilerin büyümesi daha fazla ve hızlı oluyor. Bu nedenle kurak yıllarda ve kuraklık probleminin sürekli olduğu yerlerde fark artıyor. Daha açık ifadeyle tarım yapılan alan ne kadar kurak ise rüzgar perdesinin faydası o derece etkin oluyor.
Şimdi rüzgar perdelerinin, Türkiye’de rüzgarlara çok açık, özellikle tahıl üretimi yapılan, kuraklık problemi yaşayan geniş arazilerinde sağlayacağı ürün fazlasını düşünün:
Ben hesapladım: Sadece İç Anadolu şartlarında rüzgar perdeleri sayesinde 1 450 000 ton (Bir milyon dört yüz elli bin ton) daha fazla buğday üretmemiz mümkündür.
Kaynak:
1) Influences Exercées par la Foret sur son Milieu. 1962. FAO (Organisation des Nations Unies
pour l’alimentation et l!Agriculture )_Rome . Sayfa:160-176