Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

HALK EKMEK PROJESİ...

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 
Geçen günlerde, CHP İzmit İlçe Örgütü'nün başlattığı, "Halk Ekmek Projesi" girişimi, yerel medyada hak ettiği yeterli ilgiyi bulamamıştır. Sözkonusu eylem kapsamında, özetle; dar gelirli vatandaşların temel gereksinimi olan ve kısıtlı bütçesinde önemli bir kalemi oluşturan ekmek ihtiyacını, yerel yönetimler kanalıyla, uygun fiyatla karşılanması talebini içermektedir.
 
CHP örgütü anılan istemine; başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Bursa, Eskişehir, Sakarya, Antalya  Belediyelerimizin organize ettiği ve başarılı  bir şekilde sürdürdüğü "Halk Ekmek Fabrika" işletmeciliği ve uygulamaları örnek olarak gösterilmiştir. Haklı bir şekilde, işçi kenti olan ve yoğun göç alan ilimizde de böylesine bir uygulamanın devreye alınması talebi dile getirilmiştir.
 
Öncelikle, Sosyal Demokrat Belediye uygulamacılığı açısından ideal bir proje olan, "Ekmek Fabrikası" kurulması girişiminden dolayı "CHP İzmit İlçe Örgütü"nü, bu projeyi yürüten "Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Komisyon" üyelerini kutlamak isterim. Tavşanlı, Bekirpaşa, Yeşilova bölgelerimizde  kurulan standlarda, dört gün boyunca vatandaşlarla sıcak temas sağlanarak, proje hakkında bilgi aktarılmış, sembolik olarak ekmek dağıtımına yer verilmiş, kampanya sonucu 8300'lük imza desteği sağlanmıştır.
 
CHP'nin sözkonusu projesi, vatandaşın desteği ile temellendirilerek, yine CHP'li üyeler kanalıyla, İzmit Belediye Meclisi'ne taşınmıştır. AKP'li üyelerin çekimser tavır takınmaları nedeniyle, proje "Plan-Bütçe" komisyonuna havale edilerek, tabir-i cazise "ipe un serilmiştir". Sayın Doğan'ın "Aşevleri" kurulacağı gerekçesine sarılmasıda ikna edici bulunmamıştır.
 
Konu nedeniyle; Halk Ekmek fabrikası uygulamasına yer veren belediyelerimizin faaliyetleri incelendiğinde; belediyelerimizce üretilen ekmeğin, piyasadaki aynı kalitedeki ürünün yarı fiyatına satıldığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. 80 kuruşluk ekmeğin 40 kuruşa satıldığı anlaşılmaktadır. Bu fiyat dezavantajına rağmen, belediyelerimiz sözkonusu projede uygulamalarından kazanç bile sağladıkları görülmektedir. Örneğin 3 ekmek fabrikası olan, sektörde önemli ağırlığı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sözkonusu ünitesinin, 2009 bilanço yılını 13.592 Milyon TL karla kapattığı, 127 Milyar TL'lık satış rakamına ulaştığı, 38 Milyar TL'lık sermaye yapısına sahip olduğu görülmektedir.
 
Ayrıca, ağırlıklı olarak işçi bölgelerinde ve kenar mahallelerde kurulan satış birimlerin işletmeciliği, aylık geliri 500 TL'nin altında olan kişilere verildiği anlaşılmaktadır. Bu  uygulama sayesinde yoksul kesite iş imkanı sağlanmaktadır. Aşevleri ve Yetiştirme Yurdu gibi korumalı ünitelere de, önceden belirlenen kontenjanlar dahilinde ekmek yardımı yapılmaktadır. Hammade olan buğdayın civar köylerden teminine ağırlık verilerek, kırsal kesitin kalkınmasına proje kapsamında katkı yapılmasına çalışılmaktadır.
 
Sosyal Demokrat Belediyecelik uygulamaları açısından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi örnek alınması gereken bir kentimizdir. Yeri gelmişken her konuda kenti yaşanır kılan, çağdaş bir görüntü kazandıran Sayın Yılmaz Büyükerşen'i buradan kutlamak gerekmektedir. Örneğin kentimiz hudutlarında çıkan Yuvacık ve Çene suları 20 litrelik damacanalarla 4.5 TL'den satılırken, Eskişehir kalabak suyu 1.5 TL'den halka satılmaktadır.  Değişik mukayeseli örnek uygulamalara yazımızın içeriği itibariyle yer verilememektedir.
 
AKP'nin sermayeden, kontrolsüz ve denetimsiz piyasadan yana politik uygulamaları ortadadır. Yaratılan muazzam katma değerin sembolik bir bölümünü, sadaka kültürü kapsamında, erzak, kömür yardımı olarak dağıtılması, kurulan ramazan çadırlarıyla vasıtasıyla yoksulların karınlarını doyurulması şeklindeki sosyal politika anlayışları bilinmektedir. Sağlıklı işleyen demokrasilerde, alternatif politik tercihlerin ve projelerin anlaşılır ve net bir şekilde orta konması gerekmektedir. Bu görevde bugün için "Sosyal Demokrat" parti kimliği ile, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi, yoksul ve yoksun kesitlerin kollama görevi CHP'ye düşmektedir.  Bu açıdan, anlamlı girişiminden dolayı, CHP İzmit İlçe Örgütü'nü bir kez daha kutlamak ve benzer sosyal demokrat proje uygulamaları açısından yüreklendirmek gerekmektedir.
 
cavitinam@hotmail.com

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

"Keyifli bir emeklilik süreci yaşama önerimdir"1 Haziran 2024 Saat: 14:18
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na önerimdir
Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat